Την πιθανή σχέση των ζαχαρούχων ποτών με την κολπική μαρμαρυγή εξέτασε μεγάλη αμερικανική μελέτη.
Η κολπική μαρμαρυγή είναι μια κατάσταση κατά την οποία η καρδιά χτυπά ακανόνιστα, αυξάνοντας τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου κατά πέντε φορές. Περισσότεροι από δώδεκα εκατομμύρια άνθρωποι αναμένεται να έχουν κολπική μαρμαρυγή μέχρι το 2030, σύμφωνα με τις στατιστικές της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας.
Μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας «Circulation: Arrhythmia and Electrophysiology», διαπιστώνει συσχέτιση της κατανάλωσης ροφημάτων με ζάχαρη ή τεχνητά γλυκαντικά με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης ακανόνιστου καρδιακού ρυθμού. Η κατανάλωση ζαχαρούχων ποτών έχει συνδεθεί με τον διαβήτη τύπου 2 και την παχυσαρκία σε προηγούμενες έρευνες, ωστόσο αυτή είναι μία από τις πρώτες μεγάλες μελέτες που αξιολογούν μια πιθανή σχέση τους με την κολπική μαρμαρυγή.
Οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν κατά μέσο όρο για δέκα χρόνια. Συλλέχθηκαν δείγματα αίματος για τη μέτρηση του γενετικού κινδύνου για κολπική μαρμαρυγή και οι συμμετέχοντες απάντησαν και σε ερωτηματολόγια σχετικά με τη διατροφή τους. Διαπιστώθηκε ότι ο κίνδυνος ήταν υψηλός ανεξάρτητα από τη γενετική ευαισθησία των συμμετεχόντων στην έρευνα.
Το κάπνισμα μπορεί επίσης να επηρεάζει τον κίνδυνο, καθώς οι καπνιστές που έπιναν περισσότερα από δύο λίτρα ζαχαρούχων ποτών την εβδομάδα είχαν 31% υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης κολπικής μαρμαρυγής. Αντίθετα, η κατανάλωση ενός λίτρου ή λιγότερου φυσικού, μη σακχαρούχου, χυμού φρούτων ή λαχανικών την εβδομάδα συσχετίστηκε με 8% χαμηλότερο κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής.