Η κρίση πανικού είναι μια ξαφνική και έντονη κατάσταση άγχους που μπορεί να συνοδεύεται από σωματικά και ψυχικά συμπτώματα, όπως ταχυκαρδία, δυσκολία στην αναπνοή, ζάλη, εφίδρωση και φόβο θανάτου ή απώλειας ελέγχου. Αν και η κρίση πανικού δεν είναι επικίνδυνη από μόνη της, μπορεί να δημιουργήσει μεγάλη αναστάτωση στο άτομο που τη βιώνει. Οι πρώτες βοήθειες κατά τη διάρκεια μιας κρίσης πανικού είναι κρίσιμες για να βοηθήσουν το άτομο να επανακτήσει την ηρεμία του και να νιώσει ασφαλές.
Ακολουθούν τα βασικά βήματα που πρέπει να ακολουθήσουμε για να βοηθήσουμε κάποιον που βιώνει κρίση πανικού.
1. Διατηρήστε την ψυχραιμία σας
Το πρώτο και πιο σημαντικό βήμα είναι να παραμείνετε ψύχραιμοι. Η κρίση πανικού μπορεί να προκαλέσει έντονη αντίδραση και στο περιβάλλον του ατόμου, αλλά είναι σημαντικό να μη μεταδώσετε άγχος. Το άτομο χρειάζεται σταθερή υποστήριξη και ηρεμία. Μιλήστε με ήρεμο τόνο και προσπαθήστε να είστε όσο το δυνατόν πιο καθησυχαστικοί.
2. Βοηθήστε το άτομο να εστιάσει στην αναπνοή του
Κατά τη διάρκεια μιας κρίσης πανικού, το άτομο μπορεί να αρχίσει να αναπνέει γρήγορα και ρηχά, κάτι που μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα. Προσπαθήστε να το βοηθήσετε να ρυθμίσει την αναπνοή του με αργές, βαθιές ανάσες. Μπορείτε να του ζητήσετε να εισπνέει για 4 δευτερόλεπτα, να κρατάει την αναπνοή του για 2 δευτερόλεπτα και να εκπνέει αργά για άλλα 4 δευτερόλεπτα.
3. Χρησιμοποιήστε τεχνικές γείωσης
Η γείωση είναι μια τεχνική που βοηθά το άτομο να επαναφέρει την προσοχή του στο παρόν και να μειώσει την αίσθηση απώλειας ελέγχου. Μπορείτε να καθοδηγήσετε το άτομο να εστιάσει σε συγκεκριμένα πράγματα γύρω του, ζητώντας του να αναφέρει τι βλέπει, τι ακούει και τι μπορεί να αισθανθεί με τις αισθήσεις του. Αυτή η μέθοδος μπορεί να βοηθήσει το άτομο να αποστασιοποιηθεί από τα αρνητικά συναισθήματα και να επανέλθει σε μια πιο φυσιολογική κατάσταση.
4. Παρέχετε στήριξη, όχι πίεση
Προσπαθήστε να είστε υποστηρικτικοί χωρίς να πιέζετε το άτομο να κάνει κάτι που δεν νιώθει άνετα. Φράσεις όπως «πρέπει να ηρεμήσεις» ή «μην ανησυχείς» μπορεί να φαίνονται θετικές, αλλά πολλές φορές δεν έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα και ενδέχεται να αυξήσουν την πίεση. Αντίθετα, χρησιμοποιήστε φράσεις όπως «είμαι εδώ για σένα» ή «αυτό που νιώθεις θα περάσει».
5. Αποφύγετε την υπερβολική σωματική επαφή
Η φυσική επαφή μπορεί μερικές φορές να βοηθήσει, αλλά αυτό εξαρτάται από το άτομο. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να νιώσουν μεγαλύτερο άγχος αν αγγιχτούν κατά τη διάρκεια μιας κρίσης πανικού. Είναι καλό να ρωτήσετε το άτομο αν χρειάζεται κάποιο είδος φυσικής υποστήριξης, όπως να του κρατήσετε το χέρι. Ποτέ μην πιέσετε για επαφή χωρίς τη συγκατάθεσή του.
6. Μην προσπαθήσετε να λογικεύσετε το άτομο εκείνη τη στιγμή
Η κρίση πανικού δεν βασίζεται στη λογική, αλλά σε έντονα συναισθήματα και σωματικές αντιδράσεις. Προσπαθώντας να «λογικεύσετε» το άτομο ή να του εξηγήσετε ότι οι φόβοι του δεν είναι αληθινοί, μπορεί να του προκαλέσετε μεγαλύτερη απογοήτευση. Επικεντρωθείτε στη συναισθηματική υποστήριξη και βοηθήστε το άτομο να ηρεμήσει.
7. Ενθαρρύνετε το άτομο να ζητήσει επαγγελματική βοήθεια
Αν οι κρίσεις πανικού είναι συχνές, μπορεί να είναι ένδειξη γενικευμένης διαταραχής άγχους ή άλλων ψυχικών καταστάσεων που απαιτούν επαγγελματική βοήθεια. Ενθαρρύνετε το άτομο να συμβουλευτεί έναν ειδικό ψυχικής υγείας που μπορεί να το βοηθήσει να κατανοήσει τα αίτια της κρίσης και να βρει τρόπους διαχείρισης.
Συμπέρασμα
Οι κρίσεις πανικού μπορεί να είναι τρομακτικές, αλλά με σωστή καθοδήγηση και ψύχραιμη προσέγγιση, μπορείτε να βοηθήσετε το άτομο να επανέλθει σε μια πιο ήρεμη κατάσταση. Οι πρώτες βοήθειες είναι ζωτικής σημασίας για να το υποστηρίξετε χωρίς να αυξήσετε το άγχος του, βοηθώντας το να ανακτήσει τον έλεγχο.