Η διατροφή που ρυθμίζει το σάκχαρο

Η διαλειμματική νηστεία, μια από τις πιο δημοφιλείς τάσεις παγκοσμίως, έχει τραβήξει την προσοχή των ειδικών για την πιθανή αποτελεσματικότητά της στη ρύθμιση του σακχάρου σε ασθενείς με διαβήτη.

Μελέτες δείχνουν ότι η διαλειμματική νηστεία μπορεί να βελτιώσει την ευαισθησία στην ινσουλίνη και να βοηθήσει στη διατήρηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, επεκτείνοντας την περίοδο κέτωσης (μια μεταβολική κατάσταση κατά την οποία το σώμα καίει λίπος αντί για υδατάνθρακες, παράγοντας κετόνες μέσω του ήπατος).

Οι διαβητικοί συχνά αντιμετωπίζουν άγχος και αβεβαιότητα λόγω των διακυμάνσεων της γλυκόζης στο αίμα. Με αυτήν τη νέα έρευνα, έχουν πλέον έναν επιπλέον λόγο να εξετάσουν τα οφέλη της διαλειμματικής νηστείας και να αξιολογήσουν την επίδρασή της στη διαχείριση του διαβήτη τους.

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που παρουσιάστηκε σε ενδοκρινολογικό συνέδριο, αυτή η διατροφική προσέγγιση είναι πολλά υποσχόμενη για τη μείωση των διακυμάνσεων της γλυκόζης στο αίμα.

“Η έρευνά μας δείχνει ότι μόλις μία εβδομάδα παρακολούθησης αυτής της διατροφής, μειώνει τις διακυμάνσεις των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και μειώνει τον χρόνο που το σάκχαρο στο αίμα είναι αυξημένο πάνω από τα φυσιολογικά επίπεδα”, ανέφερε η δρ Τζοάν Μπρούνο, συγγραφέας της μελέτης και υπότροφος ενδοκρινολογίας στο NYU Langone Health στη Νέα Υόρκη.

Η Δρ. Μπρούνο πρόσθεσε ότι τα οφέλη είναι σημαντικά για τα άτομα με προδιαβήτη ή παχυσαρκία, ώστε να διατηρήσουν φυσιολογικά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και να αποτρέψουν την εξέλιξη του διαβήτη τύπου 2.

Για παράδειγμα, η διαλειμματική νηστεία 16/8 συνεπάγεται περιορισμό της κατανάλωσης τροφών και ποτών που περιέχουν θερμίδες σε ένα καθορισμένο διάστημα οκτώ ωρών ανά ημέρα και αποχή από την τροφή για τις υπόλοιπες 16 ώρες.

Τι έδειξε η έρευνα

Στην έρευνα συμμετείχαν δέκα άτομα με προδιαβήτη ή παχυσαρκία και κατανεμήθηκαν τυχαία είτε στην ομάδα του συνήθους προτύπου διατροφής (50%) είτε στην ομάδα της διαλειμματικής νηστείας. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν συνεχή παρακολούθηση της γλυκόζης και πραγματοποιήθηκαν δοκιμές ανοχής στη γλυκόζη.

Για το σύνολο των δύο εβδομάδων της μελέτης, σύμφωνα με τους ερευνητές, το βάρος των συμμετεχόντων παρέμεινε σταθερό, ενώ προχώρησαν σε συγκρίσεις μεταξύ των δύο τύπων διατροφής.

“Η κατανάλωση της πλειονότητας των θερμίδων νωρίτερα μέσα στην ημέρα μειώνει τον χρόνο που το σάκχαρο στο αίμα είναι αυξημένο, βελτιώνοντας έτσι τη μεταβολική υγεία”, δήλωσε η Δρ. Bruno.

Τι λένε οι ειδικοί

Η Δρ Mαριλύ Τάν, ενδοκρινολόγος στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, υποστηρίζει ότι η διαλειμματική νηστεία προκαλεί την πτώση των επιπέδων ινσουλίνης, γεγονός που βελτιώνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη, βελτιστοποιεί τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και καίει το λίπος. Πιστεύει ότι οι άνθρωποι είναι πιο δραστήριοι κατά τη διάρκεια της ημέρας, γεγονός που οδηγεί σε καλύτερη ανταπόκριση της γλυκόζης.

Από την πλευρά του, ο Δρ Πάβουα Σαφιτού, ειδικός οικογενειακής ιατρικής και παχυσαρκίας στο Κέντρο Υγείας Providence Saint John’s, συστήνει τη διαλειμματική νηστεία ειδικά σε διαβητικούς ασθενείς.

Όπως αναφέρει, μία ανάλογη παρέμβαση περιλαμβάνει τη δίαιτα 5:2, η οποία εμπεριέχει κανονική διατροφή για πέντε ημέρες της εβδομάδας και κατανάλωση μόνο 500 έως 600 θερμίδων σε δύο ημέρες της εβδομάδας.

Μια άλλη μέθοδος είναι η δίαιτα 16:8, η οποία περιλαμβάνει νηστεία για 16 ώρες και φαγητό μόνο μέσα σε ένα διάστημα 8 ωρών.

Η Dr. Anne Peters, ενδοκρινολόγος στο Keck Medicine at USC, πιστεύει ότι  είναι ευεργετική για την καρδιομεταβολική υγεία, αλλά θα πρέπει να γίνεται υπό την καθοδήγηση ενός γιατρού.

Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με διαιτολόγο και να λάβετε συμβουλές και καθοδήγηση σχετικά με τη διαλειμματική νηστεία.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::