Μια πρόσφατη μελέτη από το Ινστιτούτο Παγκόσμιας Υγείας της Βαρκελώνης, με τη συμμετοχή ειδικών από 14 χώρες, δημοσιευμένη στο περιοδικό «Environment International», διαπίστωσε ότι δεν υπάρχει σύνδεση μεταξύ της χρήσης κινητών τηλεφώνων και του αυξημένου κινδύνου ανάπτυξης καρκινικών όγκων στον εγκέφαλο σε νέους ανθρώπους.
Οι επιστήμονες εξέτασαν την επίδραση των ηλεκτρομαγνητικών πεδίων (EMF) από ασύρματες συσκευές (κινητές και σταθερές) στους όγκους του εγκεφάλου σε νέους. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι δεν υπάρχει αιτιώδης σχέση μεταξύ αυτού του τύπου καρκίνου και της έκθεσης σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία ραδιοσυχνοτήτων (RF) και εξαιρετικά χαμηλής συχνότητας (ELF) από αυτές τις συσκευές.
Πώς έγινε η μελέτη
Κατά τη διάρκεια της έρευνας, πραγματοποιήθηκε ανάλυση δεδομένων σε δείγμα 899 νέων ηλικίας 10 έως 24 ετών με όγκους στον εγκέφαλο. Η συντριπτική πλειονότητα των συμμετεχόντων στη μελέτη ήταν χρήστες ασύρματων τηλεφώνων, ακόμη και στη μικρότερη ηλικιακή ομάδα. Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι περισσότεροι όγκοι ήταν νευροεπιθηλιακού τύπου και ανήκαν σε γλοιώματα.
Ταυτόχρονα, οι επιστήμονες παραδέχονται ότι μέχρι στιγμής ο αριθμός των ασθενών εξακολουθεί να μην είναι αρκετός για να αξιολογηθούν όλες οι πιθανές επιπτώσεις της χρήσης των κινητών.
Ο αναπληρωτής διευθυντής Έρευνας και Εκπαίδευσης Ερευνητικού Ινστιτούτου Παιδιατρικής Ογκολογίας και Αιματολογίας του Μπλόχιν, σχολιάζοντας τη μελέτη, επέστησε την προσοχή στη συνάφειά της. Όπως εξήγησε ο ειδικός σήμερα πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να πιστεύουν ότι η χρήση κινητών τηλεφώνων μπορεί να προκαλέσει ανάπτυξη καρκίνου, κάτι που είναι αντιεπιστημονικό.
«Τα κινητά τηλέφωνα δεν προκαλούν κακοήθεις όγκους του εγκεφάλου και των άλλων οργάνων και συστημάτων στα παιδιά. Ουσιαστικά, τέτοιου είδους καρκίνοι δεν εξαρτώνται από περιβαλλοντικούς παράγοντες, διότι είναι οι λεγόμενοι εμβρυϊκοί όγκοι, που έχουν εντελώς διαφορετικές αιτίες ανάπτυξης» τόνισε.