Η τροφή που δυναμώνει τα οστά, ενισχύει την υγεία του εντέρου και ρίχνει τη χοληστερόλη

Προέρχεται από τη σόγια και αποτελεί μια φυτική τροφή με υψηλή θρεπτική αξία. Ανακαλύψτε τι είναι και πώς συμβάλλει στην υγεία μας.

Αυτή η τροφή μπορεί να μην είναι ευρέως διαθέσιμη στα σούπερ μάρκετ, αλλά θα τη βρείτε σε καταστήματα με προϊόντα υγιεινής διατροφής ή μέσω διαδικτυακών καταστημάτων. Επιπλέον, υπάρχει η δυνατότητα να την παρασκευάσετε μόνοι σας στο σπίτι.

**Τι είναι το τέμπε;**

Το τέμπε είναι ένα παραδοσιακό προϊόν από σόγια με ρίζες στην Ινδονησία. Παρασκευάζεται από μαγειρεμένους και ζυμωμένους κόκκους σόγιας και αποτελεί μια δημοφιλή φυτική εναλλακτική του κρέατος.

### Βασικά οφέλη:

1. **Υποστήριξη της υγείας του εντέρου**
2. **Συμβολή στην υγεία των οστών**
3. **Βοήθεια στη διαχείριση της χοληστερόλης**
4. **Παροχή αντιοξειδωτικών στοιχείων**

**Υποστήριξη της υγείας του εντέρου:**

Το τέμπε περιέχει πλούσιες φυτικές ίνες, οι οποίες λειτουργούν ως πρεβιοτικά, δηλαδή τροφή για τα ωφέλιμα βακτήρια του εντέρου μας. Αυτές οι ίνες προωθούν την ανάπτυξη και την ευημερία των καλών βακτηρίων, τα οποία παράγουν λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας. Αυτές οι ενώσεις είναι σημαντικές για την υγεία του εντέρου και συμβάλλουν γενικότερα στην ευεξία του οργανισμού μας.

2. Μπορεί να υποστηρίξει την υγεία των οστών

Το τέμπε είναι πλούσιο σε φιλικά προς τα οστά μεταλλικά στοιχεία, όπως ασβέστιο, μαγνήσιο και φώσφορο. Επιπλέον, η διαδικασία ζύμωσης που είναι απαραίτητη για την παραγωγή του τέμπε διασπά διάφορες ενώσεις που είναι γνωστές ως αντιθρεπτικές ουσίες, οι οποίες μπορεί να εμποδίσουν την πρόσληψη ορισμένων από αυτά τα μέταλλα. Αυτό κάνει τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση πιο εύκολα στην πέψη και τα θρεπτικά συστατικά που παρέχουν ευκολότερα για μας να απορροφήσουμε.

3. Μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση της χοληστερόλης

Τα προϊόντα σόγιας περιέχουν φυσικές ενώσεις που ονομάζονται ισοφλαβόνες, η τακτική κατανάλωση των οποίων έχει συσχετιστεί με μειωμένα επίπεδα χοληστερόλης. Μελέτες δείχνουν ότι αυτό σημαίνει ότι συμβάλλουν στη μείωση της λιποπρωτεΐνης χαμηλής πυκνότητας (LDL), του τύπου που συχνά αναφέρεται ως «κακή» χοληστερόλη, καθώς και της ολικής χοληστερόλης.

4. Αποτελούν πηγή προστατευτικών αντιοξειδωτικών

Οι ισοφλαβόνες από τη σόγια είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά και ως εκ τούτου βοηθούν στην ελαχιστοποίηση της βλάβης που προκαλείται στον οργανισμό οξειδωτικό στρες, και που οφείλεται σε  μόρια που ονομάζονται ελεύθερες ρίζες. Οι μελέτες δείχνουν ότι οι ισοφλαβόνες βοηθούν στη μείωση αυτού του οξειδωτικού στρες και ότι το τέμπε μπορεί να είναι ιδιαίτερα καλό από αυτή την άποψη.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::