Οι κίνδυνοι για την καρδιά από την κατανάλωση αναψυκτικών και ζαχαρούχων ποτών δεν εξουδετερώνονται ούτε με την άσκηση, σύμφωνα με νέα μελέτη.
Καναδοί επιστήμονες ανακάλυψαν ότι ακόμη και αν τηρούνται τα συνιστώμενα 150 λεπτά σωματικής δραστηριότητας εβδομαδιαίως, αυτά δεν αρκούν για να αντισταθμίσουν τις αρνητικές επιπτώσεις των ζαχαρούχων ποτών στην καρδιαγγειακή υγεία.
«Η σωματική δραστηριότητα μειώνει κατά το ήμισυ τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου που συνδέεται με τα ζαχαρούχα ποτά, αλλά δεν τον εξαλείφει πλήρως», δήλωσε ο ερευνητής Jean-Philippe Drouin-Chartier, επίκουρος καθηγητής της Φαρμακευτικής Σχολής του Πανεπιστημίου Laval στο Κεμπέκ.
Σημείωσε επίσης ότι τα ζαχαρούχα ποτά είναι η μεγαλύτερη πηγή προστιθέμενων σακχάρων στη διατροφή της Βόρειας Αμερικής.
Για τη μελέτη, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από περίπου 100.000 ενήλικες που παρακολουθήθηκαν κατά μέσο όρο για 30 χρόνια.
Όσοι κατανάλωναν ζαχαρούχα ποτά περισσότερο από δύο φορές την εβδομάδα, αντιμετώπιζαν υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής νόσου, ανεξάρτητα από τα επίπεδα σωματικής τους δραστηριότητας.
Η καθημερινή κατανάλωση εγκυμονεί ακόμη υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής νόσου, σημείωσαν οι ερευνητές.
Ο Drouin-Chartier σημείωσε ότι η μελέτη θεώρησε ως ζαχαρούχα ποτά τα αναψυκτικά, τις λεμονάδες και τα κοκτέιλ φρούτων. Η μελέτη δεν εξέτασε τα ενεργειακά ποτά, αλλά και αυτά τείνουν να περιέχουν μεγάλες ποσότητες ζάχαρης.
«Η αντικατάσταση των ζαχαρούχων ποτών με διαίτης είναι καλή, επειδή μειώνει την ποσότητα της ζάχαρης. Αλλά η καλύτερη επιλογή ροφημάτων παραμένει το νερό», δήλωσε ο Drouin-Chartier.