Γιατί βουίζουν τα αυτιά μου;

Το βούισμα στα αυτιά, γνωστό και ως εμβοές (ή tinnitus στα αγγλικά), είναι ένα σύμπτωμα που περιγράφει την αντίληψη ήχου χωρίς εξωτερικό ερέθισμα. Πολλοί άνθρωποι το περιγράφουν σαν σφύριγμα, βουητό, κουδούνισμα ή θρόισμα. Το φαινόμενο μπορεί να είναι προσωρινό ή χρόνιο, ήπιο ή ενοχλητικό, και να επηρεάζει το ένα ή και τα δύο αυτιά.

Υπάρχουν πολλοί πιθανοί λόγοι για τους οποίους κάποιος μπορεί να ακούει βουητό στα αυτιά:

1. Έκθεση σε δυνατό θόρυβο

Η παρατεταμένη έκθεση σε έντονο ήχο, όπως σε συναυλίες ή εργοτάξια, μπορεί να προκαλέσει προσωρινές ή μόνιμες βλάβες στα τριχοειδή κύτταρα του εσωτερικού αυτιού, οδηγώντας σε εμβοές.

2. Απώλεια ακοής

Η ηλικιακή ή εκφυλιστική απώλεια ακοής (π.χ. πρεσβυακουσία) είναι μία από τις πιο κοινές αιτίες χρόνιων εμβοών. Το αυτί αντιδρά στην έλλειψη εξωτερικού ήχου δημιουργώντας «φανταστικούς» ήχους.

3. Ωτοασπίδες ή κερί

Η υπερβολική συγκέντρωση κυψελίδας μπορεί να επηρεάσει την ακοή και να προκαλέσει βουητό. Αντίστοιχα, η απότομη αφαίρεση του κεριού με μπατονέτες μπορεί να τραυματίσει το αυτί.

4. Ιατρικές καταστάσεις

Η εμβοή μπορεί να σχετίζεται με υπέρταση, διαταραχές του θυρεοειδούς, σακχαρώδη διαβήτη ή ακόμα και με νόσο του Menière. Επίσης, κάποιες φαρμακευτικές αγωγές μπορεί να έχουν το βούισμα ως παρενέργεια.

5. Άγχος και στρες

Το έντονο άγχος μπορεί να πυροδοτήσει ή να επιδεινώσει τις εμβοές. Πολλοί ασθενείς παρατηρούν πως το βούισμα χειροτερεύει σε περιόδους ψυχικής έντασης.

Αν οι εμβοές επιμένουν ή συνοδεύονται από απώλεια ακοής, ζάλη ή πόνο, είναι σημαντικό να επισκεφτείτε έναν ωτορινολαρυγγολόγο. Η πρώιμη διάγνωση μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση ή και την αντιμετώπιση της αιτίας.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::