Ευλογιά των πιθήκων: Επιβιώνει πάνω σε επιφάνειες; Όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής

Με την αύξηση των κρουσμάτων ευλογιάς των πιθήκων παγκοσμίως, μια νέα μελέτη του αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) εξετάζει αν και σε ποιο βαθμό ο ιός μπορεί να επιβιώσει σε διάφορες επιφάνειες. Οι ερευνητές επικεντρώθηκαν στις οικιακές συσκευές των σπιτιών δύο ατόμων που είχαν προσβληθεί από ευλογιά των πιθήκων.

Με τη χρήση μοριακών τεστ PCR, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι πάνω από το 70% των επιφανειών που εξετάστηκαν ήταν μολυσμένες με τον ιό. Ωστόσο, κανένας από τους ανιχνευθέντες ιούς δεν μπόρεσε να καλλιεργηθεί.

Η ευλογιά των πιθήκων φαίνεται να επιβιώνει

Το Υπουργείο Υγείας της Κομητείας Σολτ Λέικ ανέφερε δύο περιπτώσεις ευλογιάς πιθήκων που σχετίζονται με ταξίδια σε πραγματικό χρόνο, επιβεβαιωμένες με PCR, στο Υπουργείο Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών της Γιούτα.

Τα δύο άτομα που είχαν μολυνθεί παρέμειναν στο σπίτι για 20 ημέρες πριν από τη διεξαγωγή δειγματοληψίας. Και οι δύο εμφάνισαν συμπτώματα όπως κόπωση και πόνους στο σώμα, οκτώ ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων.

Οι ειδικοί έλαβαν δείγμα από αντικείμενα και επιφάνειες στο σπίτι των ασθενών που περιέγραψαν ως επιφάνειες «υψηλής επαφής». Οι κάτοικοι περιέγραψαν επίσης τις πιο ισχυρές μεθόδους καθαρισμού και απολύμανσης στο σπίτι που έκαναν κατά τη διάρκεια της ασθένειάς τους και που πέρασαν σημαντικό χρόνο ενώ ήταν άρρωστοι.

Από 30 δείγματα, 21 (70%) βρέθηκαν θετικά, συμπεριλαμβανομένων εκείνων από πορώδη αντικείμενα όπως υφασμάτινα έπιπλα και κουβέρτες. Κανένα όμως, από τα δείγματα δεν περιείχε ζωντανό ιό.

Μπορούμε να «κολλήσουμε» από μολυσμένες επιφάνειες;

«Η αδυναμία ανίχνευσης βιώσιμου ιού υποδηλώνει ότι η βιωσιμότητα του ιού μπορεί να έχει αποσυντεθεί με την πάροδο του χρόνου ή μέσω χημικής ή περιβαλλοντικής απενεργοποίησης», εξηγούν ερευνητές του CDC.

«Αυτό που δείχνουν τα ευρήματά μας είναι ότι ο ιός της ευλογιάς των πιθήκων μολύνει τις επιφάνειες σε σπίτια όπου οι άνθρωποι μοιράζονται χώρους. Το αν αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μολύνσεις είναι ακόμα προς συζήτηση» αναφέρουν χαρακτηριστικά οι ειδικοί.

Αυτό συμβαίνει, σύμφωνα με τους ειδικούς, επειδή ο ιός πρέπει να είναι «βιώσιμος ή ζωντανός» για να μεταδοθεί και σε επαρκή ποσότητα για να προκαλέσει μόλυνση. «Το ποσοστό μετάδοσης μεταξύ των μελών ατόμων που μένουν στο ίδιο σπίτι εξακολουθεί να είναι κάτω από 10% εάν αυτά τα μέλη δεν έχουν στενή επαφή» σημειώνουν.

Πώς εξαπλώνεται

Το CDC προειδοποιεί ότι η ευλογιά των πιθήκων εξαπλώνεται κυρίως μέσω στενής, προσωπικής, «συχνά δέρμα με δέρμα», επαφής με το εξάνθημα, τις βλάβες, τα σωματικά υγρά ή τις αναπνευστικές εκκρίσεις ενός μολυσμένου ατόμου. Προσθέτει ότι η μετάδοση είναι επίσης δυνατή μέσω μολυσμένων αντικειμένων ή επιφανειών.

Οι κατάλληλες προφυλάξεις που πρέπει να λαμβάνονται εάν ζείτε ή επισκέπτεστε το σπίτι ενός ατόμου που έχει μολυνθεί περιλαμβάνουν τη χρήση μάσκας που εφαρμόζει καλά και:

  • Αποφύγετε να αγγίζετε πιθανώς μολυσμένες επιφάνειες.
  • Τήρηση της κατάλληλης υγιεινής των χεριών.
  • Αποφύγετε να μοιράζεστε σκεύη φαγητού, ρούχα, κλινοσκεπάσματα ή πετσέτες.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::