Μια σημαντική μελέτη από μια μεγάλη ομάδα ιατρικών ερευνητών αποκάλυψε ότι ο κίνδυνος εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 είναι χαμηλότερος σε άτομα που φέρουν μια συγκεκριμένη παραλλαγή γονιδίου. Στην εργασία τους, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Metabolism, η ομάδα πραγματοποίησε μια μελέτη συσχέτισης σε όλο το γονιδίωμα (GWAS) για να εξετάσει τη σύνδεση μεταξύ της κατανάλωσης γάλακτος και του μειωμένου κινδύνου διαβήτη τύπου 2.
Προγενέστερες έρευνες για τη σύνδεση μεταξύ της κατανάλωσης αγελαδινού γάλακτος και της μείωσης του κινδύνου ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2 είχαν αποφέρει αντικρουόμενα αποτελέσματα, με ορισμένες μελέτες να εντοπίζουν συσχέτιση και άλλες να μην βρίσκουν καμία ή ελάχιστη σύνδεση.
Στη νέα αυτή μελέτη, η ερευνητική ομάδα υποθέτει ότι οι διαφορετικές καταγραφές μπορεί να οφείλονται σε παραλλαγές στα γενετικά προφίλ των συμμετεχόντων.
Για να προσδιορίσουν αν αυτό μπορεί να ισχύει, διεξήγαγαν μια μελέτη GWAS που αφορούσε δείγματα ιστού που συλλέχθηκαν από περίπου 12.000 Ισπανόφωνους ενήλικες που συμμετείχαν στη Μελέτη Υγείας της Ισπανικής Κοινότητας/Μελέτη των Λατίνων. Η προσπάθειά τους περιελάμβανε την προσπάθεια εντοπισμού των γονιδίων που σχετίζονται με την κατανάλωση γάλακτος.
Ως μέρος της εργασίας τους, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν εκτιμήσεις διατροφικής πρόσληψης που αναπτύχθηκαν από το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου των ΗΠΑ. Βρήκαν λοιπόν μια συσχέτιση μεταξύ ατόμων με μια γενετική παραλλαγή που κωδικοποιεί το ένζυμο λακτάση, το οποίο χρησιμοποιεί το σώμα για να διασπάσει τα σάκχαρα στο γάλα.
Πώς ωφελούνται τα άτομα με την παραλλαγή του γονιδίου
Οι περισσότεροι άνθρωποι παράγουν λακτάση ως παιδιά, αλλά πολλοί σταματούν καθώς μεγαλώνουν και μέχρι την ενηλικίωση, οδηγώντας μερικούς σε δυσανεξία στη λακτόζη, η οποία είναι επίσης γνωστή ως μη εμμονή στη λακτάση (LNP). Η διαφορά έχει εντοπιστεί σε μια παραλλαγή γονιδίου LCT.
Σε αυτή τη νέα μελέτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα με LNP που επίσης καταναλώνουν τακτικά γάλα έχουν 30% μειωμένο κίνδυνο να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2. Ωστόσο, δεν παρατηρήθηκε μείωση του κινδύνου σε άτομα που καταναλώνουν τακτικά γάλα αλλά δεν έχουν την παραλλαγή του γονιδίου.
Για να ενισχύσει τα ευρήματά της, η ομάδα επανέλαβε την προσπάθειά της με δεδομένα από τη UK Biobank και βρήκε παρόμοια αποτελέσματα. Οι ερευνητές προτείνουν ότι τα ευρήματά τους εξηγούν τα ποικίλα αποτελέσματα που βρέθηκαν σε προηγούμενες δοκιμές για συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης γάλακτος και του κινδύνου ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2.