Οι λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος (URTI), όπως το κοινό κρυολόγημα, είναι πολύ συχνές. Σύμφωνα με μια πρόσφατη ανασκόπηση που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό BMJ Evidence-Based Medicine, τα URTI αποτελούν «την πιο συχνή αιτία για συνταγογράφηση αντιβιοτικών». Παρόλα αυτά, η πλειονότητα των URTI είναι ιογενούς προέλευσης, πράγμα που σημαίνει ότι τα αντιβιοτικά δεν είναι αποτελεσματικά στη θεραπεία τους.
Μόνο ο ρινοϊός αντιπροσωπεύει το 80% όλων των αναπνευστικών λοιμώξεων κατά τις περιόδους αιχμής.
Στην εποχή της αντοχής στα αντιβιοτικά, η έλλειψη αποτελεσματικών θεραπειών για URTIs είναι μια επιτακτική ανησυχία.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) θεωρεί την αντοχή στα αντιβιοτικά ως «μία από τις μεγαλύτερες απειλές για την παγκόσμια υγεία, την επισιτιστική ασφάλεια και την ανάπτυξη σήμερα».
Για αυτόν τον λόγο, υπάρχει επείγουσα ανάγκη για εναλλακτικές προσεγγίσεις σε αυτές και άλλες λοιμώξεις.
Θα μπορούσε το μέλι να είναι η απάντηση;
Αν και υποφέρουν από βήχα ή κρυολόγημα, πολλοί άνθρωποι αναζητούν παρηγοριά στο μέλι.
Αν και αυτή η θεραπεία είναι δημοφιλής, λείπουν σε μεγάλο βαθμό επιστημονικά στοιχεία για την αποτελεσματικότητά της.
Η πρόσφατη συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση επιχειρεί να καλύψει αυτό το κενό στην έρευνα.
Για να βάλει το μέλι στους ρυθμούς του, η ομάδα διερεύνησε τα υπάρχοντα ευρήματα.
Επέλεξαν σχετικές μελέτες που αφορούσαν ανθρώπους κάθε ηλικίας και σε οποιοδήποτε περιβάλλον. Όλες οι περιλαμβανόμενες μελέτες συνέκριναν το μέλι με τουλάχιστον μία άλλη παρέμβαση: χωρίς θεραπεία, συνήθη φροντίδα ή εικονικό φάρμακο.
Στην ανάλυσή τους, οι συγγραφείς όρισαν τα URTIs ως «οξείες λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένου του οξέος βήχα, του κρυολογήματος και της νόσου που μοιάζει με γρίπη, αλλά εξαιρουμένης της βρογχίτιδας ή άλλων λοιμώξεων του κατώτερου αναπνευστικού συστήματος».
Λειτουργεί το μέλι;
Συνολικά, η αναζήτηση εγγράφων απέδωσε μόνο 14 σχετικές μελέτες. Από αυτές, τα δεδομένα από μόλις 12 μελέτες θα μπορούσαν να συνδυαστούν σε μια μετα-ανάλυση.
Παράλληλα με την ανάλυση δεδομένων των επιστημόνων, αξιολόγησαν επίσης τον κίνδυνο μεροληψίας κάθε μελέτης.
Τα αποτελέσματα της μετα-ανάλυσης ήταν γενικά θετικά αλλά σε καμία περίπτωση δεν ήταν πειστικά.
Όταν προσπαθούν να αξιολογήσουν τις επιπτώσεις του μελιού έναντι ενός εικονικού φαρμάκου, οι συγγραφείς γράφουν: «Δύο από τις τρεις μελέτες που συγκρίνουν το μέλι με το εικονικό φάρμακο έδειξαν ευεργετική επίδραση του μελιού, αλλά συνολικά, δεν έχουμε ισχυρή βάση απόδειξης από συγκρίσεις μελιού με αντίστοιχο εικονικό φάρμακο»
Διαβάστε ακόμη=> Μπούκωμα; 3+1 «κόλπα» για να απαλλαγείτε
Ωστόσο, όταν συγκρίθηκε το μέλι με τη συνήθη φροντίδα, τα αποτελέσματα ήταν ελαφρώς πιο καθαρά.
Σύμφωνα με τους συγγραφείς, «Το μέλι συσχετίστηκε με σημαντικά μεγαλύτερη μείωση της βαθμολογίας συνδυασμένων συμπτωμάτων, της συχνότητας βήχα και της σοβαρότητας του βήχα».
Οι συγγραφείς καταλήγουν επίσης στο συμπέρασμα ότι, αν και οι μέθοδοι της συνήθους περίθαλψης διέφεραν ευρέως μεταξύ των μελετών, όλες ήταν «παρομοίως αναποτελεσματικές».
Οι περιορισμοί της μελέτης
Μια σειρά παραγόντων εμπόδισε την ικανότητα αυτής της μελέτης να εξαγάγει σταθερά συμπεράσματα.
Συνολικά, τα προβλήματα δεν αφορούσαν τις μεθόδους αυτής της έρευνας, αλλά την ποιότητα των διαθέσιμων μελετών για να αναλύσει η ομάδα.
Για παράδειγμα, όταν διερεύνησαν τον κίνδυνο μεροληψίας των συμπεριλαμβανόμενων μελετών, εννέα από τους 14 είχαν τον κίνδυνο τουλάχιστον ενός τύπου προκατάληψης. και επτά από αυτούς διατρέχουν κίνδυνο για περισσότερους από έναν τύπους προκατάληψης.
Εκτός από αυτό, εννέα από τις μελέτες είχαν προσλάβει μόνο παιδιά ως συμμετέχοντες, οπότε τα αποτελέσματα ενδέχεται να μην ισχύουν για ενήλικες.
Επίσης, ένας σημαντικός αριθμός των περιλαμβανόμενων μελετών δεν χρησιμοποίησε καθαρό μέλι: Ένα χρησιμοποιημένο σιρόπι Honitus, το οποίο έχει βάση μελιού, αλλά περιλαμβάνει βότανα, δύο χρησιμοποιημένα σιρόπι Grintuss, το οποίο είναι κατασταλτικό του βήχα που περιλαμβάνει μέλι, δύο συνδυασμένο μέλι με καφέ και ένα συνδυασμένο μέλι, καφέ και γάλα.
Ο σχεδιασμός μιας επέμβασης εικονικού φαρμάκου προκάλεσε επίσης ορισμένες δυσκολίες.
Οι ερευνητές πρέπει να διασφαλίσουν ότι οι συμμετέχοντες δεν μπορούν να πουν εάν λαμβάνουν εικονικό φάρμακο ή την πειραματική παρέμβαση, η οποία σε αυτήν την περίπτωση ήταν μέλι.
Εάν οι φυσικές ιδιότητες του μελιού συμβάλλουν στη μείωση των συμπτωμάτων, όπως ο βήχας, οποιαδήποτε παρόμοια ένωση μπορεί επίσης να καταπραΰνει τα συμπτώματα, καθιστώντας το φτωχό εικονικό φάρμακο.
Συνολικά, το πιο ξεκάθαρο σημείο που κάνει αυτή η ανάλυση είναι ότι πρέπει να γίνει περισσότερη έρευνα προτού καταλήξουμε σε συμπεράσματα σχετικά με το μέλι και τις λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού (URTI).
Παρόλο που τα URTIs, στο παγκόσμιο σχήμα των πραγμάτων, είναι σχετικά ήπια, η σχέση τους με την υπερβολική συνταγογράφηση αντιβιοτικών καθιστά το μέλι άξιο περαιτέρω ελέγχου.
Και επειδή το μέλι είναι ευρέως διαθέσιμο, φυσικό και ασφαλές για τους περισσότερους ενήλικες και παιδιά άνω των 1 ετών , εάν η χρήση του μειώνει τον αριθμό των συνταγών αντιβιοτικών, θα ήταν μια γενική νίκη.