Ζάχαρη και λιπαρά μας «κλέβουν» τον ύπνο

Γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας που καταναλώνουν τακτικά γλυκά και λευκό ψωμί σε μεγάλες ποσότητες, ενδέχεται να αντιμετωπίζουν προβλήματα αϋπνίας, σύμφωνα με πρόσφατη επιστημονική έρευνα. Τα ευρήματα από περισσότερες από 50.000 γυναίκες ηλικίας 60 έως 65 ετών αποκαλύπτουν ότι η υπερκατανάλωση επεξεργασμένων σιτηρών και ζάχαρης συνδέεται με αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, τα οποία μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την ποιότητα του ύπνου.

Οι επιστήμονες στη Νέα Υόρκη πιστεύουν ότι η υψηλή κατανάλωση ζάχαρης ενδέχεται να επηρεάζει τις ορμόνες που ελέγχουν την αϋπνία, διατηρώντας τους ανθρώπους ξύπνιους και κατά τις περιόδους που κανονικά θα έπρεπε να κοιμούνται. Το ενδεχόμενο αυτό μπορεί να λειτουργεί και αντίστροφα, με την αϋπνία να προκαλεί την αύξηση της επιθυμίας για ζάχαρη και λιπαρά φαγητά, σύμφωνα με την ίδια έρευνα.

Αυξημένα λιπαρά, λιγότερος ύπνος

«Τα αποτελέσματά μας δείχνουν τη σημασία της διατροφής για όσους υποφέρουν από αϋπνία», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης, Δρ. James Gangwisch, ψυχίατρος στο Πανεπιστήμιο Columbia, της Νέας Υόρκης, με τις γυναίκες που συμμετείχαν στην μελέτη να αντιμετωπίζουν 16% περισσότερες πιθανότητες αϋπνίας, στην περίπτωση όπου κατανάλωναν πολλά λιπαρά. Η διαφοροποίηση στην έκκριση των ορμονών, παίζει εξίσου σημαντικό ρόλο. «Όταν η συγκέντρωση του σακχάρου στο αίμα αυξάνεται απότομα, το σώμα αντιδρά παράγοντας ινσουλίνη, με την ακόλουθη πτώση της συγκέντρωσης να έχει ως συνέπεια την απελευθέρωση ορμονών, όπως η αδρεναλίνη και η κορτιζόλη, οι οποίες μπορούν να επηρεάσουν τον ύπνο» εξηγούν οι ερευνητές.

Σύμφωνα με την μελέτη, οι γυναίκες με διατροφικές επιλογές με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, αντιμετώπιζαν 16% περισσότερες πιθανότητες αϋπνίας. Αντίθετα οι γυναίκες των οποίων η διατροφή περιλαμβάνει υψηλές ποσότητες λαχανικών, φυτικών ινών και φρούτων ήταν λιγότερο πιθανόν να την έχουν αντιμετωπίσει ή να αντιμετωπίσουν στο μέλλον.

Τι προτείνουν οι ειδικοί

Αν και χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να αποσαφηνισθεί πλήρως η σύνδεση αϋπνίας και διατροφής, υπάρχουν ορισμένες ενδείξεις που μπορούν να μας υποδείξουν τον σωστό δρόμο, σύμφωνα με τους ερευνητές. «Ο περιορισμός της κατανάλωσης τροφίμων με επεξεργασμένους υδατάνθρακες όπως και πρόσθετα σάκχαρα είναι ένα πρώτο βήμα για να κερδίσουμε πίσω τον ύπνο μας» καταλήγει ο Δρ. . James Gangwisch.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::