Η β-χοριακή γοναδοτροπίνη είναι μια ορμόνη που παράγεται στο σώμα της εγκύου μετά τη γονιμοποίηση και την εμφύτευση του ωαρίου στη μήτρα, όταν αρχίζει να σχηματίζεται ο πλακούντας. Αυτή η ορμόνη αποτελείται από δύο υπομονάδες, την “α” και τη “β”. Στο εργαστήριο ανιχνεύεται η υπομονάδα “β”, γι’ αυτό αναφερόμαστε στα επίπεδα της “βήτα” χοριακής.
Η ανίχνευση και η συνεχής αύξηση των επιπέδων της β-χοριακής γοναδοτροπίνης είναι ένα από τα πρώτα σημάδια της εγκυμοσύνης.
Πότε εντοπίζεται η β-χοριακή;
Αρχικά να πούμε ότι η β-hCG γοναδοτροπίνης μπορεί να ανιχνευθεί με εξετάσεις αίματος και ούρων. Σε εξετάσεις αίματος ανιχνεύεται περίπου 11 μέρες μετά τη σύλληψη και σε εξετάσεις ούρων σε διάστημα 12 με 14 ημερών.
Τι πρώτες εβδομάδες της εγκυμοσύνης, τα επίπεδα της γοναδοτροπίνης διπλασιάζονται κάθε δύο με τρεις μέρες. Στα υψηλότερα σημεία φτάνει την 8η με 12η εβδομάδα κύησης και έπειτα μειώνεται σταδιακά, αλλά παραμένει ανιχνεύσιμη ακόμα και μετά τον τοκετό.
β-χοριακή και τεστ εγκυμοσύνης
Τα περισσότερα τεστ εγκυμοσύνης λειτουργούν με εντοπισμό της χοριακής στα ούρα, χωρίς ωστόσο να προσδιορίζονται τα ακριβή επίπεδα.
Το τεστ εγκυμοσύνης είναι θετικό εάν εντοπιστεί ορμόνη και το αντίθετο, δηλαδή αρνητικό εάν η ορμόνη δεν εντοπιστεί.
Πώς κυμαίνονται οι τιμές της β-χοριακής ανά εβδομάδα κύησης;
Σύμφωνα με τον γυναικολόγος Μενέλαο Λιγνό, οι τιμές της β-χοριακής κυμαίνονται ως εξής:
- 3 εβδομάδες από την Τ.Ε.Ρ.: 5 – 50 mIU/ml
- 4 εβδομάδες από την Τ.Ε.Ρ.: 5 – 426 mIU/ml
- 5 εβδομάδες από την Τ.Ε.Ρ.: 18 – 7,340 mIU/ml
- 6 εβδομάδες από την Τ.Ε.Ρ.: 1,080 – 56,500 mIU/ml
- 7 – 8 εβδομάδες από την Τ.Ε.Ρ.: 7, 650 – 229,000 mIU/ml
- 9 – 12 εβδομάδες από την Τ.Ε.Ρ.: 25,700 – 288,000 mIU/ml
- 13 – 16 εβδομάδες από την Τ.Ε.Ρ.: 13,300 – 254,000 mIU/ml
- 17 – 24 εβδομάδες από την Τ.Ε.Ρ.: 4,060 – 165,400 mIU/ml
- 25 – 40 εβδομάδες από την Τ.Ε.Ρ.: 3,640 – 117,000 mIU/ml
Από τα παραπάνω προκύπτει ότι μπορεί να υπάρξουν μεγάλες αποκλίσεις από μία εγκυμοσύνη σε μία άλλη. Εάν οι τιμές είναι πολύ χαμηλές ή μειώνονται πιθανά να αποτελεί ένδειξη παλίνδρομης κύησης, εξωμητρίου κύησης ή επικείμενης αποβολής, χωρίς ωστόσο αυτό να αποτελεί και κανόνα.
Εάν οι τιμές βγουν χαμηλές καλό είναι σε πρώτη φάση να ζητήσετε επανάληψη της εξέτασης σε 48 ώρες.
Σε γενικές γραμμές θεωρούμε, πως μια κύηση εξελίσσεται ομαλά, όταν τα επίπεδα της ορμόνης περίπου διπλασιάζονται εντός 48 ωρών. Εδώ θα πρέπει να τονιστεί, πως η μέτρηση αυτή θα πρέπει να γίνεται στο ίδιο εργαστήριο, προκειμένου οι δύο τιμές να είναι μεταξύ τους συγκρίσιμες, διότι συχνά τα εργαστήρια ακολουθούν ελαφρώς διαφορετικές μεθοδολογίες στη μέτρηση των επιπέδων της ορμόνης.
Μπορούν οι τιμές της β-χοριακής να αποτελούν ένδειξη δίδυμης κύησης;
Όχι, ή τουλάχιστον όχι μόνο. Οι τιμές τη β-HCG επηρεάζονται από ποικίλους παράγοντες και δεν μπορούν από μόνες τους να δείξουν εάν μία γυναίκα είναι έγκυος σε δίδυμα, τρίδυμα κτλ. Η πιο έγκυρη διάγνωση για δίδυμη κύηση γίνεται μέσω υπερήχου όταν θα έχει σχηματιστεί ο αμνιακός σάκος.