Ένας ειδικός στον τομέα της αντιγήρανσης αποκάλυψε τα έξι συμπληρώματα που χρησιμοποιεί καθημερινά, με την ελπίδα ότι θα συμβάλλουν στη μακροχρόνια και υγιή ζωή του.
Παρόλο που οι περισσότεροι ειδικοί προτείνουν να λαμβάνουμε τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά κυρίως από τα τρόφιμα και όχι από συμπληρώματα, αυτά μπορούν να είναι χρήσιμα για άτομα με ελλείψεις ή όταν η διατροφή τους δεν επαρκεί, π.χ. λόγω ασθένειας.
Ορισμένοι ειδικοί στον τομέα της αντιγήρανσης είναι πρόθυμοι να χρησιμοποιήσουν συμπληρώματα με χαμηλό κίνδυνο, όπως η βιταμίνη D, ελπίζοντας ότι θα τους βοηθήσουν να ζήσουν υγιέστερα και για περισσότερο.
Ο Δρ Ντέιβιντ Κλάνσι, που είναι στη δεκαετία των 50 του και ερευνά τη βιολογία της γήρανσης στο Πανεπιστήμιο του Λάνκαστερ στο Ηνωμένο Βασίλειο, δήλωσε στο Business Insider ότι παίρνει έξι συγκεκριμένα συμπληρώματα. Δείτε ποια είναι αυτά.
Τα 6 συμπληρώματα
- Ginkgo biloba
- Ιχθυέλαιο
- Μαγνήσιο
- Βιταμίνη Β12
- Φυλλικό οξύ
- Βιταμίνη D
1. Ginkgo biloba
Το Ginkgo biloba είναι ένα συμπλήρωμα που προέρχεται από τα φύλλα του ομώνυμου δέντρου, τα οποία περιέχουν αντιοξειδωτικά και έχουν χρησιμοποιηθεί κατά καιρούς στην παραδοσιακή ιατρική.
Δεν υπάρχουν πειστικά στοιχεία που να υποδηλώνουν ότι μπορεί να βοηθήσει σε οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας, σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Συμπληρωματικής και Εναλλακτικής Ιατρικής.
Αλλά ο Clancy έπαιρνε το συμπλήρωμα για τέσσερα χρόνια, αφού είδε μια μικρή μελέτη που δείχνει ότι μπορεί να είναι χρήσιμο για μέτρια απώλεια βάρους σε υπέρβαρους άνδρες και μια άλλη για τον πιθανό αντίκτυπό του στη γνωστική απόδοση των ατόμων με άνοια.
Στη λογική του Clancy’s, αξίζει να το πάρεις γιατί είναι ευρέως αποδεκτό και καλά ανεκτό. «Έχει ληφθεί κατά καιρούς από πολλούς ανθρώπους από πολύ παλιά, οπότε είμαι διατεθειμένος να ρισκάρω να το δοκιμάσω γιατί δεν είναι ακριβό. Δεν μπορεί πραγματικά να βλάψει», είπε.
Το Ginkgo θεωρείται ασφαλές σε μέτριες ποσότητες, αλλά οι παρενέργειες του μπορεί να περιλαμβάνουν στομαχικές διαταραχές, πονοκεφάλους, δερματικές αντιδράσεις και ζάλη.
2.Ιχθυέλαιο
Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που βρίσκονται στα ψάρια έχουν συνδεθεί με διάφορα οφέλη για την υγεία, όπως η μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων, η βελτίωση της υγείας των ματιών, η ανακούφιση της φλεγμονής και η ενίσχυση της υγείας των αρθρώσεων. Αλλά δεν είναι σαφές εάν αυτά τα οφέλη προέρχονται από τα ωμέγα-3 ειδικά ή από άλλα μέρη του ψαριού σε συνδυασμό με αυτά.
Μια μεγάλη μελέτη του 2018, για παράδειγμα, διαπίστωσε ότι η λήψη ενός γραμμάριου ιχθυελαίου την ημέρα δεν μείωσε τον μέσο κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων ή καρκίνου σε 25.871 συμμετέχοντες. Ωστόσο, φάνηκε να μειώνει τον κίνδυνο σε όσους δεν έτρωγαν πολύ ψάρι.
Ο Δρ Howard LeWine, επικεφαλής ιατρικός συντάκτης στο Harvard Health Publishing, έγραψε σε ένα άρθρο σχετικά με το αν πρέπει να παίρνετε συμπληρώματα ιχθυελαίου: «Εάν δεν τρώτε ψάρια ή άλλα θαλασσινά, μπορεί να ωφεληθείτε από ένα συμπλήρωμα ιχθυελαίου», αλλά πρόσθεσε « είναι περισσότερο από πιθανό ότι χρειάζεστε ολόκληρη την γκάμα των λιπών των ψαριών, καθώς και των βιταμινών, των μετάλλων και των υποστηρικτικών μορίων που διαθέτουν τα ψάρια για τα καλύτερα αποτελέσματα».
3. Μαγνήσιο
Η ανθρώπινη γήρανση συνδέεται συχνά με ανεπάρκεια μαγνησίου, είπε ο Clancy, οπότε παίρνει ένα συμπλήρωμα με την ελπίδα να ζήσει παραπάνω και να βοηθήσει τον ύπνο του.
Μια ανασκόπηση μελετών του 2021 διαπίστωσε ότι αν και δεν υπάρχει εκτενής μακροπρόθεσμη έρευνα για τις επιπτώσεις των συμπληρωμάτων μαγνησίου στη γήρανση και την ανάπτυξη ορισμένων ασθενειών, είναι πιθανό ότι η διατήρηση του σε φυσιολογικά επίπεδα καθόλη τη διάρκεια της ζωής μας να αποτρέπει τη χρόνια φλεγμονή και να επιμηκύνει τη διάρκεια της υγείας.
Και ενώ το μαγνήσιο παίζει ουσιαστικό ρόλο στη ρύθμιση του ύπνου, χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να επιβεβαιωθεί εάν μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου, σύμφωνα με μια ανασκόπηση μελετών του 2022.
4. Βιταμίνη Β12
Η βιταμίνη Β12 είναι ένα θρεπτικό συστατικό που βοηθά στη δημιουργία του DNA και στη διατήρηση της υγείας των κυττάρων του αίματος και των νευρικών κυττάρων. Περιέχεται φυσικά σε ζωικά προϊόντα, όπως το κρέας, τα αυγά και το γάλα.
Σύμφωνα με την κλινική του Κλίβελαντ, μεταξύ 1,5% και 15% των ανθρώπων στις ΗΠΑ έχουν έλλειψη βιταμίνης Β12, η οποία μπορεί να προκαλέσει αδυναμία ή κόπωση. απώλεια βάρους, ναυτία, εμετό ή διάρροια, κιτρινωπό δέρμα, πόνο στο στόμα ή τη γλώσσα και απώλεια όρεξης.
Οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να πάρουν όλη τη βιταμίνη Β12 που χρειάζονται από τα τρόφιμα, αλλά η λήψη συμπληρωμάτων μπορεί να είναι ευεργετική για άτομα που δυσκολεύονται να την απορροφήσουν ή που δεν παίρνουν αρκετή από τη διατροφή τους, όπως οι χορτοφάγοι ή οι vegans, σύμφωνα με το Office of Dietary Supplements. .
5. Φυλλικό οξύ
Το φυλλικό οξύ, ή βιταμίνη Β9, είναι σημαντικό για την ανάπτυξη και τη λειτουργία των κυττάρων, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, όταν βοηθά στη μείωση του κινδύνου προβλημάτων του εγκεφάλου και της σπονδυλικής στήλης. Βρίσκεται σε σκούρα φυλλώδη πράσινα λαχανικά, φασόλια, μπιζέλια και ξηρούς καρπούς, καθώς και σε φρούτα όπως πορτοκάλια, μπανάνες, πεπόνια και φράουλες.
Αν και η ανεπάρκεια φυλλικού οξέος είναι σπάνια στις ΗΠΑ, η Mayo Clinic συνιστά συμπληρώματα φυλλικού οξέος σε όσους το σώμα τους δυσκολεύεται να το απορροφήσει λόγω κακής διατροφής ή προβλημάτων υγείας, καθώς και σε άτομα που είναι έγκυες, θηλάζουν ή σχεδιάζουν να μείνουν έγκυες.
6. Βιταμίνη D
Η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για την υγεία και τη δύναμη των οστών, ενώ υποστηρίζει επίσης το ανοσοποιητικό και το νευρικό σύστημα. Ωστόσο, σύμφωνα με το ODS, ένας στους τέσσερις ανθρώπους έχει ανεπάρκεια.
Οι περισσότεροι άνθρωποι παίρνουν βιταμίνη D όταν το δέρμα τους εκτίθεται στον ήλιο, επειδή πολύ λίγες τροφές την περιέχουν φυσικά. Αλλά αν οι άνθρωποι δεν έχουν αρκετό ήλιο, έχουν πιο σκούρο δέρμα ή είναι μεγαλύτεροι σε ηλικία, μπορεί να μην αρκούνται μόνο από τον ήλιο, σύμφωνα με την κλινική του Κλίβελαντ.