Αποξηραμένα σύκα: Διατροφική αξία, οφέλη και παρενέργειες – Ποιοι δεν πρέπει να τρώνε

Τα αποξηραμένα σύκα είναι ένα δημοφιλές σνακ ή επιδόρπιο που καταναλώνεται ευρέως σε πολλές χώρες, προσφέροντας πολλά θρεπτικά συστατικά και σημαντικά οφέλη για την υγεία.

Αποτελούν μια εξαιρετική εναλλακτική των επεξεργασμένων γλυκών με ζάχαρη και έναν ιδανικό τρόπο να λαμβάνουμε απαραίτητες βιταμίνες και θρεπτικά στοιχεία. Η υψηλή τους περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες τα καθιστά πολύτιμη επιλογή.

Τι είναι το σύκο

Το σύκο προέρχεται από το δέντρο ficus, που ανήκει στην οικογένεια της μουριάς (Moraceae). Χαρακτηρίζεται από την ιδιαίτερη γλυκιά του γεύση, τη μαλακή, μαστιχωτή υφή του και τους ελαφρώς τραγανούς, βρώσιμους σπόρους. Επειδή τα φρέσκα σύκα είναι αρκετά ευαίσθητα και ευπαθή, συνήθως αποξηραίνονται για να διατηρηθούν περισσότερο. Έτσι δημιουργείται ένα γλυκό και θρεπτικό αποξηραμένο φρούτο που μπορεί να καταναλωθεί καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Υπάρχουν διάφορες ποικιλίες σύκων, που διαφέρουν ως προς το χρώμα και την υφή τους. Ένα χαρακτηριστικό τους είναι το μικρό άνοιγμα στην κορυφή, που μοιάζει με μπουμπούκι. Λόγω της φυσικής τους γλυκύτητας, τα σύκα χρησιμοποιούνταν παλαιότερα ως γλυκαντική ουσία πριν την εμφάνιση των επεξεργασμένων σακχάρων.

Αποξηραμένα σύκα: Διατροφική αξία

Τα αποξηραμένα σύκα είναι μια εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, σιδήρου, καλίου, ασβεστίου και βιταμίνης Κ. Μια μερίδα 100 γραμμαρίων αποξηραμένων σύκων περιέχει:

  • Φυτικές ίνες: 5,5 γρ  (περίπου το 22% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης ΣΗΠ)
  • Σίδηρος: 2,9 mg (περίπου το 15% της ΣΗΠ)
  • Κάλιο: 522 mg (περίπου το 12% της ΣΗΠ)
  • Ασβέστιο: 52 mg (περίπου το 5% της ΣΗΠ)
  • Βιταμίνη: 22 mg  (περίπου το 25% της ΣΗΠ)

Αποξηραμένα σύκα: Οφέλη

  • Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά
  • Βελτιώνουν την πέψη και την υγεία του εντέρου
  • Μειώνουν την αρτηριακή πίεση
  • Προστατεύουν από την οστεοπόρωση
  • Συμβάλλουν στην απώλεια βάρους
  • Ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα
  • Βοηθούν στη βελτίωση της διάθεσης

Τα αποξηραμένα σύκα έχουν πολλά οφέλη για την υγεία μας, όπως:

1. Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Τα αποξηραμένα σύκα είναι πλούσια σε προστατευτικές φυτικές ενώσεις που ονομάζονται πολυφαινόλες. Αυτές οι ενώσεις έχουν προστατευτικές αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Αυτό σημαίνει ότι προστατεύουν από τις ελεύθερες ρίζες που προκαλούν βλάβη σε κύτταρα και ιστούς, και διαχειρίζονται το οξειδωτικό στρες στο σώμα.

2. Βελτιώνουν την πέψη και την υγεία του εντέρου

Οι φυτικές ίνες είναι απαραίτητες για την καλή υγεία του πεπτικού συστήματος. Τα αποξηραμένα σύκα είναι μια εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, οι οποίες βοηθούν στην ομαλή λειτουργία του εντέρου και στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας.

Τα σύκα λειτουργούν ως φυσικό καθαρτικό λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε φυτικές ίνες, οι οποίες έχουν επίσης πρεβιοτικές ιδιότητες, τροφοδοτώντας τα βακτήρια του εντέρου και προάγοντας ένα υγιές περιβάλλον στο έντερο, το οποίο, ως αποτέλεσμα, βελτιώνει την ευεξία του πεπτικού συστήματος.

3. Μειώνουν την αρτηριακή πίεση

Το κάλιο είναι ένα σημαντικό μέταλλο που βοηθά στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Τα αποξηραμένα σύκα είναι μια καλή πηγή καλίου, η οποία μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της υπέρτασης. Μελέτη που εξέτασε τις ειδικές επιδράσεις του εκχυλίσματος σύκου σε ζώα έδειξε μειώσεις της αρτηριακής πίεσης σε όσα είχαν φυσιολογικές τιμές αλλά και σε εκείνα που είχαν υπέρταση.

4. Προστατεύουν από την οστεοπόρωση

Το ασβέστιο είναι απαραίτητο για την υγεία των οστών. Τα αποξηραμένα σύκα είναι μια καλή πηγή ασβεστίου, η οποία μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου οστεοπόρωσης.

5. Συμβάλλουν στην απώλεια βάρους

Οι φυτικές ίνες δημιουργούν αίσθημα κορεσμού, γεγονός που σημαίνει ότι βοηθούν να αισθανόμαστε χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Αυτό μπορεί να μας βοηθήσει να καταναλώνουμε λιγότερες θερμίδες και να χάνουμε βάρος.

6. Ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα

Τα αποξηραμένα σύκα είναι μια καλή πηγή βιταμίνης C, η οποία είναι ένα σημαντικό αντιοξειδωτικό που βοηθά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.

7. Βοηθούν στη βελτίωση της διάθεσης

Τα αποξηραμένα σύκα είναι μια καλή πηγή μαγνησίου, το οποίο είναι ένα μέταλλο που βοηθά στη ρύθμιση της διάθεσης.

Προσοχή! Τα αποξηραμένα σύκα είναι πλούσια σε θερμίδες και ζάχαρη. Είναι σημαντικό να τα καταναλώνουμε με μέτρο, ειδικά εάν έχουμε υψηλό βάρος ή διαβήτη.

Αποξηραμένα σύκα: Ποιοι πρέπει να τα αποφεύγουν

  • Εάν έχετε αλλεργία στη γύρη σημύδας, μπορεί να εμφανίσετε αλλεργική αντίδραση σε ορισμένα φρούτα, συμπεριλαμβανομένων των σύκων. Οι συκιές περιέχουν επίσης ένα φυσικό λατέξ, στο οποίο μερικοί άνθρωποι έχουν αλλεργία.
  • Εάν ο γιατρός σας σας έχει συμβουλεύσει να ακολουθήσετε μια δίαιτα χαμηλή σε οξαλικά, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι τα σύκα περιέχουν υψηλά επίπεδα οξαλικών ενώσεων.
  • Είναι επίσης πλούσια σε βιταμίνη Κ, επομένως εάν λαμβάνετε αντιπηκτικά, θα πρέπει να διατηρήσετε την πρόσληψη σύκων, καθώς και άλλων τροφών πλούσια σε βιταμίνη Κ, σταθερή.
  • Εάν είστε vegan αποφύγετε να τρώτε σύκα επειδή ορισμένες ποικιλίες γονιμοποιούνται από σφήκες που πεθαίνουν κατά τη διαδικασία της επικονίασης.
  • Προσοχή στην υπερκατανάλωση των σύκων: απολαύστε τα με μέτρο γιατί μεγάλες ποσότητες μπορεί να έχουν καθαρτική δράση.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::