Σε μια νέα μελέτη, οι ερευνητές αναφέρουν ότι άτομα με δυσανεξία, κυρίως στη λακτόζη αλλά και σε άλλα κοινά αλλεργιογόνα, ενδέχεται να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο καρδιοαγγειακής νόσου.
Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από δύο σημαντικές μελέτες, τη «National Health and Examination Survey» και τη «Multi-Ethnic Study of Atherosclerosis», με τα αποτελέσματα να δημοσιεύονται στο «Journal of Allergy and Clinical Immunology».
Η μελέτη
Συνολικά οι ερευνητές παρακολούθησαν 5.374 συμμετέχοντες για πάνω από μια δεκαετία με σκοπό να διευκρινιστεί αν η δυσανεξία σε κάποια τρόφιμα θα μπορούσε να έχει σχέση με την εμφάνιση καρδιαγγειακών παθήσεων.
Οι συμμετέχοντες ήταν ηλικίας από 45 έως 84 ετών και δεν έπασχαν από καρδιαγγειακή νόσο στην αρχή της μελέτης.
Ύστερα από μέτρηση των τροφικών δυσανεξιών και αλλεργιών των συμμετεχόντων καθώς και εργαστηριακές δοκιμές, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι η δυσανεξία σε τουλάχιστον ένα τρόφιμο συσχετίστηκε σημαντικά με καρδιαγγειακή θνησιμότητα.
Χαρακτηριστικά, κατά την περίοδο της μελέτης, υπήρξαν 285 θάνατοι που σχετίζονταν με καρδιαγγειακά νοσήματα.
Οι ερευνητές μάλιστα επεσήμαναν ότι ο αυξημένος αυτός κίνδυνος θα μπορούσε να είναι συγκρίσιμος με τους κινδύνους στους οποίους θέτει ένα άτομο το κάπνισμα, ο διαβήτης και η ρευματοειδής αρθρίτιδα.
Γιατί τα άτομα με τροφική δυσανεξία δεν πρέπει να παραλείπουν την επίσκεψη στον γιατρό τους
Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι τροφικές αλλεργίες μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονώδεις αντιδράσεις στο έντερο, οι οποίες μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.
Ενώ η τροφική δυσανεξία δεν μπορεί να προκαλέσει οξείες αλλεργικές αντιδράσεις, μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή και με την πάροδο του χρόνου να οδηγήσει σε αντίστοιχα προβλήματα με την καρδιά.
Γι’ αυτό το λόγο, συνιστούν στα άτομα με τροφική δυσανεξία να επισκέπτονται τακτικά τον γιατρό τους για έλεγχο καθώς και να συμβουλεύονται διατροφολόγο για σωστή καθοδήγηση.
Τι πρέπει να γνωρίζετε για τη δυσανεξία
Η τροφική δυσανεξία συχνά συγχέεται με την τροφική αλλεργία.
Η βασική διαφορά τους όμως είναι ότι μια αλλεργία σχετίζεται με το ανοσοποιητικό σύστημα. Αντίθετα, η δυσανεξία αφορά το πεπτικό, σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Αλλεργίας, Άσθματος και Ανοσολογίας.
Μια ακόμα σημαντική διαφορά είναι ότι οι αλλεργίες μπορεί να είναι άμεσα απειλητικές για τη ζωή. Η δυσανεξία από την άλλη, μπορεί να προκαλέσει δυσφορία με συμπτώματα όπως:
- Αέρια.
- Φούσκωμα.
- Ναυτία.
- Διάρροια.
- Κράμπες.
- Δυσκοιλιότητα.
Μερικές από τις πιο κοινές τροφές που προκαλούν δυσανεξία περιλαμβάνουν:
- Γαλακτοκομικά προϊόντα
Τα γαλακτοκομικά λόγω της λακτόζης που περιέχουν προκαλούν συχνά δυσανεξία. Η ευαισθησία των ατόμων με δυσανεξία στη λακτόζη και η σοβαρότητα των συμπτωμάτων διαφέρουν σημαντικά από άτομο σε άτομο, γι’ αυτό και η προσαρμογή των διατροφικών συνηθειών είναι διαφορετική ανάλογα με την περίπτωση.
- Αλεύρι
Η γλουτένη που βρίσκεται στα σιτηρά, είναι μια από τις τροφές που μπορεί να προκαλέσει τροφική δυσανεξία.
- Μακαρόνια
Τα μακαρόνια επίσης περιέχουν γλουτένη. Ωστόσο, πλέον υπάρχουν διαθέσιμα στην αγορά ζυμαρικά μα και πολλά άλλα προϊόντα χωρίς γλουτένη.
- Σαλάμι
Με την κατανάλωση αλλαντικών υπάρχουν πολύ μεγάλες πιθανότητες να προκληθεί δυσανεξία εξαιτίας των συντηρητικών που περιέχουν.
- Τυρί κρέμα
Η κατανάλωση του τυριού κρέμα περιέχει επίσης λακτόζη η οποία, όπως αναφέραμε, μπορεί να προκαλέσει δυσανεξία.
- Έτοιμες σάλτσες
Οι έτοιμες σάλτσες συχνά περέχουν συντηρητικά και είναι πολύ πιθανό να προκαλέσουν δυσανεξία.
Επιπλέον, άλλες τροφές περιλαμβάνουν:
- Ψωμί.
- Πατάτες.
- Μπανάνες.
- Κονσερβοποιημένες τροφές.