Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει αρνητικά τον εγκέφαλο

Απορυθμίζει την εγκεφαλική λειτουργία η κλιματική κρίση σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, ενώ οι επιστήμονες διαπίστωσαν πως αποσυντονίζει περισσότερο άτομα με άνοια, αλλά και ψυχικές διαταραχές

Το φαινόμενο της κλιματικής κρίσης προξενεί παντός είδους προβλήματα και βάσει ερευνητικών δεδομένων, διαταράσσει και τη λειτουργία του εγκεφάλου. Συγκεκριμένα, καθιστά πιο ευάλωτους όσους ήδη πλήττονται από νευρολογικές και ψυχιατρικές διαταραχές.  

Σε άρθρο της ερευνητικής ομάδας UCL, με τίτλο Personal View, που δημοσιεύτηκε στο The Lancet Neurology, υπογραμμίστηκε η ανάγκη κατανόησης του αντίκτυπου της κλιματικής αλλαγής σε ανθρώπους με νευρολογικές παθήσεις, με στόχο την προστασία της υγείας τους και την αποτροπή της άνισης επιδείνωσης των εγκεφαλικών βλαβών.

Ποιες παθήσεις διερευνήθηκαν

Έπειτα από ανασκόπηση 332 δημοσιευμένων ερευνών σε όλο τον κόσμο κατά τα έτη 1968-2023, επιστήμονες με επικεφαλής τον καθηγητή Sanjay Sisodiya (Ινστιτούτο Νευρολογίας UCL, του Ηνωμένου Βασιλείου), δήλωσαν ότι ο «χάρτης» των πιθανών επιπτώσεων της αλλαγής του κλίματος στις νευρολογικές διαταραχές, θα είναι μεγάλος.

Η μελέτη ‘Global Burden of Disease’ του 2016, εξέτασε 19 διαφορετικές παθήσεις του νευρικού συστήματος, όπως εγκεφαλικά επεισόδιαημικρανίες, τη νόσο Αλτσχάιμερ, τη μηνιγγίτιδα, την επιληψία και την πολλαπλή σκλήρυνση.

Συμπληρωματικά, οι ερευνητές διερεύνησαν την επίδραση της κλιματικής αλλαγής σε ψυχικά προβλήματα και διαταραχές όπως το άγχος, η κατάθλιψη και η σχιζοφρένεια.
Ο προαναφερόμενος καθηγητής  Sanjay Sisodiya,  Διευθυντής στο τμήμα Γονιδιωματικής στην Εταιρεία Επιληψίας και ιδρυτικό μέλος της Κλιματικής Αλλαγής της Επιληψίας, αναφέρει ότι τα εγκεφαλικά επεισόδια και οι λοιμώξεις του νευρικού συστήματος θα αποτελέσουν το σφοδρότερο χτύπημα της κλιματικής κρίσης.

Συνθήκες που επιδεινώνουν τις παθήσεις

Όπως επίσης τόνισε ο ειδήμονας, οι ακραίες θερμοκρασίες (πολύ υψηλές και πολύ χαμηλές), οι αιφνίδιες διακυμάνσεις τους κατά την διάρκεια της ημέρας και τα απρόσμενα φαινόμενα σε εποχές που συνήθως δεν αναμένονταν, είναι τα πιο επιζήμια.

«Οι νυχτερινές θερμοκρασίες, ιδίως όταν είναι πολύ υψηλές, διαταράσσουν τον ύπνο και ο μη ποιοτικός ύπνος ωθεί σε εγκεφαλικές παθήσεις» είπε ο ειδικός. Ειδικότερα, παρατηρήθηκε αύξηση των εισαγωγών σε κλινικές, της αναπηρίας ακόμα και της θνησιμότητας, λόγω εγκεφαλικών επεισοδίων κατά τη διάρκεια υψηλών θερμοκρασιών και καύσωνα. 

Επιπλέον, τα άτομα με άνοια είναι επιρρεπή στην υποθερμία ή σε ασθένειες που σχετίζονται με τη ζέστη και σε περαιτέρω γνωστική εξασθένηση, λόγω ακραίων φαινομένων, όπως πλημμύρες και πυρκαγιές.

Οι ερευνητές ενημερώνουν ότι η άγνοια κινδύνου συνδέεται με το ότι οι άνθρωποι δεν ζητούν βοήθεια, για να μετριαστεί η βλάβη. Τα άτομα πρέπει να πίνουν υγρά στη ζέστη και να προσαρμόζουν κατάλληλα το ρουχισμό τους. 

Οι παραπάνω ομάδες του πληθυσμού είναι ευαίσθητες λόγω συννοσηροτήτων και της αγωγής που λαμβάνουν. Οι θερμότερες ημέρες και οι απότομες διακυμάνσεις της θερμοκρασίας, οδηγούν σε εισαγωγές σε νοσοκομεία όσους έχουν άνοια, πέρα από τον κίνδυνο θανάτου.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::