Οι νέοι επικεφαλής των επτά υγειονομικών περιφερειών έχουν στη διάθεσή τους δύο χρόνια για να πετύχουν τους στόχους που έχουν τεθεί, ανέφερε ο Άδωνις Γεωργιάδης στη Βουλή. Διευκρίνισε ότι η απόδοσή τους θα αξιολογείται με συγκεκριμένους δείκτες.
Η συνεδρίαση της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής για τον διορισμό των νέων Διοικητών των επτά Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ) διήρκεσε πάνω από τέσσερις ώρες.
Ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης άνοιξε τη συνεδρίαση, αναφέροντας ότι πρόκειται για μια πρωτόγνωρη και πολύ επίπονη διαδικασία για τα ελληνικά δεδομένα. Τόνισε πως η σημερινή συνεδρίαση είναι ιστορική, καθώς είναι οι πρώτοι διορισμοί που γίνονται σύμφωνα με το νέο νόμο του Υπουργείου Εσωτερικών, γνωστό ως «νόμος Κεραμέως».
«Δεν είναι επτά πρόσωπα που προτείνει ο Υπουργός Υγείας, όπως γινόταν μέχρι τώρα, αλλά είναι επτά πρόσωπα, τα οποία προσήλθαν σε έναν ανοιχτό διαγωνισμό, διαγωνίστηκαν μαζί με άλλα χίλια πρόσωπα και αναδείχθηκαν μέσα από μια ανταγωνιστική και δύσκολη διαδικασία», σημείωσε.
Ο κ. Γεωργιάδης περιέγραψε τη διαδικασία, σύμφωνα με την οποία «πρώτα, όλοι οι υποψήφιοι έδωσαν τεστ δεξιοτήτων, ένα διεθνές εργαλείο, το οποίο διορθώνεται από ηλεκτρονικό υπολογιστή. Για την κάθε Υγειονομική Περιφέρεια ορίστηκαν οι 15 πρώτοι. Στην επόμενη φάση, προσμετρήθηκαν όλα τα αντικειμενικά στοιχεία – η πορεία τους, τα πτυχία τους κλπ – και η αξιολόγηση έγινε από το ΑΣΕΠ. Περάσαμε στις επτάδες. Καθένας από τους επτά πέρασε από συνέντευξη ενώπιον επιτροπής και στη συνέχεια καταρτίσθηκαν για την κάθε ΥΠΕ οι τρεις πρώτοι. Το ΑΣΕΠ παρέδωσε στον Υπουργό Υγείας τις τρεις πρώτες επιλογές και εγώ επέλεξα κάποιον από αυτές τις τρεις».
Ο Υπουργός Υγείας τόνισε πως οι διοικητές και η διοικήτρια των ΥΠΕ λαμβάνουν μια πολύ υπεύθυνη θέση.
«Η επίδοσή τους θα κρίνεται από συγκεκριμένους δείκτες. Στα δυο χρόνια, θα κριθούν για το αν έχουν επιτύχει τους στόχους τους. Μέχρι τα δύο χρόνια, ο Υπουργός Υγείας δεν έχει τη δυνατότητα να τους αλλάξει. Άρα, διαθέτουν ένα πρωτοφανές περιθώριο», εξήγησε.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα άτομα που επιλέγησαν να ηγηθούν των ΥΠΕ:
«1η ΥΠΕ, κ. Όλγα Μπαλαούρα. Έκανε μια από τις υψηλότερες επιδόσεις στο γραπτό διαγωνισμό. Από το 2019 έως σήμερα, είναι διοικήτρια στο Νοσοκομείο «Άγιος Σάββας». Ως διοικήτρια έχει κάνει θαύματα, καίτοι είναι ένα δύσκολο και απαιτητικό νοσοκομείο.
2η ΥΠΕ, κ. Χρήστος Ροιλός. Τον επαναπροτείνω στην ίδια θέση. Έχει την καθολική αποδοχή των βουλευτών και των αυτοδιοικητικών αρχών. Πέρασε πρώτος τις εξετάσεις του ΑΣΕΠ.
3η ΥΠΕ, κ. Δημήτριος Τσαλικάκης. Συγκέντρωσε εντυπωσιακό σκορ στη γραπτή εξέταση. Έχει υπηρετήσει ως υποδιοικητής της 4ης Υ.ΠΕ. επί της προηγούμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ και ως υποδιοικητής της 4ης Υ.ΠΕ. επί Νέας Δημοκρατίας, τυγχάνει δηλαδή ευρύτερης εμπιστοσύνης
4η ΥΠΕ, κ. Παναγιώτης Μπογιατζίδης. Είναι διοικητής της 3ης Υ.ΠΕ. από το 2019 έως σήμερα με εξαιρετικά καλά αποτελέσματα. Κατάφερε να έχει ισορροπία σε μια δύσκολη αντικειμενικά περιφέρεια.
5η ΥΠΕ, κ. Φώτιος Σερέτης. Τον γνωρίζω από την προηγούμενη θητεία μου στο υπουργείο Υγείας. Του οφείλει πολλά το νοσοκομείο της Θήρας, καθώς επίσης και το αντικαρκινικό νοσοκομείο Λαμίας.
6η ΥΠΕ, κ. Ηλίας Θεοδωρόπουλος. Είναι διοικητής του ΓΝ Πατρών «Άγιος Ανδρέας», ένα σημαντικό και κεντρικό νοσοκομείο της ευρύτερης περιοχής. Συγκέντρωσε υψηλή βαθμολογία σε όλους τους δείκτες.
7η ΥΠΕ, κ. Νεκτάριος Παπαβασιλείου. Διαθέτει πλούσια διοικητική εμπειρία. Η Υ.ΠΕ. της Κρήτης έχει πολλές προκλήσεις. Θα είμαι στο πλευρό του, όσο περισσότερο μπορώ. Έχουμε έως σήμερα μια αγαστή συνεργασία».