Πρόσφατη έρευνα έχει εντοπίσει σύνδεση μεταξύ του άγχους στον εργασιακό χώρο και της πρόωρης εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων, ιδίως της ανακοπής, παρά τις γνωστές συνδέσεις με το κάπνισμα και την ακινησία.
Η αβεβαιότητα για τη θέση εργασίας, η έλλειψη εμπιστοσύνης στις εργασιακές σχέσεις και οι υπερβολικές απαιτήσεις από τους εργοδότες αναδεικνύονται ως σημαντικοί παράγοντες άγχους. Ειδικά οι εργαζόμενοι σε απαιτητικές και ανταγωνιστικές θέσεις εργασίας φέρουν υψηλότερο κίνδυνο για καρδιαγγειακές προσβολές, κατά 23% σε σχέση με άλλες κατηγορίες ατόμων.
Eνδιαφέρον προκαλεί η σκιαγράφηση του προφίλ των ατόμων που είναι περισσότερο ευάλωτα στην εμφάνιση καρδιοαναπνευστικών προβλημάτων. Πρόκειται για υπαλλήλους με σχέση εξαρτημένης εργασίας, κατά κύριο λόγο κατώτερων βαθμίδων ή εργατών. Σε αυτές τις θέσεις ο φόρτος εργασίας είναι μεγάλος και η λήψη ατομικών πρωτοβουλιών μικρή, κάτι που ενισχύει το αίσθημα άγχους και αβεβαιότητας.
Η πλειοψηφία αυτών που συμμετείχαν στην έρευνα εργάζονταν ως υφιστάμενοι σε απαιτητικές και αγχώδεις θέσεις. Οι επιστήμονες διευκρινίζουν, πως η σχέση μεταξύ εργασιακών υποχρεώσεων και εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων, δεν είναι απόλυτη. Ο τρόπος ζωής και οι συναισθηματικές αντιστάσεις του καθενός, αποτελούν δύο επίσης καθοριστικούς παράγοντες που αλληλεπιδρούν με τη λειτουργία της καρδιάς.