Μια πρόσφατη ανασκόπηση των μελετών δείχνει ότι η χρήση κάνναβης, ανεξαρτήτως της συχνότητας χρήσης, συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης σχιζοφρένειας.
Παγκοσμίως, περίπου 200 εκατομμύρια άτομα καταναλώνουν κάνναβη, καθιστώντας την, μαζί με το αλκοόλ και το τσιγάρο, ένα από τα πιο ευρέως χρησιμοποιούμενα ναρκωτικά σε πολλές χώρες. Ωστόσο, η χρήση της δεν είναι χωρίς κινδύνους για την ψυχική υγεία των χρηστών.
Η επιστημονική κοινότητα εξετάζει τη σχέση μεταξύ κάνναβης και σχιζοφρένειας από τα τέλη της δεκαετίας του 1960. Από τότε, έρευνες έχουν αναδείξει έναν σαφή σύνδεσμο μεταξύ της κάνναβης και του αυξημένου κινδύνου ανάπτυξης σχιζοφρένειας.
Μέχρι σήμερα, τα περισσότερα δεδομένα υποστηρίζουν ότι όποιος σύνδεσμος ανάμεσα στη κάνναβη και την ανάπτυξη σχιζοφρένειας έχει να κάνει με τη συχνή χρήση του σε μεγάλες δόσεις ή τον παράγοντα της γενετικής προδιάθεσης – όπως το ιστορικό σχιζοφρένειας στην οικογένειας. Ωστόσο, μία πρόσφατη συστηματική ανασκόπηση δείχνει ότι δεν υπάρχει διαφορά στον κίνδυνο ανάπτυξης σχιζοφρένειας ανάμεσα στην υψηλή και χαμηλή χρήση κάνναβης.
Συχνότητα χρήσης
Για να καταλάβουν αν η συχνότητα χρήσης κάνναβης από εφήβους επηρεάζει τον κίνδυνο ανάπτυξης σχιζοφρένειας, οι επιστήμονες εξετάσαν όλο το υλικό που έχει δημοσιευτεί πάνω στο θέμα από το 2010 έως το 2020. Επικεντρώθηκαν σε μελέτες που εξέτασαν εφήβους από 12 – 18 ετών.
Βρήκαν ότι τόσο η υψηλή όσο η χαμηλή χρήση κάνναβης ήταν 6 φορές πιο πιθανό να οδηγήσει σε σχιζοφρένεια σε σύγκριση με όσους δεν είχαν δοκιμάσει ποτέ. Η χαμηλή χρήση ορίστηκε ως 2 φορές την εβδομάδα ή λιγότερο ενώ η υψηλότερα αφορούσε την καθημερινή ή σχεδόν καθημερινή.
Αν και κατάφεραν να επιβεβαιώσουν το σύνδεσμο ανάμεσα στη κάνναβη και τη σχιζοφρένεια, υπάρχουν ορισμένοι περιορισμοί στη μελέτη. Ένας από αυτούς είναι ο τρόπος που ορίζεται η χαμηλή και η υψηλή χρήση. Ο ορισμός ποικίλλει ανάμεσα στις διάφορες μελέτες. Επίσης, στην χρήση κάνναβης παίζει ρόλο και η ποσότητα. Όσο μεγαλύτερη είναι τόσο μεγαλύτερος ο κίνδυνος ανάπτυξης προβλημάτων, όπως σχιζοφρένεια ακόμα δε γίνεται συχνή χρήση. Αυτό δε λήφθηκε υπόψιν στην ανασκόπηση.
Παραμένουν πολλές άγνωστες πτυχές
Ενώ μπορούμε να δούμε καθαρά ότι υπάρχει μια συσχέτιση μεταξύ της χρήσης κάνναβης και της σχιζοφρένειας στους νέους, ακόμα δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι η κάνναβη την προκαλεί.
Η εφηβεία και η πρώιμη ενηλικίωση είναι οι πιο κοινές περίοδοι κατά τις οποίες οι άνθρωποι αναπτύσσουν σχιζοφρένεια. Αν και μπορεί να επέλθει σε οποιαδήποτε ηλικία, κατά μέσο όρο τείνει να συμβεί στα τέλη της εφηβείας και στα πρώτα χρόνια μετά τα 20 έτη για τους άνδρες και στα τέλη της δεκαετίας των 20 και στις αρχές της δεκαετίας των 30 για τις γυναίκες. Η εφηβεία είναι επίσης μια εποχή όπου πολλοί νέοι αρχίζουν να πειραματίζονται με τα ναρκωτικά – συμπεριλαμβανομένης της κάνναβης. Αυτό καθιστά πολύ δύσκολο να δούμε σαφώς εάν η χρήση κάνναβης προκαλεί πραγματικά στους νέους σχιζοφρένεια.
Αν και οι αντιλήψεις για τη κάνναβη έχουν αλλάξει τα τελευταία χρόνια – ειδικά σε ορισμένες χώρες που το έχουν νομιμοποιήσει – παραμένει σημαντικό για τους ανθρώπους να το σκεφτούν πολύ σοβαρά πριν κάνουν χρήση της. Ακόμα περισσότερο πρέπει να προσέξουν τα νεαρά παιδιά που ήδη εμφανίζουν κάποια προβλήματα ψυχικής υγείας, καθώς η κάνναβη μπορεί να τα επιδεινώσει.