Κρυολόγημα: Ποιους «χτυπάει» ανάλογα με… το πόσες ώρες κοιμούνται!

Το κρυολόγημα είναι μια από τις πιο κοινές ασθένειες που αντιμετωπίζουμε όλοι κάποια στιγμή στη ζωή μας. Ενώ η μετάδοση του ιού είναι συνήθως μέσω αερομεταφερόμενων σταγονιδίων, νέες έρευνες δείχνουν ότι η ποιότητα και η ποσότητα του ύπνου μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην ευαισθησία μας στο κρυολόγημα. Ποιοι είναι λοιπόν πιο επιρρεπείς να «κολλήσουν» κρυολόγημα, ανάλογα με τις ώρες ύπνου;

1. Ο ρόλος του ύπνου στην ανοσοποιητική λειτουργία

Ο ύπνος είναι ζωτικής σημασίας για τη λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Κατά τη διάρκεια του ύπνου, το σώμα μας αναπαύεται και αναγεννάται, ενώ παράλληλα παράγονται ουσίες που ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού. Η έλλειψη επαρκούς ύπνου μπορεί να αποδυναμώσει το ανοσοποιητικό σύστημα, καθιστώντας μας πιο ευάλωτους σε λοιμώξεις, όπως το κοινό κρυολόγημα.

2. Πόσο ύπνο χρειαζόμαστε;

Η επιστημονική κοινότητα προτείνει για έναν ενήλικα, από 7 έως 9 ώρες ύπνου τη νύχτα για να λειτουργεί ο οργανισμός του σε ιδανικές συνθήκες. Όσοι κοιμούνται λιγότερο από 7 ώρες τη νύχτα, φαίνεται να έχουν αυξημένο κίνδυνο να «κολλήσουν» κρυολόγημα, καθώς το ανοσοποιητικό τους σύστημα δεν έχει την ευκαιρία να ανακάμψει πλήρως.

3. Έρευνες για την σχέση ύπνου και κρυολογήματος

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Sleep το 2015 διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που κοιμόντουσαν λιγότερο από 6 ώρες τη νύχτα είχαν τετραπλάσιες πιθανότητες να εκδηλώσουν κρυολόγημα σε σχέση με εκείνους που κοιμόντουσαν περισσότερες από 8 ώρες. Η μελέτη αυτή υποστηρίζει ότι η ανεπαρκής διάρκεια ύπνου μπορεί να μειώσει την ικανότητα του σώματος να καταπολεμήσει τους ιούς του κρυολογήματος.

4. Ποιες ηλικιακές ομάδες πλήττονται περισσότερο

Τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι είναι πιο ευάλωτοι στις επιπτώσεις της έλλειψης ύπνου. Στα παιδιά, η κακή ποιότητα ύπνου μπορεί να προκαλέσει αυξημένα κρούσματα κρυολογημάτων, ενώ στους ηλικιωμένους, η φυσική φθορά του οργανισμού και η αδύναμη ανοσοποιητική άμυνα καθιστούν τον ύπνο ακόμα πιο κρίσιμο για την αποφυγή λοιμώξεων.

Συμπέρασμα

Αν και το κρυολόγημα μπορεί να χτυπήσει οποιονδήποτε, η έλλειψη ύπνου αυξάνει τις πιθανότητες να «κολλήσουμε». Φροντίστε να κοιμάστε επαρκώς κάθε βράδυ για να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα και να μειώσετε τον κίνδυνο ασθενειών.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::