Η ενημέρωση για τα δικαιώματα των ασθενών στη διασυνοριακή υγειονομική περίθαλψη και η σημασία των Ευρωπαϊκών Δικτύων Αναφοράς (European Reference Networks – ERN) για τις σπάνιες ασθένειες αποτέλεσαν κεντρικό θέμα σε ημερίδα που διοργανώθηκε από κοινού από τον ΕΟΠΥΥ, το Υπουργείο Υγείας της Κύπρου και τα Εθνικά Σημεία Επαφής (ΕΣΕ) Διασυνοριακής Περίθαλψης Ελλάδας και Κύπρου. Το θέμα της ημερίδας ήταν: «Οδηγία 2011/24/ΕΕ: Δικαιώματα ασθενών και σπάνιες παθήσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση».
Η εκδήλωση, η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο της συνεργασίας και της ανάπτυξης διασυνοριακών δικτύων μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου, συγκέντρωσε Έλληνες και Κύπριους εκπροσώπους από την εθνική και τοπική διοίκηση, επαγγελματίες υγείας, παρόχους υγειονομικής περίθαλψης, ασφαλιστικούς οργανισμούς, υπεύθυνους πολιτικής υγείας και οργανώσεις ασθενών.
Η εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στην εφαρμογή της Οδηγίας για τη Διασυνοριακή Υγειονομική Περίθαλψη (CBHC), η οποία, παράλληλα με τα ERNs, στοχεύει στην εξάλειψη των φραγμών και στη διευκόλυνση της πρόσβασης στην υγειονομική περίθαλψη στα κράτη μέλη της ΕΕ/ΕΟΧ σύμφωνα με τους Κανονισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης 883/2004 & 987/2009 και την Οδηγία 2011/24/ΕΕ.
Κατά τον χαιρετισμό του στην ημερίδα, ο υπουργός Υγείας, ‘Αδωνις Γεωργιάδης, αναφέρθηκε στη σημασία της συνεργασίας των κρατών μελών της ΕΕ για την προστασία και την προώθηση των δικαιωμάτων των ασθενών και επεσήμανε ότι το ελληνικό σύστημα υγείας θωρακίζεται για να διασφαλίσει την πρόσβαση σε ασφαλή και ποιοτική υγειονομική περίθαλψη των πολιτών χωρίς διακρίσεις.
Από τη μεριά του, ο υπουργός Υγείας της Κύπρου, Μιχάλης Δαμιανός, υπογράμμισε τη σπουδαιότητα της διασυνοριακής περίθαλψης και της εποικοδομητικής συνεργασίας με την Ελλάδα σε θέματα υγείας και διαχείρισης σπανίων νοσημάτων.
Η Διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ, Θεανώ Καρποδίνη, στάθηκε στη σημασία που δίνει ο Οργανισμός στη διασφάλιση της διασυνοριακής περίθαλψης για τους δικαιούχους του αλλά και στον διεθνή ρόλο του Οργανισμού, καθώς πρωτοστατεί στη θεσμική εκπροσώπηση της Ελλάδας στα Όργανα της ΕΕ. «Ο ΕΟΠΥΥ διασφαλίζει υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης σε πάνω από 11 εκ. δικαιούχους στην Ελλάδα, ενώ παράλληλα δίνει τη δυνατότητα και στους διακινούμενους πολίτες της Ένωσης να έχουν και αυτοί με τη σειρά τους πρόσβαση σε υπηρεσίες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης», σημείωσε χαρακτηριστικά η κυρία Καρποδίνη.
Παράλληλα, συμπλήρωσε ότι: «Ο ΕΟΠΥΥ ανταποκρίνεται στις Ευρωπαϊκές του υποχρεώσεις, με απώτερο σκοπό την κάλυψη των αναγκών των πολιτών, Ελλήνων και Ευρωπαίων σε όλο το φάσμα της διαδικασίας λήψης διασυνοριακής ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Ταυτόχρονα, φροντίζει να διασφαλίζει τη διασυνοριακή περίθαλψη στους δικαιούχους του μέσα από καθορισμένες διαδικασίες έγκρισης και χρηματοδότησης για τις περιπτώσεις εκείνες, κατά τις οποίες λαμβάνουν υπηρεσίες υγείας εκτός της Ελλάδας, σε άλλο κράτος μέλος της ΕΕ, ΕΟΧ και στην Ελβετία».