Η έλλειψη ύπνου μπορεί να μας κάνει δυστυχισμένους – Πώς επηρεάζει τα συναισθήματά μας

Η έλλειψη ύπνου έχει σοβαρές συνέπειες πέρα από την απλή κούραση. Μπορεί να επηρεάσει την συναισθηματική μας κατάσταση, να μειώσει την καλή διάθεση και να αυξήσει την πιθανότητα εμφάνισης συμπτωμάτων άγχους, όπως δείχνει μια νέα μελέτη.

«Στην εποχή μας, όπου η έλλειψη ύπνου είναι κοινό φαινόμενο, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τις επιπτώσεις της στέρησης ύπνου στη συναισθηματική υγεία, ώστε να προάγουμε την ψυχολογική ευημερία», δήλωσε η Cara Palmer από το Πανεπιστήμιο Montana State, επικεφαλής της μελέτης που συγκέντρωσε δεδομένα από πάνω από 50 χρόνια έρευνας για τη στέρηση ύπνου και τη διάθεση.

«Αυτή η μελέτη αποτελεί την πιο πλήρη συλλογή πειραματικών ερευνών σχετικά με τον ύπνο και τα συναισθήματα και προσφέρει ισχυρές αποδείξεις ότι οι περίοδοι μακροχρόνιας εγρήγορσης, η μειωμένη διάρκεια ύπνου και οι νυχτερινές αφυπνίσεις έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην ανθρώπινη συναισθηματική λειτουργία», πρόσθεσε.

Πώς διεξήχθη η μελέτη για τη στέρηση ύπνου

Η Δρ. Palmer και οι συνάδελφοί της, μαζί με την επικεφαλής συγγραφέα Joanne Bower, του Πανεπιστημίου East Anglia, ανέλυσαν δεδομένα από 154 μελέτες που εκτείνονται σε πέντε δεκαετίες, με 5.715 συνολικά συμμετέχοντες. Σε όλες αυτές τις μελέτες, οι ερευνητές διέκοψαν τον ύπνο των συμμετεχόντων για μία ή περισσότερες νύχτες.

Σε ορισμένα πειράματα, οι συμμετέχοντες κρατήθηκαν ξύπνιοι για μεγάλο χρονικό διάστημα. Σε άλλες, τους επιτρεπόταν να κοιμούνται λιγότερο από το τυπικό, και σε άλλες τους ξυπνούσαν περιοδικά όλη τη νύχτα. Κάθε μελέτη μέτρησε τουλάχιστον μία μεταβλητή που σχετίζεται με το συναίσθημα μετά τη χειραγώγηση του ύπνου, όπως η αυτοαναφερόμενη διάθεση των συμμετεχόντων, η ανταπόκρισή τους σε συναισθηματικά ερεθίσματα και μετρήσεις των συμπτωμάτων κατάθλιψης και άγχους.

Τα συμπεράσματα των επιστημόνων

Συνολικά, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι και οι τρεις τύποι απώλειας ύπνου είχαν ως αποτέλεσμα λιγότερα θετικά συναισθήματα, όπως χαρά, ευτυχία και ικανοποίηση μεταξύ των συμμετεχόντων, καθώς και αυξημένα συμπτώματα άγχους, όπως γρήγορος καρδιακός ρυθμός και αυξημένη ανησυχία.

Τα ευρήματα για τα συμπτώματα της κατάθλιψης ήταν μικρότερα και λιγότερο συνεπή, όπως και αυτά για τα αρνητικά συναισθήματα όπως η λύπη, η ανησυχία και το άγχος.

Οι περιορισμοί της μελέτης και οι επόμενες έρευνες

Ένας περιορισμός της μελέτης είναι ότι η πλειονότητα των συμμετεχόντων ήταν νεαροί ενήλικες -η μέση ηλικία ήταν τα 23 έτη. Η μελλοντική έρευνα θα πρέπει να περιλαμβάνει ένα πιο διαφορετικό ηλικιακό δείγμα για να κατανοηθεί καλύτερα πώς η στέρηση ύπνου επηρεάζει τους ανθρώπους σε διαφορετικές ηλικίες, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Άλλες κατευθύνσεις για μελλοντική έρευνα θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν την εξέταση των επιπτώσεων της απώλειας ύπνου για πολλές νύχτες και την εξέταση μεμονωμένων διαφορών για να μάθουμε γιατί μερικοί άνθρωποι μπορεί να είναι πιο ευάλωτοι από άλλους στις επιπτώσεις της απώλειας ύπνου.

Επιπλέον, την εξέταση των επιπτώσεων της απώλειας ύπνου σε διαφορετικούς πολιτισμούς, καθώς το μεγαλύτερο μέρος της έρευνας στην τρέχουσα μελέτη διεξήχθη στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη, σύμφωνα με τους ερευνητές.

«Η έρευνα έχει βρει ότι περισσότερο από το 30% των ενηλίκων και έως το 90% των εφήβων δεν κοιμούνται αρκετά. Οι επιπτώσεις αυτής της έρευνας για την ατομική και τη δημόσια υγεία είναι σημαντικές σε μια κοινωνία με μεγάλη έλλειψη ύπνου», είπε η Δρ. Palmer και κατέληξε:

«Οι βιομηχανίες και οι κλάδοι που είναι επιρρεπείς σε απώλεια ύπνου, όπως οι πιλότοι και οι οδηγοί φορτηγών, θα πρέπει να αναπτύξουν και να υιοθετήσουν πολιτικές που δίνουν προτεραιότητα στον ύπνο για τον μετριασμό των κινδύνων για τη λειτουργία και την ευημερία κατά τη διάρκεια της ημέρας».

Μοιραστείτε την ανάρτηση::