Η καλή στοματική υγιεινή επηρεάζει την γυναικεία γονιμότητα

Τη σημαντικότητα της υγείας των δοντιών σε σχέση με τη γυναικεία γονιμότητα επισημαίνουν οι ειδικοί.

Το μεγαλύτερο μέρος της έρευνας για τη γονιμότητα και την υγεία των δοντιών επικεντρώνεται στην περιοδοντική νόσο, μια φλεγμονή που προκαλείται από βακτήρια και προσβάλει τους ιστούς γύρω από τα δόντια. Τα πρησμένα, κόκκινα και ευαίσθητα ούλα είναι πιθανά σημάδια περιοδοντικής νόσου. Μελέτες έχουν δείξει πως η περιοδοντική νόσος αυξάνει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας, τύπου 2 διαβήτη, αναπνευστικών και νεφρικών προβλημάτων, καθώς και προβλημάτων στην εγκυμοσύνη όπως η αποβολή και ο πρόωρος τοκετός.

Οι γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS) και ενδομητρίωση είναι πιο πιθανό να διαγνωστούν με περιοδοντική νόσο σε σχέση με τις γυναίκες χωρίς PCOS.

Ωστόσο, και η ουλίτιδα μπορεί να επηρεάσει τη γονιμότητα καθώς αποτελεί φλεγμονή των ούλων παρότι δεν οδηγεί σε απώλεια οστού όπως η περιοδοντική νόσος.

Περιοδοντική νόσος και μειωμένη γονιμότητα

Σε μια μελέτη 3.737 εγκύων γυναικών στην Αυστραλία, οι ερευνητές εξέτασαν εάν η περιοδοντική νόσος σχετίζεται με μεγαλύτερη δυσκολία σύλληψης. Προέκυψες λοιπόν ότι οι γυναίκες με περιοδοντική νόσο χρειάστηκαν κατά μέσο όρο 7,1 μήνες για να μείνουν έγκυες ενώ οι υπόλοιπες με καλή στοματική υγιεινή 5 μήνες κατά μέσο όρο.

Οι ειδικοί ωστόσο τονίζουν ότι απαιτείται πολύ περισσότερη έρευνα για να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα και κυρίως να δοθούν απαντήσεις στα ερωτήματα όπως τυχόν προβλήματα υγείας προκαλούν την περιοδοντική νόσο ή μήπως κάτι άλλο ευθύνεται και για τα δύο;

Η αναπαραγωγική ανοσολογία μελετά την πιθανή σύνδεση μεταξύ του ανοσοποιητικού συστήματος του σώματος και του τρόπου με τον οποίο αντιδρά στην εμφύτευση και ανάπτυξη του εμβρύου. Οι γυναίκες με υπερ-αντιδραστικό ανοσοποιητικό σύστημα διαπιστώθηκε ότι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο υπογονιμότητας, αποβολής και αποτυχίας εμφύτευσης εμβρύου κατά τη διάρκεια της θεραπείας με εξωσωματική γονιμοποίηση. Η ενδομητρίωση αλλά και το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, από τις πιο κοινές αιτίες γυναικείας υπογονιμότητας σχετίζονται επίσης με αυξημένο κίνδυνο περιοδοντικής νόσου.

 

Μοιραστείτε την ανάρτηση::