Η ακράτεια ούρων, ή αλλιώς η ακούσια απώλεια ούρων, είναι ένα συχνό πρόβλημα που μπορεί να συμβεί σε διάφορες καθημερινές καταστάσεις, όπως όταν βήχουμε, φτερνιζόμαστε, γελάμε, σηκώνουμε βάρη, τρέχουμε ή περπατάμε γρήγορα. Μπορεί επίσης να παρουσιαστεί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και συχνά εκδηλώνεται ως επείγουσα ανάγκη για ούρηση.
Περίπου 1 στις 8 γυναίκες και 1 στους 20 άνδρες βιώνουν κάποια μορφή ακράτειας, με τη σοβαρότητα του προβλήματος να αυξάνεται με την ηλικία. Παρόλο που πολλοί άνθρωποι μαθαίνουν να ζουν με την κατάσταση, συχνά χρησιμοποιούν σερβιέτες ή πάνα ακράτειας και περιορίζουν τις κοινωνικές και σωματικές τους δραστηριότητες. Ως αποτέλεσμα, πολλοί καταλήγουν απομονωμένοι, με καταθλιπτική διάθεση και αυξημένο στρες.
Σήμερα, υπάρχουν αποτελεσματικές θεραπείες τόσο φαρμακευτικές όσο και χειρουργικές για την ακράτεια ούρων. Ειδικά ιατρεία έχουν δημιουργηθεί σε νοσοκομεία της χώρας, όπου οι ασθενείς μπορούν να συμβουλευτούν και να εξεταστούν από ειδικούς ουρολόγους. Ωστόσο, το πρόβλημα συχνά παραμένει ταμπού ή υποβαθμίζεται, με αποτέλεσμα λιγότεροι από τους μισούς πάσχοντες να αναζητούν ιατρική βοήθεια, λόγω αμφιβολιών για την αποτελεσματικότητα της θεραπείας.
Η Ελληνική Ουρολογική Εταιρεία (ΕΟΕ) αναγνωρίζοντας το πρόβλημα της ανεξέλεγκτης διάχυσης ανακριβών επιστημονικών πληροφοριών και το κενό που υπάρχει στην έγκυρη, έγκαιρη και αξιόπιστη υποστήριξη των ασθενών που πάσχουν από ουρολογικές παθήσεις, έχει ιδρύσει στα πλαίσια του κοινωνικού της ρόλου, Ειδικό Γραφείο Ασθενών & Ενημέρωσης Κοινού. Στόχοι του Γραφείου Ασθενών (Patient Office) είναι:
- Η υποστήριξη και ενημέρωση των ασθενών με ουρολογικές παθήσεις.
- Η ανάπτυξη προγραμμάτων προαγωγής και πρόληψης ουρολογικών παθήσεων που θα απευθύνονται στο ευρύτερο κοινό.
- Η συνεργασία με το αντίστοιχο Γραφείο Ασθενών της Ευρωπαϊκής Ουρολογικής Εταιρείας
- Η δημιουργία διαύλου επικοινωνίας και συνεργασίας με συλλόγους ασθενών που πάσχουν από ουρολογικά νοσήματα.
- Προαγωγή της επιστημονικά τεκμηριωμένης ιατρικής ενημέρωσης για ουρολογικές παθήσεις και προσπάθεια περιορισμού της ανεξέλεγκτης διάχυσης ανακριβών επιστημονικών πληροφοριών.
Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επισκεφτείτε τους παρακάτω ιστότοπους:
- European Association of Urology (EAU): https://uroweb.org
- EAU Patient Office https://patients.uroweb.org/gr/
- https://uroweb.org/offices/eau-patient-office
- Γραφείο Ασθενών Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας: https://www.huanet.gr/παθήσεις/