Καρκίνος του δέρματος: Οι τροφές που βοηθούν στην πρόληψή του

Η μεσογειακή διατροφή είναι πλούσια σε τρόφιμα που μπορούν να ενισχύσουν την άμυνα του οργανισμού σας, προσφέροντας καλή υγεία και μακροζωία. Ορισμένες μελέτες υποδεικνύουν ότι συγκεκριμένα αντιοξειδωτικά, όπως οι βιταμίνες A, C, E, τα καροτενοειδή και το σελήνιο, ενδέχεται να βοηθούν στην πρόληψη ορισμένων τύπων καρκίνου του δέρματος, εξουδετερώνοντας τις ελεύθερες ρίζες που προκαλούν κυτταρικές βλάβες.

Ο καρκίνος του δέρματος είναι ο πιο συχνός τύπος καρκίνου στις ΗΠΑ, με έναν στους πέντε Αμερικανούς να διαγιγνώσκεται μέχρι την ηλικία των 70, σύμφωνα με το Skin Cancer Foundation. Ιδιαίτερα σε μια χώρα όπως η Ελλάδα, όπου η ηλιακή ακτινοβολία είναι έντονη και οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής επιδεινώνουν τους κινδύνους για το δέρμα, η καθημερινή χρήση αντηλιακού ευρέος φάσματος με SPF 15 ή υψηλότερο είναι απαραίτητη. Το αντηλιακό προστατεύει από τον κίνδυνο μελανώματος, όπως αναφέρει το Skin Cancer Foundation, ενώ η υγιεινή διατροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικά ενισχύει επιπλέον την προστασία του δέρματος.

Σε κάθε προσπάθεια να μειωθεί ο κίνδυνος για την ανάπτυξη καρκίνου, στόχος είναι η προστασία του DNA από βλάβες των κυττάρων και μεταλλάξεις. Κάθε ενίσχυση, λοιπόν, του οργανισμού με «αντιοξειδωτικά» τρόφιμα που εξουδετερώνουν τους στρεσογόνους για τα κύτταρα παράγοντες είναι επιθυμητή και απαραίτητη.

Βιταμίνες Α, C, Ε

Μια μελέτη διαπίστωσε ότι η αυξημένη πρόσληψη βιταμίνης Α μέσω της διατροφής μειώνει τον κίνδυνο δερματικού ακανθοκυτταρικού καρκινώματος. Σε άλλες μελέτες, οι βιταμίνες C και E βοηθούν τα κύτταρα του δέρματος να θεραπευτούν από το οξειδωτικό στρες.

Η βιταμίνη Α μετατρέπεται από τη βήτα-καροτίνη και μπορεί να βρεθεί σε:

  • Ντομάτες
  • Καρότα
  • Γλυκοπατάτες
  • Κολοκύθα squash
  • Κόκκινη πιπεριά
  • Πεπόνι κανταλούπε
  • Μάνγκο
  • Kale
  • Σπανάκι
  • Μπρόκολο
  • Γάλα
  • Αυγά

Καλές πηγές βιταμίνης C είναι:

  • Πορτοκάλια
  • Μανταρίνια
  • Γκρέιπφρουτ
  • Φράουλες
  • Σμέουρα
  • Ακτινίδια
  • Ανανάς
  • Καρπούζι
  • Γκουάβα
  • Παπάγια
  • Λάχανο
  • Κουνουπίδι
  • Σέλινο
  • Πιπεριές
  • Λαχανάκια Βρυξελλών

Για βιταμίνη Ε καταναλώστε:

  • Ηλιόσπορους
  • Φιστίκια
  • Αμύγδαλα
  • Σπαράγγι
  • Αβοκάντο
  • Λαχανίδες
  • Σπανάκι

Καροτενοειδή

Τα καροτενοειδή είναι ένας τύπος προβιταμίνης. Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου των ΗΠΑ, τα καροτενοειδή είναι μια κίτρινη, κόκκινη ή πορτοκαλί ουσία που μετατρέπεται σε βιταμίνη Α και βρίσκεται σε τρόφιμα όπως:

  • Καρότα
  • Γλυκοπατάτες
  • Σκούρα, φυλλώδη πράσινα
  • Πορτοκαλί και κόκκινα φρούτα, όπως πεπόνι κανταλούπε, μάνγκο και βερίκοκα

Σελήνιο

Εκτός από τα φρούτα και τα λαχανικά, κάποιες τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες είναι γεμάτες με το αντιοξειδωτικό σελήνιο, το οποίο βοηθά στη διάσπαση των υπεροξειδίων, τα οποία μπορούν να βλάψουν τους ιστούς και το DNA. Για σελήνιο δοκιμάστε:

  • Χοιρινό
  • Βοδινό κρέας
  • Γαλοπούλα
  • Κοτόπουλο
  • Ψάρι
  • Οστρακοειδή
  • Αυγά

Συμπληρώματα και συμπέρασμα 

Σχετικά με τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη αντιοξειδωτικών, θα πρέπει να συμβουλευτείτε έναν διατροφολόγο. Πάντα παίζει ρόλο η ηλικία, το φύλο και η συνολική υγεία σας. Να θυμάστε ότι είναι προτιμότερο να λαμβάνετε όλα τα θρεπτικά συστατικά από τη διατροφή σας και όχι από συμπληρώματα. Συζητήστε με τον γιατρό σας για τη δική σας περίπτωση και εκείνος θα σας καθοδηγήσει πιο σωστά από όλους.

Θυμηθείτε ότι ο καρκίνος του δέρματος μπορεί να θεραπευτεί αν εντοπιστεί νωρίς. Γι’ αυτό, αφού προστατευτείτε με όλους τους παραπάνω τρόπους, μην ξεχνάτε να εξετάζεστε προληπτικά από τον δερματολόγο. Η καλή συνολική υγεία συνεπάγεται και την απουσία βλάβης, φλεγμονής και οξειδωτικού στρες, παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο για καρκίνο.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::