Το χρόνιο στρες συνδέεται άμεσα με διάφορες ψυχικές νόσους όπως η κατάθλιψη, καθώς επίσης και με διάφορα προβλήματα του ανοσοποιητικού συστήματος. Ωστόσο, οι αλλαγές που μπορεί να επιφέρει στον εγκέφαλο είναι σχεδόν… αχαρτογράφητα νερά.
Διεθνής ομάδα ερευνητών με επικεφαλής το University of Zurich (UZH), το University Hospital of Psychiatry Zurich (PUK), και το Icahn School of Medicine at Mount Sinai, ανακάλυψαν τώρα νέο μηχανισμό. Η έρευνα δημοσιεύεται στο Nature.
Οι ερευνητές έδειξαν ότι το στρες αυξάνει την ποσότητα του ενζύμου MMP-8 (μεταλλοπρωτεϊνάση μήτρας-8) στο αίμα ποντικών.
Οι ίδιες αλλαγές φάνηκαν σε ασθενείς με κατάθλιψη. Το MMP-8 ταξιδεύει από το αίμα στον εγκέφαλο όπου αλλάζει τη λειτουργία ορισμένων νευρώνων. Σε ποντικούς που επηρεάστηκαν, αυτό οδήγησε σε αλλαγές στη συμπεριφορά. Αποσύρθηκαν και απέφευγαν τις κοινωνικές επαφές.
Ο Flurin Cathomas, δήλωσε ότι τα ευρήματα είναι νέα σε 2 πλευρές.
Δείχνουν νέο μηχανισμό ‘’σώματος- εγκεφάλου’’ που θα μπορούσε να είναι σχετικός με τις ψυχικές νόσους που συνδέονται με το στρες αλλά και με άλλες νόσους που επηρεάζουν το ανοσοποιητικό και νευρικό σύστημα.
Επίσης, ο εντοπισμός της συγκεκριμένης πρωτεΐνης -MMP-8- θα μπορούσε πιθανόν να είναι σημείο έναρξης για την ανάπτυξη νέων θεραπειών για την κατάθλιψη.
Σε ποντικούς, οι ερευνητές έδειξαν ότι το στρες αυξάνει τη μετανάστευση συγκεκριμένου είδους λευκών αιμοσφαιρίων (μονοπύρηνα) στο αγγειακό σύστημα του εγκεφάλου- ιδιαίτερα στις περιοχές που συνδέονται με την ανταμοιβή.
Αυτά παράγουν MMP-8, το οποίο εμπλέκεται στην αναδόμηση και ρύθμιση του πλαισίου που περιβάλλει τους νευρώνες -εξωκυττάρια μήτρα.
Αν το MMP-8 διαπερνά τον εγκεφαλικό ιστό από το αίμα, αλλάζει τη δομή της μήτρας και διαταράσσει τη λειτουργικότητα των νευρώνων.
Ποντικοί που επηρεάστηκαν από τη διαδικασία εμφάνισαν αλλαγές στη συμπεριφορά τους παρόμοιες με αυτές που έχουν άνθρωποι με κατάθλιψη.
Για να αποδείξουν ότι το MMP-8 ήταν πράγματι υπεύθυνο για τις αλλαγές στη συμπεριφορά, οι ερευνητές μετακίνησαν το γονίδιο MMP-8 από ορισμένους ποντικούς. Σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου, αυτοί δεν είχαν αρνητικές αλλαγές συμπεριφορές λόγω στρες.
Αναλύσεις αίματος ασθενών με κατάθλιψη δείχνουν ότι τα ευρήματα από τους ποντικούς είναι σχετικά και σε αυτούς. Και τα μονοπύρηνα και το MMP-8 ήταν αυξημένα στο αίμα ανθρώπων με κατάθλιψη.
Χρειάζονται περισσότερες έρευνες πριν εφαρμοστούν τα αποτελέσματα στην κλινική πράξη.
Παρόλα αυτά, οι ερευνητές σημειώνουν ότι η νεα έρευνα δείχνει τη σημασία της αλληλεπίδρασης του ανοσοποιητικού συστήματος και του εγκεφάλου στην ανάπτυξη ψυχιατρικών διαταραχών.