Αν το εμβόλιο αποδειχθεί αποτελεσματικό στους ανθρώπους, θα αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα προς την καθυστέρηση της εξέλιξης του Αλτσχάιμερ ή ακόμη και την πρόληψη της νόσου, σύμφωνα με τους επιστήμονες.
Το νέο εμβόλιο στοχεύει τα φλεγμονώδη εγκεφαλικά κύτταρα που συνδέονται με το Αλτσχάιμερ και έχει ως στόχο να συμβάλει στην πρόληψη ή την τροποποίηση της πορείας της νόσου. Τα πρώτα αποτελέσματα της έρευνας παρουσιάστηκαν σε συνέδριο της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας στη Βοστόνη.
Η έρευνα ξεκίνησε στην Ιαπωνία, όπου ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Juntendo στο Τόκιο ανέπτυξαν ένα εμβόλιο που βελτίωσε διάφορες ασθένειες που σχετίζονται με την ηλικία, όπως η αθηροσκλήρωση και ο διαβήτης τύπου 2, σε πειραματικά ποντίκια. Με βάση αυτά τα αποτελέσματα, αποφάσισαν να δοκιμάσουν το εμβόλιο και για τη θεραπεία της νόσου Αλτσχάιμερ σε ποντίκια.
Μετά τη χορήγηση διαπιστώθηκε σημαντική μείωση στις εναποθέσεις αμυλοειδούς στον εγκεφαλικό ιστό που βρίσκεται στην περιοχή του εγκεφαλικού φλοιού, η οποία είναι υπεύθυνη για την επεξεργασία της γλώσσας, την προσοχή και την επίλυση προβλημάτων. Επίσης, μετά το εμβόλιο μειώθηκαν διάφοροι φλεγμονώδεις βιοδείκτες της νόσου Αλτσχάιμερ, γεγονός που σημαίνει ότι η φλεγμονή στον εγκέφαλο βελτιώθηκε. Μια δοκιμασία συμπεριφοράς στα ποντίκια αποκάλυψε επιπλέον ότι εκείνα που έλαβαν το εμβόλιο ανταποκρίνονταν σημαντικά καλύτερα στο περιβάλλον τους και είχαν την τάση να συμπεριφέρονται όπως τα φυσιολογικά υγιή ποντίκια σε σχέση με εκείνα που έλαβαν εμβόλιο placebo.
«Η νόσος Αλτσχάιμερ αντιπροσωπεύει πλέον το 50-70% των ασθενών με άνοια παγκοσμίως. Η δοκιμή του νέου εμβολίου της μελέτης μας σε ποντίκια δείχνει ένα πιθανό τρόπο πρόληψης ή τροποποίησης της νόσου. Η μελλοντική πρόκληση θα είναι η επίτευξη παρόμοιων αποτελεσμάτων στους ανθρώπους», δηλώνει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και μεταδιδακτορικός συνεργάτης στο Τμήμα Καρδιαγγειακής Βιολογίας και Ιατρικής του Πανεπιστημίου Juntendo, Τσιέν- Λουν Χσιάο.
Ο ίδιος προσθέτει ότι «αν το εμβόλιο αποδειχθεί επιτυχές στους ανθρώπους θα είναι ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός για την καθυστέρηση της εξέλιξης της νόσου ή ακόμα και την πρόληψη αυτής της νόσου».
Όπως αναφέρει η Εταιρεία Alzheimer Αθηνών, παγκοσμίως υπολογίζεται ότι 50 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν με άνοια, με βασικότερη μορφή της το Αλτσχάιμερ. Ο αριθμός εκτιμάται ότι θα αυξηθεί δραματικά στο μέλλον λόγω της αύξησης του προσδόκιμου επιβίωσης τόσο στις αναπτυγμένες όσο και στις αναπτυσσόμενες χώρες. Σύμφωνα µε πρόσφατα στατιστικά στοιχεία στη χώρα μας 160.000 άτομα πάσχουν από άνοια και 280.000 άτομα από ήπια νοητική διαταραχή που είναι προστάδιο της άνοιας. Συνολικά, ο πληθυσμός των ανθρώπων με νοητικά προβλήματα πλησιάζει το μισό εκατομμύριο και αν συνυπολογίσουμε ότι για κάθε ασθενή με άνοια επηρεάζεται σημαντικά η ζωή 2-3 φροντιστών- μελών της οικογένειας, η πάθηση αφορά άμεσα σε 1 εκατομμύριο Έλληνες πολίτες.