Εμμηνόπαυση: Ο αρνητικός της αντίκτυπος στην εργασία των γυναικών

Το 60% των γυναικών θεωρεί ότι τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης επηρεάζουν αρνητικά την επαγγελματική τους ζωή.

Σε έναν ιδανικό κόσμο, κάθε γυναίκα θα ένιωθε ελεύθερη να μιλήσει ανοιχτά για αυτό το θέμα. Ωστόσο, πολλές αντιμετωπίζουν έντονα συμπτώματα εμμηνόπαυσης, ειδικά στον χώρο εργασίας. Παρότι πρόκειται για μια φυσιολογική διαδικασία, συνοδεύεται από σοβαρές σωματικές και ψυχολογικές αλλαγές. Κατά τη διάρκεια, αλλά και πριν από την εμμηνόπαυση, οι γυναίκες αντιμετωπίζουν συμπτώματα όπως εξάψεις, ρίγη, εφίδρωση, διαταραχές στον ύπνο, μεταπτώσεις διάθεσης και επιβράδυνση του μεταβολισμού.

Έρευνα αποκαλύπτει πως το 60% των γυναικών θεωρεί ότι τα συμπτώματα αυτά επηρεάζουν αρνητικά την εργασία τους. Παρόλα αυτά, σχεδόν οι μισές γυναίκες που χρειάστηκαν άδεια εξαιτίας των συμπτωμάτων, δεν ένιωσαν άνετα να μοιραστούν τον πραγματικό λόγο με τον εργοδότη τους. Οι εξάψεις και η νυχτερινή εφίδρωση επηρεάζουν το 75% των γυναικών κατά την εμμηνόπαυση και μπορούν να διαρκέσουν έως και 7 χρόνια ή και περισσότερο.

Πολλές φορές, οι γυναίκες δυσκολεύονται να συζητήσουν το θέμα της εμμηνόπαυσης, ειδικά με ανθρώπους που δεν έχουν επαρκή γνώση γι’ αυτήν. Επομένως, το πρώτο βήμα που μπορούμε να κάνουμε για να στηρίξουμε τις γυναίκες είναι να κατανοήσουμε τον τρόπο με τον οποίο η εμμηνόπαυση επηρεάζει την καθημερινότητά τους. Είναι επίσης σημαντικό να θυμόμαστε ότι πολλές γυναίκες που αρχίζουν να βιώνουν τα συμπτώματα, βρίσκονται ακόμη στο στάδιο της ανακάλυψης αυτής της νέας κατάστασης.

Πολλές γυναίκες βιώνουν επίσης αλλαγές στη διάθεση, οι οποίες μπορεί να επιδεινωθούν περαιτέρω από την “καταθλιπτική” διάθεση, το άγχος και το αυξημένο άγχος στην εργασία. Χωρίς θεραπεία και υποστήριξη, τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης μπορεί να δυσκολέψουν τις γυναίκες να ανταπεξέλθουν στον εργασιακό χώρο, να μειώσουν την αυτοπεποίθησή τους και να επηρεάσουν τις σχέσεις τους με τους συναδέλφους τους και στο σπίτι. Η εμμηνόπαυση είναι ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο και προσωπικό θέμα και ορισμένες γυναίκες μπορεί να ανησυχούν ότι θα στιγματιστούν από τους συναδέλφους τους..

Οι εργοδότες μπορεί να χρειαστεί να λάβουν συγκεκριμένα μέτρα για να βοηθήσουν τις εργαζόμενες γυναίκες να αντιμετωπίσουν τα ενοχλητικά συμπτώματα της εμμηνόπαυσης. Ακόμη και απλές αλλαγές στο εργασιακό περιβάλλον μπορούν να κάνουν σημαντική διαφορά στο να βοηθήσουν τις γυναίκες να συνεχίσουν να αξιοποιούν πλήρως τις δυνατότητές τους. Ορισμένες αλλαγές μπορεί να είναι φυσικές, όπως η εγκατάσταση νέου εξοπλισμού, ενώ άλλες μπορεί να είναι πιο ευέλικτες σε ορισμένες διαδικασίες.

Ακολουθούν πέντε τρόποι με τους οποίους μια εταιρεία μπορεί να δημιουργήσει ένα πιο υποστηρικτικό περιβάλλον για τις γυναίκες που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση:

  1.  Ενθαρρύνετε τις γυναίκες να μιλήσουν: Είναι γεγονός πως η εμμηνόπαυση αποτελεί σπάνια θέμα ανοιχτής συζήτησης στο χώρο εργασίας, παρόλο που αφορά σχεδόν το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού το οποίο βιώνει ή θα βιώσει αυτήν τη βιολογική μετάβαση. Το πρώτο βήμα που μπορούμε να κάνουμε για να βοηθήσουμε είναι να αρχίσουμε να μιλάμε για αυτό. Δεν πρέπει να κάνουμε προσωπικές ερωτήσεις στις γυναίκες, αλλά μπορούμε να τις ενθαρρύνουμε να μιλήσουν για την εμμηνόπαυση αν το θέλουν. Εάν μια γυναίκα αποκαλύψει οικειοθελώς ότι βρίσκεται σε εμμηνόπαυση, ενθαρρύνετέ την να μοιραστεί τις σχετικές τις ανάγκες με τους ανωτέρους της.
  2. Προσφέρετε ειδικά οφέλη για την εμμηνόπαυση: Κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης, μια γυναίκα μπορεί να έχει ραντεβού με γιατρό για να αντιμετωπίσει τα συμπτώματά της και υπάρχει το ενδεχόμενο να έχει αυξημένες ημέρες ασθενείας. Σκεφτείτε να εφαρμόσετε επιπλέον αναρρωτική άδεια για τις γυναίκες, για να καλύψετε αυτές τις ανάγκες.
  3. Συμβουλευτείτε επαγγελματίες υγείας: Για να καταλάβουμε τι μπορεί να βοηθήσει τις γυναίκες κατά την εμμηνόπαυση, μπορούμε να ρωτήσουμε τους ειδικούς γιατρούς και να μιλήσουμε με ψυχολόγους ή άλλους επαγγελματίες ψυχικής υγείας με εξειδίκευση στην εμμηνόπαυση, που γνωρίζουν πολλά για την εμμηνόπαυση Μπορούν να μας ενημερώσουν όλους εμάς αλλά κυρίως τους εργοδότες πώς η εμμηνόπαυση μπορεί να δυσκολέψει την εργασία και τι μπορεί να χρειάζονται οι γυναίκες για να αισθάνονται καλύτερα.
  4. Δώστε στις γυναίκες τον έλεγχο του περιβάλλοντος και του προγράμματος εργασίας τους: Τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης μπορεί να είναι άβολα, ακόμη και επώδυνα, γεγονός που καθιστά τη λειτουργία σε ένα παραδοσιακό περιβάλλον γραφείου δύσκολη. Επιτρέποντας στις γυναίκες να ελέγχουν το περιβάλλον και το πρόγραμμά τους, να εργάζονται από το σπίτι και να κάνουν προσαρμογές στην εργασίας τους όταν χρειάζεται, μπορούν να αισθανθούν άνετα και να ικανοποιούν τις ανάγκες τους στο εργασιακό περιβάλλον.
  5. Εκπαίδευση για τη διαχείριση της εμμηνόπαυσης: Ο εργοδότης θα πρέπει να αντιμετωπίζει με διακριτικότητα μια τέτοια κατάσταση και να σέβεται τις επιθυμίες για την προστασία της ιδιωτικής ζωής της γυναίκας, που βιώνει την εμμηνόπαυση. Ο εργοδότης θα πρέπει να δημιουργήσει μία εργασιακή κουλτούρα που θα επιτρέπει μία ευελιξία στις γυναίκες με εμμηνόπαυση τηρώντας την εχεμύθεια και κάνοντας κάποια πολύ απλά πράγματα ώστε αυτές οι γυναίκες να κάνουν καλύτερα τη δουλειά τους και να αυξήσουν την ικανοποίησή τους από τη ζωή.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::