Η διατροφή στα 40 επηρεάζει την ποιότητα ζωής στα 70

Μια μελέτη από το Χάρβαρντ, ανέδειξε τη στενή σχέση μεταξύ διατροφής στη μέση ηλικία και υγιούς γήρανσης.

Η έρευνα, που παρακολούθησε πάνω από 106.000 άτομα για 30 χρόνια, αφορούσε άτομα τουλάχιστον 39 ετών χωρίς χρόνιες ασθένειες στην έναρξη της μελέτης, τα οποία παρείχαν διατροφικές πληροφορίες μέσω ερωτηματολογίων κάθε τέσσερα χρόνια.

Αποτελέσματα για τη διατροφή και την υγιή γήρανση
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι υιοθετούσαν υγιεινή διατροφή μετά τα 40 είχαν 43-84% περισσότερες πιθανότητες να γερνούν υγιώς στα 70, σε σύγκριση με όσους δεν ακολουθούσαν υγιεινή διατροφή. Η υγιής γήρανση ορίστηκε όχι μόνο ως απουσία ασθενειών, αλλά και ως η διατήρηση καλής σωματικής και ψυχικής υγείας, καθώς και ανεξάρτητης ζωής.

Επιρροή των διατροφικών επιλογών
Η κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, δημητριακών ολικής άλεσης, ξηρών καρπών, οσπρίων, γαλακτοκομικών με χαμηλά λιπαρά και ακόρεστων λιπαρών σχετίστηκε με υψηλότερες πιθανότητες υγιούς γήρανσης, ενώ η κατανάλωση τρανς λιπαρών, νατρίου, κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος συσχετίστηκε με χαμηλότερες πιθανότητες.

Η πλανητική δίαιτα και η μεσογειακή διατροφή
Η Ανν-Ζιλί Τεσιέ από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας TH Chan του Χάρβαρντ ανέφερε ότι η πλανητική δίαιτα, η οποία δίνει έμφαση στα φυτικά τρόφιμα και υγιεινά λίπη, συνδέθηκε με 68% υψηλότερη πιθανότητα υγιούς γήρανσης. Η μεσογειακή διατροφή παρουσίασε επίσης θετική συσχέτιση, με αύξηση 67% στις πιθανότητες υγιούς γήρανσης.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::