Είναι κακή η γλουτένη για τον οργανισμό μας;

Η δημοφιλία της διατροφής χωρίς γλουτένη μεταξύ ατόμων που έχουν ευαισθησία στη γλουτένη ή κοιλιοκάκη, έχει προκαλέσει πολλούς να αναρωτηθούν εάν η γλουτένη είναι επιβλαβής για την υγεία μας. Η γλουτένη αντιπροσωπεύει μια ομάδα πρωτεϊνών που βρίσκονται στο σιτάρι και χρησιμοποιούνται για να διατηρούν το σχήμα των τροφίμων και άλλων προϊόντων. Ορισμένοι άνθρωποι αντιδρούν αρνητικά στη γλουτένη, εμφανίζοντας διάφορα συμπτώματα και επιπλοκές.

Οι πρωτεΐνες που περιλαμβάνονται στο σιτάρι, το κριθάρι και τη σίκαλη αποτελούν τις κύριες πηγές γλουτένης. Αν και η βρώμη και το καλαμπόκι δεν περιέχουν τις ίδιες πρωτεΐνες, ενδέχεται να μολυνθούν κατά τη διαδικασία συγκομιδής λόγω επαφής με άλλα δημητριακά.

Όταν το αλεύρι σίτου, το κριθάρι και η σίκαλη ανακατευτούν με νερό δημιουργείται η γλουτένη. Οι πρωτεϊνες γίνονται πιο ευλύγιστες, κολλώδεις και ελαστικές. Για αυτό είναι κατάλληλες για ζυμάρια και μείγματα.

Κοιλιοκάκη, Ευαισθησία στη γλουτένη και αλλεργία στη γλουτένη

Κοιλιοκάκη

Ένας στους 100 ανθρώπους ανα τον κόσμο έχει κοιλιοκάκη. Είναι μια αυτοάνοση ασθένεια που σε κάνει ευαίσθητο στη γλουτένη. Όταν την τρώς, μια αντίδραση στο λεπτό έντερο οδηγεί σε επίθεση στις λάχνες, προεξοχές που μοιάζουν με δάχτυλα που βοηθούν το σώμα σας να απορροφήσει θρεπτικά συστατικά. Η κατάσταση αυτή μπορεί να έχει μακροπρόθεσμες συνέπειες.

Τα συμπτώματα της κοιλιοκάκης συμπεριλαμβάνουν

Διάρροια

Φούσκωμα ή αέρα
Κόπωση
Κοιλιακή ενόχληση
Δυσκοιλιότητα
Ναυτία
Εμετός
Αναιμία
Οστεοπόρωση και οστεομαλακία
Φαγούρα στο δέρμα, εξανθήματα
Στοματικά έλκη
Πόνος στις αρθρώσεις

Τα συμπτώματά σου μπορεί να είναι διαφορετικά από των άλλων. Για παράδειγμα άτομα που έχουν ευαισθησία στη γλουτένη μπορεί να έχουν συμπτώματα που δεν σχετίζονται με το πεπτικό τους σύστημα.
Άλλοι πάλι έχουν μια ευαισθησία και προκαλεί συμπτώματα που είναι παρόμοια με της κοιλιοκάκης χωρίς ωστόσο να προκαλείται καταστροφή στο λεπτό έντερο.

Κάποια από τα συμπτώματα αυτά μπορεί να είναι:

Πονοκέφαλος
Πόνος στις αρθρώσεις
Μούδιασμα στα άκρα
Μυαλό γεμάτο…σκέψεις

Όπως συμβαίνει με την κοιλιοκάκη, δεν υπάρχουν πολλές θεραπείες για την ευαισθησία στην γλουτένη. Η καλύτερη λύση είναι να κάνετε μια διατροφή χωρίς γλουτένη. Η αλλεργία στο σιτάρι από την άλλη είναι σε διαφορετική κατηγορία από την κοιλιοκάκη και την ευαισθησία στη γλουτένη. Κάποιος με αλλεργία στο σιτάρι ωστόσο μπορεί να έχει αλλεργία και στη γλουτένη. Τα συμπτώματα της αλλεργίας αυτής μπορεί να είναι τα εξής πέρα από τις πεπτικές ενοχλήσεις:

Φαγούρα, πρήξιμο στο στόμα και στο λαιμό
Φαγούρα και πρήξιμο του δέρματος
Μπούκωμα (συμφόρηση)
Δυσκολία στην αναπνοή

Αν έχετε αλλεργία στο σιτάρι πρέπει να το αποκλείσετε από την διατροφή σας.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::