Το μεγαλύτερο ποσοστό των ανθρώπων άνω των 65 αντιμετωπίζουν κάποια προβλήματα ακοής. Οι ειδικοί λένε πως αν το αγνοήσουν μπορεί να προκύψουν μεγαλύτερα προβλήματα από αυτό.
Εάν αφεθεί ανεξέλεγκτη, η απώλεια ακοής μπορεί να οδηγήσει σε κοινωνική απομόνωση και κατάθλιψη: δύο καταστάσεις που είναι γνωστό ότι αυξάνουν τον κίνδυνο άνοιας, λέει η δρ. Leah Ross, γιατρός στο Τμήμα Γηριατρικής Ιατρικής στο Ιατρικό Κέντρο Milton S. Hershey του Penn State Health.
Η βαρηκοΐα είναι η τρίτη πιο συχνή χρόνια πάθηση που αντιμετωπίζουν οι ηλικιωμένοι. Ωστόσο, μόνο ένα μικρό ποσοστό αυτών των ανθρώπων κάνει τεστ ακοής. Αν και περισσότεροι από τους μισούς ενήλικες αναγνωρίζουν ότι αντιμετωπίζουν προβλήματα ακοής, μόνο περίπου ο 1 στους 10 αναζητά θεραπεία.
“Πολλές φορές, οι άνθρωποι υποφέρουν με προβλήματα ακοής για χρόνια πριν καν πουν οτιδήποτε στους γιατρούς τους”, σημείωσε η δρ. Ross.
Αυτό που χάνεται από τη μη θεραπεία της απώλειας ακοής είναι αυτό που μπορεί να προκαλέσει, εξήγησε. Στο ιατρείο της βλέπει συχνά το ίδιο “σενάριο”: Ένα ηλικιωμένο άτομο με απώλεια ακοής ανακαλύπτει ότι η ακοή του έχει μειωθεί σε σημείο που δυσκολεύεται να κατανοήσει τις συζητήσεις. Αρχίζει, λοιπόν, να αποφεύγει κοινωνικές εκδηλώσεις και να μένει στο σπίτι, καθώς ο κόσμος γύρω του “συρρικνώνεται” λόγω μειωμένης διάδρασης και, μοιραία, πέφτει σε κατάθλιψη.
Τι μπορείτε να κάνετε για να αποφύγετε αυτές τις συνέπειες της απώλειας ακοής
Μια μελέτη του αμερικανικού Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας το 2023 διαπίστωσε ότι οι συμμετέχοντες με άνοια και απώλεια ακοής είδαν σχεδόν 50% ελάττωση στον ρυθμό γνωστικής εξασθένησης, απλώς και μόνο φορώντας ακουστικά βαρηκοΐας.
Εάν ένα ακουστικό βαρηκοΐας είναι η ενδεδειγμένη λύση, τότς “όσο πιο συχνά το φοράνε, τόσο το καλύτερο. Έχω αρκετούς ασθενείς που έχουν ακουστικά βαρηκοΐας και δεν τα φοράνε!”, είπε η δρ. Ross.
Όποια θεραπεία κι αν επιλέξετε, λάβετε σοβαρά υπόψη την απώλεια ακοής σας.
“Αυτό είναι το μεγάλο πράγμα με το οποίο παλεύω κάθε μέρα στην κλινική. Οι άνθρωποι υποτιμούν τη σοβαρότητα της βαρηκοΐας επειδή είναι κάτι σύνηθες. Δεν αξιολογούν τις σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις της απώλειας ακοής σε άλλους τομείς της υγείας τους”, κατέληξε η ίδια.