Αυτή η τροφή, που συχνά αποκαλείται «σοκολάτα της κατοχής», είναι ένα γλυκό και υγιεινό υποκατάστατο της σοκολάτας. Η καλλιέργειά της ξεκίνησε πριν από 4.000 χρόνια στην αρχαία Ελλάδα.
Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, αυτή η τροφή με την υψηλή βιολογική αξία αποτέλεσε βασική πηγή διατροφής για τους Έλληνες, καθώς οι Γερμανοί στρατιώτες δεν την προτιμούσαν. Ωστόσο, η σύνδεσή της με τις συνθήκες πείνας και πολέμου οδήγησε στο να υποτιμηθεί από τους καταναλωτές όταν επανήλθαν οι επιλογές.
Σήμερα, όμως, αυτή η τροφή επανέρχεται δυναμικά, καθώς αναγνωρίζεται εκ νέου η υψηλή της διατροφική αξία.
Χαρούπι: Η τροφή της κατοχής με την τεράστια διατροφική αξία
Το χαρούπι είναι ο καρπός του δέντρου χαρουπιάς (Κερατέα ή έλλοβος – Ceratonia siliqua), που ευδοκιμεί κυρίως στην Μεσόγειο. Το χαρούπι (ή αλλιώς ξυλοκέρατα),έχει τη μορφή πεπλατυσμένου λοβού και είναι σακχαρώδης. Έχει γλυκιά γεύση και μπορούν να καταναλωθούν ωμά, αποξηραμένα, ή καβουρδισμένα. Το χαρούπι είναι ένα θρεπτικό τρόφιμο με υψηλή περιεκτικότητα σε:
- Υδατάνθρακες (70-80%)
- Πρωτεΐνες (5-7%)
- Διαιτητικές ίνες (20-30%)
- Ασβέστιο (300-400 mg/100 g)
- Σίδηρο (6-8 mg/100 g)
- Κάλιο (600-700 mg/100 g)
- Φώσφορο (300-400 mg/100 g)
- Επίσης, περιέχει βιταμίνες Α, Β1, Β2, Β3, Β6, και Ε.
Χαρούπι και οφέλη για την υγεία
Τα χαρούπια έχουν πολλά οφέλη για την υγεία, όπως:
Μειώνει τα συμπτώματα της αναιμίας: Τα 100 γραμμάρια χαρουπιού περιέχoυν 3.0 mg σιδήρου, όσο δηλαδή θα περιλαμβανόταν σε 100 γρ. μαγειρεμένες φακές.
Προάγουν την καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος, καθώς είναι πλούσια σε φυτικές ίνες. Οι φυτικές ίνες βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου, στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας, και στη μείωση του κινδύνου για καρκίνο του παχέος εντέρου.
Βοηθούν στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα, καθώς έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Αυτό σημαίνει ότι δεν προκαλούν απότομη αύξηση του σακχάρου στο αίμα, όπως το κακάο. Δεν περιέχει καφεΐνη και είναι απόλυτα κατάλληλο για διαβητικούς.
Συμβάλλουν στη διατήρηση της υγείας των οστών, καθώς είναι πλούσια σε ασβέστιο. Το ασβέστιο είναι απαραίτητο για τη διατήρηση της υγείας των οστών και των δοντιών, και για την πρόληψη της οστεοπόρωσης. Το χαρούπι, περιέχει ασβέστιο, αλλά όχι οξαλικό οξύ. Το οξαλικό οξύ τείνει να μειώνει την ικανότητα του σώματος να αφομοιώσει το ασβέστιο και ψευδάργυρο και περιέχεται μέσα στο κακάο και τη σοκολάτα. Μια δίαιτα υψηλή σε οξαλικά αυξάνει επίσης τον κίνδυνο ανάπτυξης πέτρας στα νεφρά.
Βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης, καθώς είναι πλούσια σε φυτικές στερόλες. Οι φυτικές στερόλες συμβάλλουν στη μείωση της απορρόφησης της χοληστερόλης από τον οργανισμό.
Προστατεύουν από τις καρδιαγγειακές παθήσεις, καθώς είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά. Τα αντιοξειδωτικά βοηθούν στην προστασία των κυττάρων από τις βλάβες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες, οι οποίες συνδέονται με την ανάπτυξη καρδιαγγειακών παθήσεων.
Πώς να εντάξετε το χαρούπι στη διατροφή σας;
Τα χαρούπια μπορούν να καταναλωθούν με διάφορους τρόπους, όπως:
-
- Ωμά, ως σνακ ή ως συστατικό σε σαλάτες, smoothies, ή δημητριακά.
- Αποξηραμένα, ως σνακ ή ως συστατικό σε μπάρες δημητριακών, μπισκότα, ή κέικ.
- Καβουρδισμένα, ως σνακ ή ως συστατικό σε σοκολάτες, παγωτά, ή σάλτσες.
Θα το βρείτε ως: σκόνη, σε πατατάκια. ως σιρόπι, ως μέλι (χαρουπόμελο) ως εκχύλισμα και ως χαρουπομερέντα.