Και η πρόπολη, όπως και το μέλι, παράγεται από τις μέλισσες. Είναι κολλώδης και προκύπτει από τη συλλογή ρητινωδών εκκρίσεων από τα φυτά σε συνδυασμό με κερί, γύρη, ένζυμα & άλλες ουσίες. Λόγω της κολλώδους υφής τους ονομάζεται εναλλακτικά bee-glue. Πρόκειται για μία ουσία, η οποία χρησιμοποιείται με διπλό τρόπο από τις μέλισσες. Η πρόπολη χρησιμοποιείται από τη μία για να στεγανοποιήσει την κυψέλη αλλά και για να αποστειρώσει το εσωτερικό της.
Η χημική σύσταση της πρόπολης είναι αυτή που την κάνει τόσο ξεχωριστή και ευεργετική για τον ανθρώπινο οργανισμό. Φαίνεται πως η πρόπολη αποτελείται από περισσότερες από 300 χημικές ενώσεις. Η ρητίνη, το κερί, τα αιθέρια έλαια, η γύρη, είναι μερικά μόνο από τα συστατικά της. Πρόκειται για ένα φυσικό θησαυρό με ευεργετικές ιδιότητες για τον οργανισμό του ανθρώπου.
Οι ιδιότητες της πρόπολης
Η πολυτιμότητα της πρόπολης είχε αναγνωριστεί ήδη από την αρχαιότητα.
Συνοπτικά, αναφέρουμε ότι η πρόπολη δεν μπορεί να αποδώσει τα οφέλη της σε πρωτογενή μορφή, αλλά με τη σωστή επεξεργασία αποτελεί ένα θησαυρό για τον οργανισμό. Συγκεκριμένα:
- Έχει σημαντική δράση ενάντια στα παθογόνα βακτήρια, τους ιούς & τους μύκητες
- Η περιεκτικότητά της σε φλαβονοειδή της χαρίζει αντιφλεγμονώδη δράση
- Θωρακίζει το ανοσοποιητικό σύστημα & ενισχύει τη φυσική άμυνα
- Προάγει την κυτταρική αναγέννηση
- Προστατεύει από την εποχική γρίπη
- Προστατεύει από τις λοιμώξεις του γαστρεντερικού
- Ενισχύει την αντιμετώπιση της κολπίτιδας
- Περιορίζει την ανάπτυξη παθογόνων μικροοργανισμών στη στοματική κοιλότητα
Η κατάλληλη δοσολογία αλλά και η μορφή της πρόπολης εξαρτάται από διάφορους παράγοντες. Μερικοί από αυτοί είναι σαφώς, η ηλικία, η κατάσταση του ατόμου, η σύσταση του σκευάσματος κ.α.