Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, είναι συνηθισμένο να έχουμε ένα μπουκάλι νερού στο αυτοκίνητό μας. Όταν το όχημα βρίσκεται εκτεθειμένο σε υψηλές θερμοκρασίες, το ζεστό περιβάλλον μπορεί να μας κάνει να διψάμε και να αναζητήσουμε νερό. Ωστόσο, ποιοι είναι οι κίνδυνοι που σχετίζονται με αυτό;
Ένα μπουκάλι νερό που παραμένει στον ήλιο για πολλές ώρες μέσα σε ένα ζεστό αυτοκίνητο δεν είναι ιδανικό για να ικανοποιήσει τη δίψα σας. Επίσης, δεν πρέπει να αφήνετε μπουκάλια με νερό για πολύ καιρό στο αυτοκίνητο, ούτε να τα ξαναγεμίζετε. Οι τοξίνες που απελευθερώνονται από τη ζέστη στο νερό είναι γνωστές και μπορούν να αποτελέσουν πρόβλημα.
Ποιος είναι ο απροσδόκητος κίνδυνος; Δεν είναι αυτός που νομίζετε
Γνωρίζουμε ότι η έκθεση στον ήλιο και τη ζέστη απελευθερώνει βλαβερές χημικές ουσίες στις πλαστικές φιάλες των εμφιαλωμένων νερών. Τα πλαστικά μπουκάλια νερού κατασκευάζονται από τερεφθαλικό πολυαιθυλένιο, ένα υλικό που χρησιμοποιείται σε πολλές συσκευασίες τροφίμων και ποτών, καθώς είναι ελαφρύ και ανθεκτικό.
Όταν όμως θερμαίνεται, το υλικό αυτό απελευθερώνει το χημικό ΒΡΑ, που εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία, όταν ο οργανισμός εκτίθεται σε υψηλά επίπεδα, σύμφωνα με τους επιστήμονες.
Ωστόσο υπάρχει και ένας πιο επικίνδυνος λόγος για να μην αφήνετε, ποτέ μα ποτέ, ένα μπουκάλι νερό στο κάθισμα: Θα μπορούσε να προκαλέσει φωτιά!
Το νερό μπορεί να προκαλέσει φωτιά και μπορεί να συμβεί λόγω του στρογγυλού σχήματος του μπουκαλιού. Σε μια ζεστή μέρα, ο ήλιος καίει από το παράθυρο και διαπερνά μέσα από το γεμάτο μπουκάλι νερό. Σαν μεγεθυντικός φακός, το νερό μέσα στο μπουκάλι συγκεντρώνει το φως και τη θερμότητά του. Το σημείο στο κάθισμα όπου εστιάζονται οι ακτίνες μπορεί να ζεσταθεί αρκετά ώστε να προκαλέσει φωτιά.
Και εδώ δεν μιλάμε υποθετικά. Σε ένα βίντεο στο Facebook από το Idaho Power, η τεχνικός μπαταριών σταθμών Dioni Amuchastegui αναφέρει τι του συνέβη.
Ο Amuchastegui καθόταν στο σταθμευμένο αυτοκίνητό του και έτρωγε μεσημεριανό, όταν παρατήρησε καπνό μέσα. Ρίχνοντας μια πιο προσεκτική ματιά, συνειδητοποίησε ότι το σημείο φωτός κάτω από το μπουκάλι του νερού του είχε αρχίσει να παίρνει φωτιά. «Ήταν τόσο ζεστό που μπορούσε να πιάσει φωτιά το κάθισμα». Σίγουρα, η υπερβολική ζέστη άφησε δύο μικρά σημάδια καψίματος και ευτυχώς, το παρατήρησε πριν προλάβει να προκαλέσει μεγάλη ζημιά.
Για να αποφύγετε τον κίνδυνο πυρκαγιάς, παίρνετε το μπουκάλι νερό μαζί σας αντί να το αφήνετε σε ένα αυτοκίνητο που υπερθερμαίνεται κάτω από τον ήλιο του καλοκαιριού.
Εάν πρέπει οπωσδήποτε να το κρατήσετε μέσα, βάλτε το κάτω από ένα κάθισμα.
Τέλος να θυμάστε πώς είναι προτιμότερο να παραμένετε ενυδατωμένοι με διάφορους τρόπους αντί να αφήνετε ένα μπουκάλι νερό στο αυτοκίνητό σας.