Αν ιδρώσουμε
Αν ανήκουμε σε όσους τους ενοχλεί η κακοσμία του ιδρώτα τους, για παράδειγμα στις μασχάλες ή στα πόδια, θα πρέπει κατ’ αρχάς να μάθουμε ότι η κακοσμία οφείλεται στην ανάπτυξη βακτηριδίων στις εν λόγω περιοχές που κάνουν τον ιδρώτα να είναι δύσοσμος. Τι μπορούμε να κάνουμε για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα:
* Συχνά ντους με νερό και σαπούνι.
* Να φοράμε πάντα καθαρά και στεγνά εσώρουχα και ρούχα, ώστε να μην έχουν παραμείνει επάνω τους βακτηρίδια από την προηγούμενη φορά που τα φορέσαμε και ιδρώσαμε ή από την υγρασία – αν δεν έχουν στεγνώσει καλά μετά το πλύσιμο.
* Να πίνουμε πολύ νερό, ώστε να υπάρχει περισσότερο νερό στον ιδρώτα μας.
* Να χρησιμοποιούμε πάντα μετά το ντους ένα αποσμητικό στις μασχάλες μας.
* Να αποφεύγουμε να τρώμε καυτερά φαγητά ή άλλα με έντονη μυρωδιά (π.χ. σκόρδο, κρεμμύδι) γιατί οι πρωτεΐνες και τα λιπίδια που περιέχουν εκκρίνονται μέσω του ιδρώτα προκαλώντας άσχημη οσμή.
* Να προτιμάμε φρούτα και λαχανικά και όχι πρωτεϊνούχα τρόφιμα ή αλκοόλ που περιέχουν τοξίνες που επιδεινώνουν τη μυρωδιά του ιδρώτα μας.
* Να φροντίζουμε την υγιεινή της ευαίσθητης περιοχής, αλλά να αποφεύγουμε τη χρήση αντισηπτικών και άλλων μέσων που διαταράσσουν τη χλωρίδα του κόλπου.
* Να πλένουμε καλά τα πόδια μας πριν φορέσουμε τις κάλτσες ή τα παπούτσια μας αλλά και κάθε φορά που τα βγάζουμε. Επίσης, είναι σκόπιμο να φροντίζουμε να τα στεγνώνουμε καλά, κυρίως στα σημεία ανάμεσα στα δάχτυλα όπου ευνοείται η ανάπτυξη μυκήτων όταν υπάρχει υγρασία.
* Να χρησιμοποιούμε στα πόδια μας ένα προϊόν (ταλκ, αλοιφή κ.λπ.) με αντιιδρωτική και ταυτόχρονα αντιμυκητιασική δράση πριν βάλουμε τα παπούτσια μας ώστε να περιορίζεται ο ιδρώτας και να αποφεύγεται έτσι και η ανάπτυξη μυκήτων.
* Να αλλάζουμε συχνά τις κάλτσες μας και να χρησιμοποιούμε κατά προτίμηση βαμβακερές, οι οποίες αντίθετα με τις συνθετικές και τις μάλλινες δεν ευνοούν την υπερβολική παραγωγή ιδρώτα.
* Να προσέχουμε τι παπούτσια φοράμε αλλά και πόσο συχνά τα αλλάζουμε. Τα παπούτσια πρέπει να τα φοράμε για όσο λιγότερη ώρα γίνεται, και είναι σκόπιμο αφού τα βγάλουμε να τα αφήνουμε να αερίζονται και να στεγνώνουν από τον ιδρώτα, τουλάχιστον για 48 ώρες. Να μη φοράμε δηλαδή το ίδιο ζευγάρι παπούτσια για δύο μέρες συνεχόμενες. Καλό είναι επίσης να προτιμάμε ανοιχτά παπούτσια, από τα οποία το πόδι μπορεί και αερίζεται κυρίως το καλοκαίρι που ιδρώνει πιο εύκολα. Καθώς επίσης και δερμάτινα παπούτσια με δερμάτινη σόλα αφού αυτή βοηθάει στο να αερίζεται το πόδι πολύ καλύτερα απ’ ό,τι η λαστιχένια ή η πλαστική.
Αν η αναπνοή μας είναι δύσοσμη
Η άσχημη αναπνοή οφείλεται στην παρουσία μικροβίων στη στοματική κοιλότητα που παράγουν πτητικές ουσίες (αέρια) που αποβάλλονται από το στόμα.
* Οι περισσότεροι άνθρωποι αντιμετωπίζουμε πρόβλημα με την αναπνοή μας όταν ξυπνάμε το πρωί. Αυτή η κατάσταση ευνοείται καθώς δεν τρώμε και δεν πίνουμε τίποτα κατά τη διάρκεια της νύχτας, και το στόμα μας στεγνώνει και γίνεται ξηρό, κατάσταση που επιτείνεται αν αναπνέουμε από το στόμα. Ετσι, ευνοείται η ανάπτυξη μικροβίων, που προκαλούν κακοσμία. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να βουρτσίζουμε καλά τα δόντια μας όταν ξυπνήσουμε. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε κάθε φορά που βουρτσίζουμε τα δόντια μας να βουρτσίζουμε επίσης τον ουρανίσκο και τη γλώσσα μας.
* Οσοι καπνίζουν έχουν ίσως παρατηρήσει ότι η αναπνοή τους μυρίζει συχνότερα. Σε αυτή την περίπτωση θα βοηθήσουν οι συχνές επισκέψεις στον οδοντίατρο για τον καλό καθαρισμό της πέτρας, που είναι αυξημένη στους καπνιστές (ευνοεί και την ανάπτυξη των μικροβίων) αλλά και το συχνό και καλό βούρτσισμα των δοντιών.
* Οταν δεν έχουμε φάει η αναπνοή μας είναι συχνά δυσάρεστη γιατί καθώς παθαίνουμε υπογλυκαιμία από την έλλειψη τροφής δημιουργούνται οι πτητικές ουσίες που κάνουν την αναπνοή μας άσχημη. Η λύση είναι να τρώμε μικρά και συχνά γεύματα και να προτιμάμε τα φρούτα και τα λαχανικά. Επίσης, θα μας βοηθήσει μία καραμέλα ή να μασήσουμε δυόσμο ή μέντα.
* Οταν δεν προσέχουμε τη στοματική μας υγιεινή, που σημαίνει ότι μπορεί να έχουμε πολλή πέτρα, ουλίτιδα ή ακόμα και περιοδοντίτιδα αλλά και κάποιο χαλασμένο δόντι, είναι σίγουρα ένας λόγος για να είναι η αναπνοή μας δυσάρεστη. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να μην ξεχνάμε να βουρτσίζουμε τα δόντια μας συχνά, να χρησιμοποιούμε οδοντικό νήμα και να πηγαίνουμε στον οδοντίατρο τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο.
* Οταν έχουμε ξηροστομία (είτε επειδή παίρνουμε κάποιο φάρμακο, π.χ. κάποια αντικαταθλιπτικά, είτε έχουμε κάποια ασθένεια), επειδή δεν υπάρχει αρκετό σάλιο για να απομακρύνει τα μικρόβια μπορεί να έχουμε δυσάρεστη αναπνοή. Θα μας βοηθήσουν οι τσίχλες ή οι καραμέλες με άρωμα λεμόνι. Αν και η δυσάρεστη αναπνοή δεν είναι ασθένεια, μπορεί –σπάνια – να είναι σύμπτωμα κάποιας πάθησης. Τέτοιες είναι: παθήσεις των πνευμόνων και των βρόγχων, παθήσεις του πεπτικού συστήματος, ηπατικές ασθένειες, νεφρική ανεπάρκεια.
* Οταν η μύτη μας είναι βουλωμένη μπορεί να αναπτύσσονται μικρόβια λόγω των ρινικών εκκρίσεων και κατ’ επέκταση να είναι δυσάρεστη η αναπνοή μας. Θα πρέπει να φροντίζουμε να διατηρούμε τη μύτη μας ανοιχτή κάνοντας πλύσεις με φυσιολογικό ορό ή αλατόνερο.
Πότε να πάμε στον γιατρό
* Αν παρατηρήσουμε ότι ανάμεσα στα δάχτυλα των ποδιών μας ή και σε οποιοδήποτε άλλο σημείο του πέλματος ή της πατούσας μας υπάρχει ξεφλούδισμα, κοκκινίλα και έντονη φαγούρα (συνήθως ανάμεσα στο τέταρτο και στο πέμπτο δάχτυλο) τότε πρόκειται για μυκητίαση, γνωστή ως και «πόδι του αθλητή». Η μυκητίαση αυτή ονομάζεται έτσι επειδή παρουσιάζεται πιο συχνά στους αθλητές αφού η ανάπτυξη των μυκήτων ευνοείται από την υγρασία που αναπτύσσεται στα κλειστά αθλητικά παπούτσια όταν τα φοράμε για πολλή ώρα.
* Αν είμαστε γυναίκες και ξαφνικά παρατηρήσουμε ότι τα κολπικά μας υγρά αλλάξουν και μεταξύ άλλων είναι και δύσοσμα θα πρέπει να επισκεφθούμε τον γυναικολόγο. Είναι πιθανό να υποφέρουμε από κάποια κολπική λοίμωξη, να υπάρχει δηλαδή κάποιο μικρόβιο, που μπορεί να προέκυψε επειδή πήραμε αντιβιοτικά, χρησιμοποιήσαμε κάποιο αντισηπτικό που δεν ενδείκνυται ή το κολλήσαμε με τη σεξουαλική επαφή και χρειάζεται ειδική θεραπεία.