Γκουάβα: Διατροφική αξία, οφέλη και παρενέργειες

Τα φρούτα και τα φύλλα της γκουάβα περιέχουν σημαντικά θρεπτικά στοιχεία, όπως βιταμίνη C και κάλιο, τα οποία μπορούν να συμβάλλουν στην απώλεια βάρους, την υγεία του δέρματος και τη στήριξη διαφόρων συστημάτων του οργανισμού.

Τι είναι η γκουάβα
Η γκουάβα είναι ένα εξωτικό φρούτο που προέρχεται από το δέντρο Psidium guajava, μέλος της οικογένειας των Myrtaceae, και αναπτύσσεται σε τροπικές περιοχές της Κεντρικής Αμερικής. Έχει οβάλ σχήμα με εξωτερική φλούδα σε ανοιχτό πράσινο ή κίτρινο χρώμα και περιέχει βρώσιμους σπόρους. Επιπλέον, τα φύλλα της γκουάβα χρησιμοποιούνται συχνά για την παρασκευή βοτανικού τσαγιού, ενώ το εκχύλισμά τους διατίθεται ως συμπλήρωμα διατροφής.

Διατροφική αξία της γκουάβα
– Θερμίδες: 112 kcal
– Λίπη: 1,6 g
– Νάτριο: 3,3 mg
– Υδατάνθρακες: 23,6 g
– Φυτικές Ίνες: 8,9 g
– Σάκχαρα: 14,7 g
– Πρωτεΐνες: 4,2 g
– Βιταμίνη C: 376 mg
– Φολικό Οξύ: 81 mcg
– Κάλιο: 688 mg

Οφέλη της γκουάβα
Η γκουάβα είναι εξαιρετικά πλούσια σε αντιοξειδωτικά, βιταμίνη C, κάλιο και φυτικές ίνες. Αυτή η πλούσια θρεπτική σύσταση της χαρίζει μια σειρά από οφέλη για την υγεία, όπως αποδεικνύεται από επιστημονικές μελέτες.

  1. Μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους
  2. Μπορεί να έχει αντικαρκινική δράση
  3. Μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού σας
  4. Η κατανάλωση γκουάβα μπορεί να κάνει καλό στο δέρμα σας

1. Μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους

Το γκουάβα είναι μια τροφή χρήσιμη στην απώλεια βάρους. Με μόνο 37 θερμίδες σε ένα φρούτο και 12% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης φυτικών ινών, αποτελούν ένα χορταστικό σνακ με λίγες θερμίδες.

Σε αντίθεση με κάποια άλλα σνακ χαμηλών θερμίδων, είναι γεμάτα με βιταμίνες και μέταλλα έτσι δεν χάνετε σημαντικά θρεπτικά συστατικά.

Τα γκουάβα είναι γεμάτα φυτικές ίνες και χαμηλά σε θερμίδες, που σημαίνει ότι μπορεί να σας βοηθήσουν να αισθανθείτε χορτάτοι και να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους.

2. Ενδέχεται να έχει αντικαρκινική δράση

Το εκχύλισμα φύλλων γκουάβα έχει αποδειχθεί ότι έχει αντικαρκινική δράση. Μελέτες σε δοκιμαστικούς σωλήνες και ζώα δείχνουν ότι το εκχύλισμα γκουάβα μπορεί να αποτρέψει, ακόμη και να σταματήσει την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων.

Αυτό πιθανότατα οφείλεται στα υψηλά επίπεδα ισχυρών αντιοξειδωτικών συστατικών που εμποδίζουν τις ελεύθερες ρίζες να καταστρέψουν τα κύτταρα, μια από τις κύριες αιτίες καρκίνου.

Μια μελέτη διαπίστωσε ότι το έλαιο φύλλων γκουάβα ήταν τέσσερις φορές πιο αποτελεσματικό στη διακοπή της ανάπτυξης καρκινικών κυττάρων από ορισμένα αντικαρκινικά φάρμακα.

Αν και τα αποτελέσματα των πειραμάτων σε δοκιμαστικούς σωλήνες είναι πολλά υποσχόμενα, αυτό δεν σημαίνει ότι το εκχύλισμα φύλλων γκουάβα βοηθά στη θεραπεία του καρκίνου στους ανθρώπους. Απαιτούνται περαιτέρω μελέτες πριν επαληθευτούν οποιοιδήποτε ισχυρισμοί.

3. Μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού σας

Τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης C συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο λοιμώξεων και ασθενειών. Το γκουάβα είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να πάρετε αυτό το θρεπτικό συστατικό, καθώς είναι μια από τις πιο πλούσιες πηγές βιταμίνης C.

Για την ακρίβεια, ένα γκουάβα παρέχει περίπου το διπλάσιο της Ημερήσιας Συνιστώμενης Ποσότητας  βιταμίνης C. Αυτή είναι σχεδόν διπλάσια από την ποσότητα που θα μπορούσατε λάβατε από την κατανάλωση ενός πορτοκαλιού.

Η βιταμίνη C παίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση του ανοσοποιητικού συστήματος υγιούς. Αν και δεν έχει αποδειχθεί ότι προλαμβάνει το κοινό κρυολόγημα, η βιταμίνη C έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τη διάρκεια του κρυολογήματος.

Συνδέεται επίσης με αντιμικροβιακά οφέλη. Αυτό σημαίνει ότι βοηθά στην εξάλειψη των βακτηρίων και ιών που μπορούν να οδηγήσουν σε λοιμώξεις. Επειδή η βιταμίνη C μπορεί εύκολα να αποβληθεί από το σώμα σας, είναι σημαντικό να λαμβάνετε τακτικά αρκετή ποσότητα μέσω της διατροφής σας.

4. Η κατανάλωση γκουάβα μπορεί να κάνει καλό στο δέρμα σας

Η μεγάλη γκάμα βιταμινών και αντιοξειδωτικών συστατικών που βρίσκονται σε ένα γκουάβα μπορούν να κάνουν θαύματα για το δέρμα σας. Τα αντιοξειδωτικά του μπορεί να προστατεύσουν το δέρμα σας από βλάβες επιβραδύνοντας τη διαδικασία γήρανσής του, βοηθώντας στην πρόληψη των ρυτίδων.

Επιπλέον, το εκχύλισμα φύλλων γκουάβα μπορεί ακόμη και να βοηθήσει στη θεραπεία της ακμής, όταν εφαρμόζεται απευθείας στο δέρμα σας.

Μια μελέτη διαπίστωσε ότι το εκχύλισμα φύλλων γκουάβα ήταν αποτελεσματικό στη εξόντωση βακτηρίων που προκαλούν ακμή πιθανότατα λόγω των αντιμικροβιακών και αντιφλεγμονωδών ιδιοτήτων του.

Πώς να το καταναλώσετε

Το γκουάβα μπορεί να καταναλωθεί ωμό, ως χυμός, smoothie, σορμπέ ή γλυκό. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί σε σαλάτες, σάλτσες και chutneys.

Ποιοι δεν πρέπει να τρώνε

  • Άτομα με δερματικές παθήσεις. Τα χημικά στοιχεία που περιέχονται στο γκουάβα, μπορούν σε ορισμένες περιπτώσεις να προκαλέσουν ερεθισμό στο δέρμα. Αυτό συμβαίνει κυρίως σε άτομα που ήδη έχουν κάποιο δερματικό πρόβλημα, όπως έκζεμα, επομένως θα πρέπει να αποφεύγεται εντελώς η κατανάλωση γκουάβα λόγω πιθανής επιδείνωσης.
  • Άτομα με διαβήτη: Το γκουάβα μπορεί να μειώσει τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα. Για αυτό είναι σημαντικό να ζητήσετε τη συμβουλή γιατρού πριν καταναλώσετε το συγκεκριμένο φρούτο.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::