Είναι γνωστό πως η σωστή διατροφή μπορεί να μας απαλλάξει ή να μας προστατεύσει από διάφορες φλεγμονές, μερικές από τις οποίες μπορούν να οδηγήσουν σε διαβήτη τύπου 2 ή Αλτσχάιμερ.
Τώρα, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ και το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ βρήκαν μια νέα στρατηγική για τη μείωση της φλεγμονής.
Σύμφωνα με τη μελέτη τους που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Cell Reports, η διαλειμματική νηστεία αυξάνει τα επίπεδα μιας χημικής ουσίας στο αίμα, γνωστής ως αραχιδονικό οξύ, η οποία αναστέλλει τη φλεγμονή.
Τι ακριβώς είναι η φλεγμονή και πώς μειώνεται με τη νηστεία;
Η φλεγμονή είναι μέρος της φυσικής ανοσολογικής αντίδρασης του σώματος σε τραυματισμό ή εισβολή από αυτό που το σώμα αντιλαμβάνεται ως επικίνδυνα παθογόνα.
Ενώ η φλεγμονή, λοιπόν, μπορεί να είναι ζωτικής σημασίας για τις φυσικές διαδικασίες επούλωσης του σώματος, η παρατεταμένη ή περιττή φλεγμονή μπορεί να προκαλέσει προβλήματα αυξάνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων ασθενειών ή επιδεινώνοντάς τες, όπως καρδιακές παθήσεις, ρευματοειδής αρθρίτιδα, άσθμα, φλεγμονώδης νόσος του εντέρου, καρκίνος, και πολλές άλλες.
Γενικά όποια πάθηση περιέχει το συνθετικό -ίτιδα υποδηλώνει κατάσταση φλεγμονής (π.χ. βρογχίτιδα, ρινίτιδα κ.τ.λ.).
Το φλεγμονώδες σύστημα είναι ένα από τα σημαντικότερα για την ανάπτυξη ασθενειών.
«Μας ενδιαφέρει πολύ να προσπαθήσουμε να κατανοήσουμε τις αιτίες της χρόνιας φλεγμονής στο πλαίσιο πολλών ανθρώπινων ασθενειών, και ιδίως τον ρόλο της φλεγμονής. Αυτό που έχει γίνει φανερό τα τελευταία χρόνια είναι ότι ένα συγκεκριμένο φλεγμονόσωμα, το φλεγμονόσωμα NLRP3, είναι πολύ σημαντικό σε μια σειρά από σημαντικές ασθένειες, όπως η παχυσαρκία και η αθηροσκλήρωση, αλλά και σε ασθένειες όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ και η νόσος του Πάρκινσον, πολλές από τις ασθένειες των ηλικιωμένων, ιδίως στον δυτικό κόσμο», εξηγούν οι συγγραφείς της μελέτης.
Οι ερευνητές προειδοποιούν ότι είναι πρόωρο να ισχυρισθούν ότι η νηστεία είναι προληπτικό μέτρο έναντι των εν λόγω νόσων.
Η έρευνα υποδεικνύει ότι τακτική νηστεία για μακρά περίοδο θα μπορούσε να συμβάλλει στη μείωση της χρόνιας φλεγμονής που συνδέεται με αυτές τις νόσους.
Προσοχή: Η νηστεία μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευεργετική για τον οργανισμό μας, αρκεί να γίνεται με έναν μελετημένο τρόπο, ώστε να μην στερούμαστε απαραίτητες θρεπτικές ουσίες που συμβάλλουν στην καλή σωματική και ψυχική μας υγεία, γι’ αυτό, προτού αποφασίσετε να κάνετε οποιαδήποτε αλλαγή στη διατροφή σας, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν ειδικό.