Ορισμένα γενικά συμπτώματα που μπορεί να εμφανιστούν στα πόδια σας ίσως αποτελούν ένδειξη αυξημένης χοληστερόλης. Ανακαλύψτε ποια είναι αυτά.
Η αυξημένη χοληστερόλη συχνά αποκαλείται από τους ειδικούς “σιωπηλός δολοφόνος”. Συνήθως, δεν παρουσιάζει εμφανή συμπτώματα και δεν επιδρά άμεσα στον οργανισμό. Δυστυχώς, μέχρι να γίνουν τα συμπτώματα πιο έντονα, η ζημιά στον οργανισμό μπορεί να είναι ήδη σοβαρή. Για αυτόν τον λόγο, είναι ζωτικής σημασίας να παρακολουθείτε τα επίπεδα της χοληστερόλης σας, ώστε να προλάβετε έγκαιρα τυχόν επιδείνωση της κατάστασης.
Εάν τα επίπεδα της χοληστερόλης είναι αυξημένα, συσσωρεύονται συνήθως λίπη στα αιμοφόρα αγγεία, με αποτέλεσμα να παρεμποδίζεται η ομαλή κυκλοφορία του αίματος. Επομένως, η καρδιά ίσως δε λαμβάνει αρκετό αίμα, πλούσιο σε οξυγόνο και έτσι αυξάνεται ο κίνδυνος εμφράγματος. Από την άλλη, η μειωμένη παροχή αίματος στον εγκέφαλο μπορεί να οδηγήσει στο εγκεφαλικό.
Ποια σημάδια στα πόδια προειδοποιούν για την αυξημένη χοληστερόλη;
Υπεύθυνη για την υψηλή χοληστερόλη είναι η κληρονομικότητα, (οικογενής υπερχοληστερολαιμία), αλλά οφείλεται κυρίως σε κακές διατροφικές συνήθειες. Δείτε ποια σημάδια σας προειδοποιούν ότι έχει υψηλή χοληστερόλη.
1 Αίσθημα βάρους στα πόδια
Το αίσθημα βάρους στα πόδια λόγω έντονου πόνου μπορεί να αποτελεί ένδειξη για τυχόν αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης. Αυτό το αίσθημα παρατηρείται επίσης στους μηρούς ή στις γάμπες. Ο πόνος αυξάνεται κατά το περπάτημα, ακόμη και αν πρόκειται για την κανονική απόσταση που το άτομο περπατούσε πριν ή για μια μικρή απόσταση.
2 Συχνές κράμπες
Επαναλαμβανόμενες κράμπες στα πόδια ή σπασμών στα κάτω άκρα, ιδίως στη φτέρνα και στα δάχτυλα των ποδιών, παρατηρούνται συνήθως σε όσους έχουν υψηλή χοληστερόλη. Αυτό συμβαίνει λόγω της βλάβης των αρτηριών. Οι σπασμοί εμφανίζονται κυρίως τη νύχτα και συνιστάται σε αυτή τη περίπτωση, οι πάσχοντες να βάζουν τα πόδια ψηλά.
3 Κρύα πόδια
Συνήθως κρυώνουν τα πόδια όταν ο καιρός είναι ψυχρός, αλλά αν αυτό συμβαίνει χωρίς λόγο, ίσως ευθύνεται η χοληστερόλη σας. Μην αγνοείτε αυτό το σημάδι και κάντε εξετάσεις αίματος το συντομότερο δυνατό.
4 Αλλαγή στο χρώμα του δέρματος
Λόγω των φραγμένων αρτηριών, η ροή του αίματος περιορίζεται σε ορισμένα μέρη του σώματος. Συχνά το αποτέλεσμα παρατηρείται στα κάτω άκρα: αλλάζει το χρώμα του δέρματος λόγω της μειωμένης παροχής αίματος και αυτό συμβαίνει λόγω της υψηλής χοληστερόλης.
5 Καθυστέρηση στην επούλωση των πληγών
Αν παρατηρήσετε ότι υπάρχει καθυστέρηση στην επούλωση μιας πληγής που έχει δημιουργηθεί στα άκρα σας, αυτό είναι σημάδι κακής κυκλοφορίας του αίματος, η οποία μπορεί να οφείλεται σε υψηλά επίπεδα χοληστερόλης. Αν και μπορεί να υπάρχουν και άλλοι λόγοι, συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη, μια εξέταση αίματος μπορεί να αποκαλύψει το πρόβλημα.
Το πιο σημαντικό είναι η διατροφή
Εάν έχετε αυξημένη χοληστερόλη, είναι πολύ σημαντικό να ελέγχετε τις τιμές με βάση τις οδηγίες του ιατρού σας. Χρειάζεται να δώσετε βαρύτητα στις διατροφικές σας συνήθειες, καθώς και στη διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους, ώστε να βελτιώσετε τους δείκτες σας και να μειώσετε κατ’ επέκταση και τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων. Τι διατροφή να ακολουθήσετε:
-
- τρόφιμα φυτικής προέλευσης, όπως τα λαχανικά, τα φρούτα, ολικής άλεσης δημητριακά, όσπρια, ξηρούς καρπούς και σπόρους
- περιορίστε το κόκκινο κρέας (χοιρινό, αρνί, κατσίκι, μοσχάρι, ζωικό βούτυρο), τα επεξεργασμένα κρέατα (αλλαντικά) και τα τρόφιμα που περιέχουν trans λιπαρά
- κόψτε τα κορεσμένα λιπαρά και επιλέξτε τη φυτική μαργαρίνη αντί του αγελαδινού βουτύρου
- δώστε έμφαση σε λιπαρά ψάρια, όπως σαρδέλα και σολομός, πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα
- προτιμάτε γάλα και γιαούρτι χαμηλά σε λιπαρά, τυρί χαμηλό σε λιπαρά και αλάτι
Οι ειδικοί συνιστούν να συμβουλεύεστε το γιατρό σας και να προχωράτε στις απαραίτητες εξετάσεις, αν ανήκετε στις ομάδες υψηλού κινδύνου: όσοι είναι καπνιστές, άνω των 50, όσοι πάσχουν από διαβήτη, έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση ή οικογενειακό ιστορικό εμφράγματος ή εγκεφαλικού.
Η πρώτη εξέταση για τη χοληστερόλη θα πρέπει να γίνεται γύρω στα 20 και μετά να επαναλαμβάνεται το λιγότερο κάθε πέντε χρόνια. Εάν τα αποτελέσματα της εξέτασης δεν είναι ιδανικά, ο γιατρός μπορεί να προτείνει επαναληπτικό έλεγχο σε διάστημα μικρότερο της πενταετίας. Επίσης, θα πρέπει να κάνετε πιο τακτικά εξετάσεις εάν έχετε οικογενειακό ιστορικό υψηλής χοληστερόλης, καρδιοπάθειας, διαβήτη ή υπέρτασης.