Το γνωρίζατε ότι η κακή διατροφή μπορεί να αλλάξει τον εγκέφαλο; Και όμως οι επιστήμονες επιμένουν πως αυτό συμβαίνει και μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη και άγχος.
Οι τομογραφίες εγκεφάλου δείχνουν αλλαγές στους νευροδιαβιβαστές και στον όγκο της φαιάς ουσίας σε άτομα που κάνουν κακή διατροφή, σε σχέση με εκείνους που ακολουθούν μεσογειακή διατροφή, η οποία θεωρείται πολύ υγιεινή.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι οι αλλαγές αυτές σχετίζονται με το μηρυκασμό σκέψεων, ένα μέρος των διαγνωστικών κριτηρίων για καταστάσεις που επηρεάζουν την ψυχική υγεία, όπως είναι η κατάθλιψη και το άγχος.
Ο ακριβής λόγος για τον οποίο η διατροφή επηρεάζει τον εγκέφαλο με αυτόν τον τρόπο είναι ακόμη υπό διερεύνηση. Είναι πιθανό η παχυσαρκία και οι τροφές που είναι πλούσιες σε κορεσμένα λίπη να προκαλούν αλλαγές στον μεταβολισμό και τη νευροδιαβίβαση του γλουταμινικού και του GABA, όπως έχει αποδειχθεί σε μελέτες σε ζώα.
Οι διακριτές μεταβολές του μικροβιώματος του εντέρου, λόγω μιας διατροφής πλούσιας σε κορεσμένα λιπαρά, πιστεύεται ότι έχουν αντίκτυπο στον κυτταρικό μηχανισμό που κινεί την παραγωγή τόσο του GABA όσο και του γλουταμινικού.
Έχει επίσης αποδειχθεί ότι μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά και ζάχαρη, μειώνει τον αριθμό των παρβαλβουμινικών ενδονευρώνων, οι οποίοι εκτελούν τον ρόλο της παροχής GABA εκεί όπου χρειάζεται.
Αυτές οι αλλαγές στη χημεία του εγκεφάλου μπορεί να οδηγήσουν σε αλλαγές στον όγκο της φαιάς ουσίας του εγκεφάλου, όπως παρατηρήθηκε σε αυτή τη μελέτη.
Η Δρ. Hepsomali συνέχισε: «Θα ήθελα να σημειώσω ότι το GABA και το γλουταμινικό εμπλέκονται στενά και στην όρεξη και την πρόσληψη τροφής. Το μειωμένο GABA και/ή το αυξημένο γλουταμινικό μπορεί επίσης να είναι ένας κινητήριος παράγοντας για την επιλογή ανθυγιεινών τροφών. Μπορεί δηλαδή να υπάρχει μια κυκλική σχέση μεταξύ της καλής διατροφής, του υγιέστερου εγκεφάλου, της βελτιωμένης ψυχικής υγείας και των καλύτερων επιλογών τροφίμων».