Η υιοθέτηση μιας διατροφής πλούσιας σε βιταμίνες και μέταλλα, ειδικά χωρίς υπερβολική πρόσθετη ζάχαρη, συνδέεται με μικρότερη βιολογική ηλικία σε κυτταρικό επίπεδο, σύμφωνα με τους ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σαν Φρανσίσκο.
Οι επιστήμονες μελέτησαν την επίδραση διαφόρων μοτίβων υγιεινής διατροφής στο “επιγενετικό ρολόι”, ένα βιοχημικό τεστ που βοηθά στον προσδιορισμό της υγείας και της διάρκειας ζωής.
Ανάλυση της πρόσληψης ζάχαρης
Η έρευνα περιέλαβε δεδομένα από 342 γυναίκες στη Βόρεια Καλιφόρνια, με μέσο όρο ηλικίας τα 39 έτη. Οι διατροφικές τους συνήθειες συγκρίθηκαν με τις μετρήσεις του επιγενετικού ρολογιού μέσω δειγμάτων σάλιου. Οι ερευνητές αξιολόγησαν τις διατροφές των συμμετεχόντων για να εξετάσουν τη σχέση τους με τη μεσογειακή διατροφή, πλούσια σε αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις τροφές, και μια διατροφή που μειώνει τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών.
Τα ευρήματα έδειξαν ότι όσο πιο υγιεινή ήταν η διατροφή, τόσο νεότερα φαίνονταν τα κύτταρα. Η μεσογειακή διατροφή συνδέθηκε πιο ισχυρά με χαμηλότερη επιγενετική ηλικία. Παράλληλα, οι ερευνητές βρήκαν ότι η κατανάλωση τροφών με πρόσθετη ζάχαρη επιτάχυνε τη βιολογική γήρανση, ακόμα και σε όσους ακολουθούσαν μια υγιεινή διατροφή γενικά.
«Δεδομένου ότι τα επιγενετικά μοτίβα είναι αναστρέψιμα, η μείωση της προστιθέμενης ζάχαρης κατά δέκα γραμμάρια την ημέρα και η διατήρηση αυτής της μείωσης με την πάροδο του χρόνου, μπορεί να γυρίσει το βιολογικό ρολόι πίσω κατά 2,4 μήνες», εξηγεί η Μπάρμπαρα Λαράια, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Μπέρκλεϊ και μία από τους συγγραφείς της μελέτης.