Η εγκυμοσύνη είναι μία από τις σημαντικότερες περιόδους στη ζωή μιας γυναίκας και η σωστή διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο τόσο για την υγεία της μητέρας όσο και για την ανάπτυξη του εμβρύου. Μια ισορροπημένη και πλήρης διατροφή συμβάλλει στην ομαλή κύηση και στην πρόληψη επιπλοκών. Ακολουθούν έξι βασικές διατροφικές συμβουλές για μια υγιή εγκυμοσύνη:
1. Κατανάλωση ποικιλίας τροφών
Η έγκυος πρέπει να καταναλώνει καθημερινά τρόφιμα από όλες τις ομάδες: φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης, πρωτεΐνες (όπως ψάρι, αυγά, όσπρια, άπαχο κρέας) και γαλακτοκομικά. Η ποικιλία εξασφαλίζει πρόσληψη όλων των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών.
2. Επαρκής πρόσληψη φολικού οξέος
Το φολικό οξύ (βιταμίνη B9) είναι ζωτικής σημασίας, ιδιαίτερα στο πρώτο τρίμηνο, καθώς βοηθά στην πρόληψη νευρολογικών ανωμαλιών στο έμβρυο. Πηγές του είναι τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα όσπρια και τα εμπλουτισμένα δημητριακά.
3. Σίδηρος και απορρόφησή του
Οι ανάγκες σε σίδηρο αυξάνονται στην εγκυμοσύνη. Συνίσταται η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε σίδηρο (κόκκινο κρέας, φακές, σπανάκι) σε συνδυασμό με βιταμίνη C (π.χ. πορτοκάλι) για καλύτερη απορρόφηση.
4. Ασβέστιο για υγιή οστά
Το ασβέστιο είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη του σκελετού του μωρού. Γαλακτοκομικά, αμύγδαλα, μπρόκολο και σαρδέλες είναι καλές πηγές.
5. Ενυδάτωση
Η επαρκής πρόσληψη νερού (τουλάχιστον 8 ποτήρια ημερησίως) βοηθά στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος, στη λειτουργία των νεφρών και στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας.
6. Αποφυγή επιβλαβών τροφών
Πρέπει να αποφεύγονται τροφές όπως ωμά ψάρια, αλλαντικά, μαλακά τυριά και ανεπαρκώς μαγειρεμένα κρέατα λόγω κινδύνου λιστέριας ή τοξοπλάσμωσης.
Η διατροφή στην εγκυμοσύνη δεν χρειάζεται να είναι περίπλοκη, αλλά χρειάζεται προσοχή και συνέπεια. Η συμβουλή ενός ειδικού διατροφολόγου ή γυναικολόγου μπορεί να βοηθήσει στην κάλυψη των ατομικών αναγκών.