Η έκπτωση της γνωστικής και της μυϊκής λειτουργίας είναι άμεσα συνδεδεμένες με την ηλικία.
Ένας από τους κύριους μηχανισμούς που ευθύνονται για την ηλικιακή έκπτωση της υγείας είναι το οξειδωτικό στρες, το οποίο αναφέρεται στην προοδευτική βλάβη που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες στα κύτταρα.
Ορισμένες ενώσεις στα τρόφιμα, γνωστές ως αντιοξειδωτικά, μπορούν να εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες. Η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε αντιοξειδωτικά είναι γνωστό ότι μειώνει τις κυτταρικές βλάβες και επιβραδύνει την έκπτωση της υγείας λόγω ηλικίας.
Ομάδα επιστημόνων, με επικεφαλής τον καθηγητή Koji Fukui από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Shibaura (SIT), διαπίστωσε ότι η χορήγηση ενός μείγματος αντιοξειδωτικών συμπληρωμάτων σε ηλικιωμένα ποντίκια βελτίωσε σημαντικά τη χωρική νόηση, τη βραχυπρόθεσμη μνήμη και τη μυϊκή αντοχή τους.
«Σε αυτή τη μελέτη, παρατηρήθηκαν σημαντικές βελτιώσεις στην ικανότητα χωρικής μάθησης και στη βραχυπρόθεσμη μνήμη σε ηλικιωμένα ποντίκια που έλαβαν συμπληρώματα. Η μακροχρόνια λήψη μικτών αντιοξειδωτικών συμπληρωμάτων μπορεί να είναι αποτελεσματική, ακόμη και όταν λαμβάνονται υπόψιν οι επιπτώσεις της γήρανσης και της σχετιζόμενης με αυτή αυξημένης οξείδωσης στον οργανισμό», εξηγεί ο καθηγητής Fukui, επικεφαλής ερευνητής της μελέτης.
Η απώλεια μνήμης σχετίζεται με διάφορες σοβαρές παθήσεις, όπως η νόσος Αλτσχάιμερ, οι οποίες πλήττουν τους ηλικιωμένους. Η ανακάλυψη ότι τα αντιοξειδωτικά συμπληρώματα βελτιώνουν τη μνήμη σε ποντίκια, υποδηλώνει ότι μπορεί να είναι ευεργετικά και στην πρόληψη της απώλειας μνήμης στους ανθρώπους.
Επιπλέον, η σαρκοπενία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης γνωστικών διαταραχών. Εάν ο συνδυασμός αντιοξειδωτικών συμπληρωμάτων μπορεί να ενισχύσει τη μυϊκή δύναμη σε ποντίκια, μπορεί επίσης να μετριάσει τη μυϊκή αδυναμία και τη σαρκοπενία στους ανθρώπους.
«Η αδυναμία και η σαρκοπενία αποτελούν σοβαρά προβλήματα και ισχυρούς παράγοντες κινδύνου για την άνοια. Αν και ο μηχανισμός είναι άγνωστος, είναι πρωτοποριακό ότι η λήψη συμπληρωμάτων μπορεί να είναι σε θέση να αποτρέψει τη μυϊκή αδυναμία», σημειώνει ο καθηγητής Fukui.
Στην αγορά είναι διαθέσιμοι πολυάριθμοι τύποι αντιοξειδωτικών συμπληρωμάτων και ο προσδιορισμός των κατάλληλων συμπληρωμάτων για αγορά, αποτελεί συχνά πρόκληση για τους καταναλωτές. Τα ευρήματα αυτής της μελέτης του καθηγητή Fukui και των συνεργατών του υποστηρίζουν τη χρήση μικτών αντιοξειδωτικών συμπληρωμάτων για την πρόληψη της σχετιζόμενης με την ηλικία έκπτωσης της υγείας.
Απαιτείται ωστόσο περαιτέρω έρευνα για να διαπιστωθεί η αποτελεσματικότητα και η ασφάλεια των αναμεμειγμένων αντιοξειδωτικών συμπληρωμάτων στον άνθρωπο.
Επιπλέον, συγκεκριμένα μείγματα αντιοξειδωτικών μπορεί να έχουν διαφορετικές επιδράσεις στον ανθρώπινο οργανισμό και η χρήση τους θα πρέπει ιδανικά να βασίζεται σε κλινικά στοιχεία. Το αντιοξειδωτικό μείγμα που χρησιμοποιήθηκε στη μελέτη ήταν το Twendee X, το οποίο έχει παρόμοια σύνθεση με το εμπορικά διαθέσιμο συμπλήρωμα Oxycut.
«Αν και διατίθενται πολλοί τύποι αντιοξειδωτικών συμπληρωμάτων, η επίδραση είναι μεγαλύτερη εάν λαμβάνονται ταυτόχρονα πολλοί τύποι και όχι ένας. Είναι δύσκολο όμως να γνωρίζουμε ποιος τύπος και πόσο πρέπει να λαμβάνεται, καθώς είναι δυνατόν να λαμβάνουμε περισσότερες από τις αναγκαίες βιταμίνες. Συνιστούμε τη λήψη μόνο πολυβιταμινών που είναι εγγυημένα ασφαλείς» τονίζουν οι ερευνητές.
Μακροπρόθεσμα, η βέλτιστη χρήση των αντιοξειδωτικών συμπληρωμάτων μπορεί να μειώσει σημαντικά την έκπτωση της υγείας που σχετίζεται με την ηλικία. «Στο μέλλον, θα έρθει η στιγμή που θα παρέχουμε πολυ-συμπληρώματα προσαρμοσμένα σε κάθε άτομο. Δεν θα χρειάζεται να ανησυχούμε για τον κίνδυνο υπερδοσολογίας», καταλήγει ο καθηγητής Fukui.