Η Ελλάδα σημείωσε σημαντική μείωση του καπνίσματος την τελευταία δεκαετία, ειδικά στους νέους ηλικίας 16-24 ετών, με μείωση 52,4%. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, ο επιπολασμός του καπνίσματος στους ενήλικες το Σεπτέμβριο του 2019 ήταν 24,9% για τους καθημερινούς καπνιστές και 3,7% για τους περιστασιακούς καπνιστές. Συγκρίνοντας τα δεδομένα από τις μετρήσεις της ΕΛΣΤΑΤ σε 8.500 νοικοκυριά το 2009, 2014 και 2019, παρατηρείται μείωση των καθημερινών καπνιστών κατά 24,5% και των περιστασιακών κατά 38,3%. Τα αποτελέσματα είναι ακόμη πιο εντυπωσιακά για τους νέους κάτω των 24 ετών.
Όπως απεικονίζεται στο διάγραμμα 2, η συνολική μείωση του καπνίσματος σε αυτή την ηλιακή ομάδα είναι 52,4% και αποδίδεται στη μεγάλη εξόρμηση που έχει γίνει από την πρωτοβουλία smokefreegreece που χρηματοδοτείται από το George Behrakis Foundation για τη μείωση του καπνίσματος στη σχολική ηλικία την τελευταία δεκαετία, μετά από έγκριση του σχετικού προγράμματος από το Υπουργείο Υγείας και το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων.
Τα διαγράμματα με τη συνολική μείωση του καπνίσματος
Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας για τον Έλεγχο του Καπνίσματος εκφράζει θερμά συγχαρητήρια στην εκπαιδευτική κοινότητα και στην επιτυχή συνεργασία των αρμοδίων υπηρεσιών των Υπουργείων Υγείας Παιδείας και Θρησκευμάτων στον τομέα της πρόληψης του καπνίσματος, η οποία, εάν συνεχιστεί με τους ιδίους ρυθμούς, θεωρείται από τις επιτυχέστερες της Ευρώπης και κατατάσσει την Ελλάδα μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ουσιαστικά επιδιώκουν το στόχο του συνολικού επιπολασμού του καπνίσματος κάτω του 5% μέχρι το 2040.
Την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων απαρτίζουν ο κ Παναγιώτης Μπεχράκης, πρόεδρος και μέλη η κυρία Αθηνά Καλοκαιρινού, η κυρία Άννα Κοκκέβη, ο κύριος Γεώργιος Μπαλαφούτης, η κυρία Ελεάνα Στουφή, ο κύριος Παναγιώτης Τσανάκας και ο κύριος Γεώργιος Χρούσος.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας για το κάπνισμα και Διευθυντής του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος, καθηγητής Παναγιώτης Μπεχράκης αναφερόμενος στην έρευνα Υγείας της ΕΛΣΤΑΤ δήλωσε ότι τα αποτελέσματα:
- επιβεβαιώνουν πρόσφατες έρευνες του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας που διαπιστώνουν σημαντική μείωση του καπνίσματος στην Ελλάδα, και επιπλέον συμφωνούν με αντίστοιχες Ευρωπαϊκές αναφορές
- γεννούν ερωτηματικά ως προς τις πηγές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO) σε πρόσφατη έκδοση του οποίου η Ελλάδα εμφανίζεται ως χώρα καπνιστών με επιπολασμό καπνίσματος μεγαλύτερο του 42%.
Καταλήγοντας, ο κ. Μπεχράκης δήλωσε ότι η Ελλάδα πορεύεται με επιτυχία προς τους στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη μείωση του καπνίσματος και θα συνεχίσει με ένταση τις δράσεις της πρωτοβουλίας smokefreegreece προς την κατεύθυνση αυτή.