Όσο λαχταριστές κι αν είναι οι τηγανητές πατάτες, θα πρέπει να δείξουμε προσοχή στην κατανάλωσή τους, ειδικά εάν το λάδι για το τηγάνισμα έχει ξαναχρησιμοποιηθεί.
Αν και ήδη είναι γνωστό ότι τα τηγανητά θα πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο, λόγω των υψηλών θερμίδων και των τρανς λιπαρών, νεότερη μελέτη επισημαίνει τους κινδύνους από τα επαναχρησιμοποιημένα τηγανητά μαγειρικά έλαια. Πιο συγκεκριμένα, οι επιστήμονες, μέσα από μελέτη που παρουσιάστηκε στο Discover BMB, την ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Εταιρείας Βιοχημείας και Μοριακής Βιολογίας, και εστιάζοντας σε πειράματα με ποντίκια, διαπίστωσαν πως τα πειραματόζωα που κατανάλωναν τηγανητά σε ήδη χρησιμοποιημένο λάδι, παρουσίαζαν υψηλότερα επίπεδα νευροεκφυλισμού, σε σύγκριση με τα πειραματόζωα που ακολουθούσαν μια υγιεινή διατροφή. Το ίδιο μοτίβο, όμως, παρατηρήθηκε και στους απογόνους τους.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι ο αυξημένος νευροεκφυλισμός φαίνεται πως συνδέεται με τις επιδράσεις του λαδιού στο αμφίδρομο δίκτυο επικοινωνίας μεταξύ του ήπατος, του εντέρου και του εγκεφάλου. Αυτός ο άξονας ήπατος-εντέρου-εγκεφάλου θεωρείται ζωτικής σημασίας για τη ρύθμιση διαφόρων φυσιολογικών λειτουργιών και η εξασθένησή του παρουσιάζει συσχέτιση με νευρολογικές διαταραχές.
Το αρνητικό αποτύπωμα
Όπως εξηγούν οι ερευνητές, «ως αποτέλεσμα, ο μεταβολισμός των λιπιδίων στο ήπαρ μεταβλήθηκε σημαντικά και η μεταφορά του σημαντικού ωμέγα-3 λιπαρού οξέος DHA στον εγκέφαλο μειώθηκε. Αυτό, με τη σειρά του, οδήγησε σε νευροεκφυλισμό, ο οποίος παρατηρήθηκε στην ιστολογία του εγκεφάλου των αρουραίων που κατανάλωναν το ξαναζεσταμένο λάδι καθώς και των απογόνων τους».
Πρόσθετα πειράματα που περιλάμβαναν την προσθήκη γλουταμινικού μονονάτριου (MSG) για την πρόκληση νευροτοξικότητας στους απογόνους έδειξαν ότι οι απόγονοι που κατανάλωναν τα ξαναζεσταμένα έλαια παρουσίασαν υψηλότερο κίνδυνο νευρωνικής βλάβης σε σχέση με την ομάδα ελέγχου που δεν κατανάλωνε κάποιας μορφής λάδι ή με τα ποντίκια που κατανάλωναν τα λάδια που δεν είχαν θερμανθεί.
Αν και χρειάζονται περισσότερες έρευνες, οι συγγραφείς της μελέτης αναφέρουν ότι η συμπληρωματική χορήγηση ωμέγα-3 λιπαρών οξέων και θρεπτικών ουσιών όπως η κουρκουμίνη και η ορυζανόλη μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής του ήπατος και του νευροεκφυλισμού. Για να αξιολογηθούν τα αποτελέσματά τους όμως, θα χρειαστούν και κλινικές μελέτες.