Κατά την πρώτη του επίσκεψη στην Κύπρο, κατόπιν πρόσκλησης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, ο Δρ. Γκεμπρεγέσους συμμετείχε στην τελετή αποφοίτησης της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, όπου του απονεμήθηκε ο τίτλος του επίτιμου Διδάκτορα Ιατρικής.
Όπως ανέφερε στην ομιλία του, οι διαπραγματεύσεις για την εν λόγω συμφωνία «υπονομεύτηκαν από έναν χείμαρρο παραπληροφόρησης», συμπεριλαμβανομένων «ψευδών ισχυρισμών ότι τα έθνη θα παραχωρήσουν την κυριαρχία στον ΠΟΥ, κάτι που δεν είναι αλήθεια». Στη συνέχεια ζήτησε από τους παρευρισκόμενους να τοποθετηθούν υπέρ της Συμφωνίας και ενάντια στην παραπληροφόρηση, «γιατί αυτή η Συμφωνία ανήκει σε εσάς, σε όλους μας. Είναι για να κάνουμε τον κόσμο πιο ασφαλή για όλους».
Στον χαιρετισμό του, ο Δρ. Γκεμπρεγέσους τόνισε επίσης ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είναι αποφασισμένος να υποστηρίξει την κυπριακή κυβέρνηση με κάθε δυνατό μέσο για την προαγωγή, παροχή και προστασία της υγείας των κατοίκων του νησιού. Επιπλέον, υπενθύμισε ότι από πέρυσι, η Κύπρος φιλοξενεί το πιο πρόσφατο από τα 153 γραφεία χωρών του ΠΟΥ.
Ο Δρ. Γκεμπρεγέσους, που το περιοδικό TIME ανέδειξε το 2020 ως μία από τις 100 πιο επιδραστικές προσωπικότητες παγκοσμίως για το έργο του και τον καθοριστικό του ρόλο μέσω του Οργανισμού κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, μοιράστηκε με τους αποφοίτους πολύτιμες γνώσεις και εμπειρίες από τη θητεία του στον ΠΟΥ.
Απευθυνόμενος προς τους αποφοίτους, ο Δρ. Γκεμπρεγέσους πρόσθεσε: «Είναι πολύ εντυπωσιακό και ενθαρρυντικό το εύρος της επαγγελματικής σταδιοδρομίας που έχουν οι απόφοιτοι αυτής της Σχολής – μπορούν να απασχοληθούν στην κλινική πρακτική αλλά και τη δημόσια υγεία και την έρευνα», ανέφερε. «Είναι αλήθεια ότι δεν μπορούμε να μιλάμε για υγεία χωρίς εργαζόμενους στον τομέα της υγείας και της περίθαλψης», τόνισε χαρακτηριστικά. Ως προς αυτό, εξέφρασε την πεποίθησή του ότι παρά την τεράστια προοπτική που δημιουργεί η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης και άλλων τεχνολογιών στον τομέα, οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας θα παραμένουν πάντα αναντικατάστατοι. «Η πανδημία απέδειξε ακριβώς πόσο σημαντικοί είναι», υπογράμμισε.
Ολοκλήρωσε αναφέροντας: «Ο ΠΟΥ ιδρύθηκε πριν από 76 χρόνια, το 1948, καθώς ο κόσμος αναδυόταν από την καταστροφή του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου. Όπως και τα Ηνωμένα Έθνη, των οποίων είμαστε μέρος, ο ΠΟΥ γεννήθηκε από την παραδοχή ότι η μόνη εναλλακτική λύση στη διεθνή σύγκρουση ήταν η παγκόσμια συνεργασία. Το Σύνταγμά μας ήταν το πρώτο όργανο του διεθνούς δικαίου που επιβεβαίωσε ότι το υψηλότερο εφικτό επίπεδο υγείας είναι θεμελιώδες δικαίωμα για όλους τους ανθρώπους, χωρίς διακρίσεις. Ένα θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα. Όχι ένα προνόμιο για μερικούς ή για τους περισσότερους, αλλά ένα δικαίωμα για όλους. Αυτό είναι το δικαίωμα για το οποίο ο ΠΟΥ θα συνεχίσει να εργάζεται».
Προσφωνώντας τον Δρ. Γκεμπρεγέσους, ο Καθηγητής Ανδρέας Χαραλάμπους, Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος του Τομέα Υγείας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, ανέφερε ότι: «Η απονομή του τιμητικού αυτού τίτλου αναδεικνύει την οραματική ηγεσία του Δρ. Γκεμπρεγέσους, την αφοσίωσή του στην ισότητα στον τομέα της υγείας, καθώς και τον ουσιώδη αντίκτυπό του στην παγκόσμια υγεία. Τα επιτεύγματά του αποτελούν έμπνευση για τη διεθνή ιατρική κοινότητα και τη Δημόσια Υγεία και ενσωματώνουν τις αξίες που υποστηρίζει το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας».