Απειλή για τις γυναίκες στην εμμηνόπαυση η κολπική μαρμαρυγή

Στρες, αϋπνία και κατάθλιψη κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης αναδεικνύονται ως σημαντικοί παράγοντες που συντελούν στην αύξηση του κινδύνου κολπικής μαρμαρυγής για τις γυναίκες σε αυτή τη βιολογική φάση, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Τα ευρήματα προέρχονται από μια πρόσφατη μελέτη που εστίασε στην κολπική μαρμαρυγή, μια καρδιακή διαταραχή που συμβαίνει όταν οι άνω κοιλότητες της καρδιάς δεν συντονίζονται σωστά με τις κάτω κοιλότητες, προκαλώντας ακανόνιστο και συχνά γρήγορο καρδιακό ρυθμό, καθώς και μειωμένη ροή αίματος. Αν και οι παράγοντες όπως η προχωρημένη ηλικία, η παχυσαρκία, ο διαβήτης και η υψηλή αρτηριακή πίεση έχουν αναγνωριστεί εδώ και χρόνια ως κίνδυνοι για την κολπική μαρμαρυγή, ο ρόλος των ψυχολογικών και κοινωνικών παραγόντων παραμένει μέχρι στιγμής ασαφής.

Πώς έγινε η μελέτη

Οι ερευνητές παρακολούθησαν σχεδόν 84.000 μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες για περισσότερο από μια δεκαετία. Όταν ξεκινούσε η μελέτη, καμία τους δεν αντιμετώπιζε πρόβλημα κολπικής μαρμαρυγής, στην ολοκλήρωση της ωστόσο ποσοστό 29% δηλαδή σχεδόν 29.000 γυναίκες, είχαν αναπτύξει την συγκεκριμένη διαταραχή.

Η παράμετρος που παρουσίασε το μεγαλύτερο ενδιαφέρον ήταν ότι όσες γυναίκες εμφάνιζαν συμπτώματα κατάθλιψης, άγχους και αυπνίας συγκέντρωναν 8% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν κολπική μαρμαρυγή σε σχέση με τις υπόλοιπες ενώ 4% μεγαλύτερο κίνδυνο αντιμετώπιζαν και οι συμμετέχουσες με δυσκολότερες συνθήκες διαβίωσης.

«Γνωρίζουμε ότι η ηλικία είναι ένας από τους ισχυρότερους προγνωστικούς παράγοντες για την πιθανότητα κολπικής μαρμαρυγής», λέει η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Susan X. Zhao, καρδιολόγος στο Santa Clara Valley Medical Center και προσθέτει: «Αλλά σε αυτήν την συγκεκριμένη ομάδα γυναικών με παρόμοια ηλικία, ο κίνδυνος να αναπτύξουν κολπική μαρμαρυγή επηρεάστηκε και από θέματα ψυχικής και συναισθηματικής ευεξίας με όλους τους άλλους κοινούς παράγοντες κινδύνου να ελέγχονται».

Καμπανάκι κινδύνου

Δύο παράγοντες ήταν αυτοί που φαίνεται ότι επιδρούν περισσότερο επιβαρυντικά στην πιθανότητα πρόκλησης κολπικής μαρμαρυγής.

Η αϋπνία, με ποσοστό 4%, και οι στρεσογόνες καταστάσεις με αντίστοιχο ποσοστό επιπλέον κινδύνου κατά 2%.

Μολονότι η μελέτη επικεντρώθηκε σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας που έχουν ήδη μπει στην εμμηνόπαυση, τα αποτελέσματα δείχνουν ότι αν αυτοί οι παράγοντες κινδύνου ληφθούν υπ’ όψιν νωρίτερα στη ζωή μιας γυναίκας, αυτό μπορεί να προσφέρει σημαντικά οφέλη στην υγεία της.

Οι μελετητές, εκτιμούν ότι όλοι οι παράγοντες που εντοπίστηκαν μπορεί να είχαν σωρευτική δράση για πολλά χρόνια, δημιουργώντας έτσι προδιάθεση για ανάπτυξη κολπικής μαρμαρυγής.

«Ακριβώς όπως η πρόληψη για το εγκεφαλικό και το έμφραγμα δεν ξεκινά και δεν τελειώνει σε κάποια συγκεκριμένη ηλικία, η προσοχή στη μείωση του στρες και οι καλές συνήθειες ύπνου μπορεί να αποφέρουν οφέλη στη συνέχεια της ζωής», σημειώνει η επικεφαλής της μελέτης.

Συμπτώματα της κολπικής μαρμαρυγής

Πώς ακριβώς νιώθουμε όμως όταν έχουμε αναπτύξει κολπική μαρμαρυγή; Η πάθηση μπορεί να προκαλέσει κόπωση, ζαλάδα, πόνο στο στήθος, δύσπνοια και αίσθημα παλμών ενώ κάποιοι από τους ασθενείς δεν έχουν κανένα σύμπτωμα.

Η κολπική μαρμαρυγή, διευκολύνει την δημιουργία θρόμβων και μειώνει την ικανότητα άντλησης της καρδιάς. Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, με την πάροδο του χρόνου μπορεί να οδηγήσει σε εγκεφαλικό επεισόδιο ή καρδιακή ανεπάρκεια.

Οι μελετητές πάντως ξεκαθαρίζουν ότι δεν είναι σαφές εάν τα ευρήματα θα μπορούσαν να είναι συμβατά και για γυναίκες νεότερης ηλικίας, λέει η Rebecca Thurston, καθηγήτρια ψυχιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ.

Παρόλο που η μελέτη δεν εξέτασε εάν η διαχείριση του στρες ή οι βελτιωμένες συνήθειες ύπνου μπορεί όντως να μειώσουν τον κίνδυνο οι γιατροί επισημαίνουν ότι αξίζει τον κόπο η προσπάθεια καθώς έτσι θα προκύψουν σίγουρα και παράπλευρα οφέλη για την ψυχική υγεία και την γενικότερη φυσική βελτίωση.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::