Ένας νευροεπιστήμονας προειδοποίησε για δύο κοινά ποτά που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου του Αλτσχάιμερ, της πιο διαδεδομένης μορφής άνοιας. Ο Robert W.B. Love, ειδικός στη μελέτη της πρόληψης της νόσου του Αλτσχάιμερ μέσω της επιστήμης, χρησιμοποίησε το Instagram για να ενημερώσει το κοινό σχετικά με τα ποτά που πρέπει να αποφεύγονται.
«Αποφύγετε αυτά τα δύο ποτά, καθώς μπορούν να εντείνουν τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου του Αλτσχάιμερ», ανέφερε ο ειδικός στην αρχή του βίντεο.
Η κατανόηση των παραγόντων κινδύνου που επιταχύνουν τη φθορά του εγκεφάλου προσφέρει ελπίδα για πρόληψη της νόσου σε πρώιμο στάδιο. Αντίθετα, οι επιλογές στον τρόπο ζωής μπορεί να συμβάλουν στην αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης άνοιας.
1. Αναψυκτικά διαίτης
Μια διαδεδομένη εναλλακτική των κανονικών αναψυκτικών με ζάχαρη που είναι τα αναψυκτικά διαίτης συνδέεται με πολλές αρνητικές επιπτώσεις. Ο Love είπε ότι: «Οι άνθρωποι πιστεύουν ότι είναι μια υγιής εναλλακτική, αλλά είναι πραγματικά, πολύ κακή επιλογή».
«Έτσι, τα περισσότερα σόδα διαίτης γλυκαίνουν με μια ουσία που ονομάζεται ασπαρτάμη. Η ασπαρτάμη δεν είναι καλή για τα βακτήρια του εντέρου σας και σχετίζεται με πολλές αρνητικές παρενέργειες, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου στα ζώα», υποστηρίζει.
Ο νευροεπιστήμονας εξήγησε ότι η έρευνα δείχνει ότι η κατανάλωση ασπαρτάμης, ειδικά από τα αναψυκτικά, συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2.
Η αύξηση του σακχάρου στο αίμα «είναι πολύ επιβλαβής» για τον εγκέφαλο, σύμφωνα με τον Love. Και πρόσθεσε: «Οτιδήποτε αυξάνει τον κίνδυνο για διαβήτη αυξάνει τον κίνδυνο της νόσου του Αλτσχάιμερ. Και το αναψυκτικό διαίτης μπορεί σίγουρα να το κάνει αυτό».
2. Αλκοόλ
Αμέτρητες έρευνες συνεχίζουν να συνδέουν τον υψηλότερο κίνδυνο άνοιας με το αλκοόλ. Ομοίως με τα αναψυκτικά διαίτης, ο νευροεπιστήμονας εξήγησε ότι το αλκοόλ είναι επιβλαβές για τα βακτήρια του εντέρου σας.
«Ό,τι είναι κακό για τα βακτήρια του εντέρου σας είναι κακό για τον εγκέφαλό σας», είπε ο Love. Ωστόσο, το αλκοόλ είναι επίσης κακό για το συκώτι σας και αυτό σημαίνει ότι δεν είναι καλό ούτε για τον εγκέφαλό σας, εξήγησε ο νευροεπιστήμονας.
Επιπλέον, το ποτό μειώνει τη δραστηριότητα στον προμετωπιαίο φλοιό, κάτι που είναι ένα είδος αυτοπαρακολούθησής σας. Και συνέχισε: «Τώρα ξέρετε τι εννοείτε όταν λέτε «Το αλκοόλ μου λύνει τη γλώσσα». Στην πραγματικότητα το κάνει απενεργοποιώντας το μέρος του εγκεφάλου σας που «λογοκρίνει» τον εαυτό σας».
«Δεν είναι καλή ιδέα να απενεργοποιείτε τακτικά μέρος του εγκεφάλου σας εάν θέλετε να μειώσετε τον κίνδυνο της νόσου του Αλτσχάιμερ».