Ως κίνδυνο για τη δημόσια υγεία χαρακτήρισε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η πολιτεία της Νέας Υόρκης.
«Εταιρείες όπως το TikTok, το YouTube και το Facebook τροφοδοτούν μια κρίση ψυχικής υγείας, σχεδιάζοντας τις πλατφόρμες τους με εθιστικά και επικίνδυνα χαρακτηριστικά», δήλωσε ο Άνταμς στην ετήσια ομιλία του για την κατάσταση της πόλης.
«Ο Επίτροπος Υγείας και Ψυχικής Υγιεινής της Νέας Υόρκης έχει χαρακτηρίσει επίσημα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ως κίνδυνο για τη δημόσια υγεία στη Νέα Υόρκη», πρόσθεσε.
Σε μια συμβουλευτική που εκδόθηκε την ίδια ημέρα, ο Ashwin Vasan (ο Επίτροπος Υγείας) περιέγραψε την επιδεινούμενη κατάσταση της ψυχικής υγείας των νέων στη Νέα Υόρκη και προσέφερε οδηγίες στους νέους για την ενθάρρυνση της υγιούς χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
Είπε ότι αυτό θα μπορεί να επιτευχθεί με την εφαρμογή χρόνων και χώρων χωρίς τεχνολογία, την παρακολούθηση των συναισθημάτων κατά τη χρήση και την ανταλλαγή ανησυχιών σχετικά με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Μέχρι και το 95% των εφήβων στις ΗΠΑ χρησιμοποιούν κάποια μορφή μέσων κοινωνικής δικτύωσης, και πολλοί από αυτούς βρίσκουν ένα μέρος για να συνδεθούν με φίλους, να συζητήσουν τα ενδιαφέροντά τους και να παρακολουθούν τις τάσεις.
Όμως, με τους νέους να αντιμετωπίζουν μια πρωτοφανή κρίση ψυχικής υγείας που ορισμένοι έχουν συνδέσει με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αυξάνονται οι ανησυχίες σχετικά με τη χρήση αυτών των πλατφορμών και τις εθιστικές συνήθειες που μπορούν να διαμορφώσουν.
Σύμφωνα με ανάλυση της Washington Post, αρκετές εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης, όπως το TikTok και το YouTube, ανταποκρίθηκαν στον αυξανόμενο έλεγχο προσθέτοντας νέες λειτουργίες για να δώσουν στους γονείς μεγαλύτερο έλεγχο της δραστηριότητας των παιδιών τους και να περιορίσουν τον χρόνο που περνούν στο διαδίκτυο.
Η Google και η Meta δεν ανταποκρίθηκαν όμως εξίσου άμεσα.