Οι μικροοργανισμοί μπορούν να εξαπλωθούν εύκολα σε όλη την κουζίνα. Γι’ αυτό, είναι απαραίτητο να πλένετε καλά τα χέρια σας και τις επιφάνειες της κουζίνας πριν και μετά την παρασκευή του φαγητού. Οι μικροβιακοί παθογόνοι μπορούν να μεταφερθούν από μια επιφάνεια στην άλλη απαρατήρητοι. Εάν μπουν στα τρόφιμα, μπορούν να προκαλέσουν ασθένειες που σχετίζονται με τροφίμα.
Συμβουλές για την πρόληψη μολύνσεων στην κουζίνα:
Ανοιχτήρια κονσερβών (χειρός και ηλεκτρικά)
- Καθαρίστε μετά από κάθε χρήση
- Μετά τον καθαρισμό, σκουπίστε με διάλυμα χλωρίνης (ή απολυμαντικό του εμπορίου)
- Αφήστε τα στον αέρα να στεγνώσουν
Σανίδες κοπής
- Είναι σώφρον να έχετε δύο σανίδες κοπής: μία για κρέας και μία για φρούτα και λαχανικά
- Καθαρίστε τις μετά από κάθε χρήση
- Η σανίδα κοπής κρέατος πρέπει να ψεκαστεί ή να σκουπιστεί με το διάλυμα χλωρίνης και να αφεθεί να στεγνώσει στον αέρα
- Ξεπλύνετε τη σανίδα κοπής σε τρεχούμενο καθαρό νερό πριν από κάθε χρήση
Πάγκοι κουζίνας
- Καθαρίστε καλά
- Στη συνέχεια ψεκάστε ή σκουπίστε με διάλυμα χλωρίνης
- Αφήστε να στεγνώσει στον αέρα
- Εάν έχει απομείνει υπόλειμμα χλωρίνης, μπορεί να σκουπιστεί με ένα καθαρό πανί
Πετσέτες και σφουγγάρια
- Αυτά είναι συχνά πολύ μολυσμένα
- Πρέπει να μην χρησιμοποιείτε σφουγγάρι στην κουζίνα. Χρησιμοποιήστε μια καθαρή πετσέτα πιάτων καθημερινά
- Μετά την χρήση, ξεπλύνετε καλά και στεγνώστε στον αέρα
- Τα ξυστήρια (μεταλλικά ή πλαστικά) πρέπει να πλένονται στο πλυντήριο πιάτων κάθε φορά που τα χρησιμοποιείτε. Αν δεν έχετε πλυντήριο πιάτων, ξεπλύντε τα καλά για να αφαιρέσετε τυχόν ορατά υπολείμματα φαγητού. Στη συνέχεια, μουλιάστε τα σε διάλυμα χλωρίνης για 10 λεπτά.
Αποχετεύσεις νεροχύτη
- Πριν πάτε για ύπνο, ρίξτε 1 φλιτζάνι ζεστό νερό στην αποχέτευση
- Περιμένετε ένα λεπτό μέχρι η αποχέτευση να απορροφήσει τη θερμότητα από το νερό
- Στη συνέχεια, ρίξτε 1 φλιτζάνι χλωρίνη
- Αφήστε το έτσι όλη τη νύχτα
Αυτό πρέπει να γίνεται κάθε 1 έως 2 εβδομάδες. Θα βοηθήσει στην απολύμανση της αποχέτευσης και στον περιορισμό των οσμών. Αλλά θα βοηθήσει επίσης να κρατήσει την αποχέτευση λειτουργική χωρίς να βουλώνει.
Ψυγείο
- Το ψυγείο πρέπει να καθαρίζεται καλά από καιρό σε καιρό
- Μετά τον καθαρισμό, θα πρέπει να σκουπιστεί με διάλυμα χλωρίνης
- Στη συνέχεια, ξαναβάλτε τρόφιμα μέσα στο ψυγείο
- Τυχόν σταγόνες και λεκέδες από φαγητά ή ποτά πρέπει να καθαρίζονται αμέσως
- Μην αφήνετε τα τρόφιμα να μουχλιάσουν ή να χαλάσουν στο ψυγείο
Πολύπλοκες συσκευές, όπως κουζινομηχανές και μπλέντερ
- Το πλυντήριο πιάτων είναι ο καλύτερος τρόπος για να καθαρίσετε αυτά τα αντικείμενα
- Πρώτα, ελέγξτε καλά τα αντικείμενα και αφαιρέστε τυχόν κομμάτια φαγητού
- Στη συνέχεια, βάλτε τα πλενόμενα μέρη αυτών των αντικειμένων στο πλυντήριο πιάτων