Οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες μπορούν να διευκολύνουν τον πολλαπλασιασμό και την εξάπλωση των ιών που συνδέονται κυρίως με το αναπνευστικό σύστημα, καθιστώντας τους πιο επιθετικούς.
Επιπλέον, όταν οι χειμώνες είναι ήπιοι, οι ιοί παραμένουν ενεργοί στην κοινότητα για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα, γεγονός που αυξάνει την εξάπλωσή τους και την πιθανότητα εμφάνισης νέων μεταλλάξεων. Η συνεχής ζέστη σε συνδυασμό με την εποχιακή κυκλοφορία των ιώσεων μπορεί να οδηγήσει σε ταυτόχρονη μόλυνση ενός ασθενούς από διαφορετικά στελέχη ιών. Αυτό μπορεί να επιφέρει περισσότερες επιπλοκές και μια πιο σοβαρή κλινική εικόνα, με αποτέλεσμα να αυξηθεί ο αριθμός των ατόμων που καταλήγουν στα επείγοντα των νοσοκομείων.
Παράλληλα, έχει παρατηρηθεί ότι μετά από μια ιογενή λοίμωξη μπορεί να εμφανιστεί επίμονος βήχας που μπορεί να διαρκέσει έως και έναν μήνα. Αυτή η κατάσταση, γνωστή ως μεταλοιμώδης βήχας, είναι αποτέλεσμα της επιθετικής φύσης των ιών, της μείωσης της άμυνας του οργανισμού λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, αλλά και της αδράνειας του ανοσοποιητικού συστήματος που προκλήθηκε από τα προστατευτικά μέτρα κατά την πανδημία.
Για τις δυσάρεστες αυτές διαπιστώσεις που ειπώθηκαν στο πρόσφατο συνέδριο της Πανευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας στη Βιέννη, μίλησε στο Πρακτορείο Fm και στην Τάνια Μαντουβάλου η πρόεδρος της Ομάδας Εργασίας Διακοπής Καπνίσματος και Προαγωγής της Υγείας της Πανευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας και πρόεδρος της Ένωσης Πνευμονολόγων Ελλάδος Δρ Σταματούλα Τσικρικά. Η μάχιμη πνευμονολόγος του «Σωτηρία» συμμετείχε ενεργά στις εργασίες του συνεδρίου με διάλεξη της για το κάπνισμα και τους εφήβους, όπου μεταξύ άλλων ανέφερε ότι την τελευταία πενταετία και κυρίως μετά την πανδημία, αυξάνονται οι έφηβοι που αποκτούν αυτή την κακή συνήθεια και μάλιστα από τα 13 έτη, παρά τις προσπάθειες που καταβάλλουν ο ΠΟΥ και άλλοι διεθνείς οργανισμοί, για να αποτρέψουν τον κόσμο και δη τους νέους από την καπνιστική συνήθεια.
Τεχνητή νοημοσύνη και αναπνευστικό
Όσον αφορά την τεχνητή νοημοσύνη και την επίδραση της στο αναπνευστικό, που ήταν το κεντρικό θέμα του συνεδρίου, η Δρ Τσικρικά είπε ότι τα επόμενα πέντε χρόνια η τεχνητή νοημοσύνη θα φέρει επανάσταση τόσο στη διάγνωση, όσο και στη θεραπεία, αλλά και στην παρακολούθηση των ασθενειών του αναπνευστικού συστήματος.
«Όλες αυτές τις τεχνολογίες που σε άλλες χώρες αυτή τη στιγμή αποτελούν μία καθημερινή πραγματικότητα της κλινικής ιατρικής, αναμένουμε να τις δούμε και στην Ελλάδα, με πολύ μεγάλη λαχτάρα. Μέσω της χρήσης συγκεκριμένων αλγορίθμων μηχανικής και ηλεκτρονικής απεικόνισης και μάθησης, θα επιτρέπεται η αυτόματη και καλύτερη ανάλυση ακτινογραφιών, αξονικών τομογραφιών και μαγνητικών απεικονίσεων. Επίσης, αυτή τη στιγμή έχουμε πολύ εξελιγμένα βρογχοσκόπια τα οποία, μέσω συγκεκριμένων αλγορίθμων, μπορούν να μας βοηθήσουν να δούμε, αλλά και να πάρουμε τα καλύτερα κομμάτια βιοψίας, ακόμη και από μία μη ορατή, περιφερική βλάβη, η οποία είναι δύσκολα προσπελάσιμη κι έτσι, η διάγνωση γίνεται με μεγαλύτερη ασφάλεια, αλλά και ταχύτητα».
Σύμφωνα με την διακεκριμένη πνευμονολόγο, στο συνέδριο παρουσιάστηκαν έξυπνες συσκευές, ειδικά εφοδιασμένες με αισθητήρες που μπορούν να καταγράψουν τη δοσολογία, τη χρήση και το χρόνο που χορηγείται το φάρμακο, την ίδια στιγμή που λαμβάνει την αγωγή του ο ασθενής. «Έτσι ο πνευμονολόγος ή επαγγελματίας υγείας θα μπορεί να βοηθηθεί σε μεγάλο βαθμό, όταν μπορεί να έχει σε ακριβή και πραγματικό χρόνο, την αναπνευστική προσπάθεια του ασθενή που του έχει χορηγηθεί το φάρμακο. Με αυτές τις συσκευές, οι οποίες προλαμβάνουν τις επόμενες παροξύνσεις, εκπαιδεύεται και ο ίδιος ο ασθενής, έτσι ώστε να επικοινωνεί έγκαιρα με το γιατρό του για να πάρει στοχευμένα τη θεραπεία που χρειάζεται».